2012-10-19

Pudingas 'Ryžių nėra'

Pas mane receptuose galit sutikti daug kam keistų kombinacijų ar daržovių panaudojimų ..pyraguose, keksiukuose. Jei dar nemėginot niekada, tai tik greičiau pamėginkit, dabar ypač, kai rūsiuose guli moliūgai, cukinijos, morkos, kopūstai... Iš tikro, kas domisi, gamina, mėgina, turi alergijų, netoleruoja tam tikro maisto ar tiesiog nekiša nenaudingo maisto į save, skaito užsienio spaudą, maisto tinklaraščius, daug žino apie įvairius patiekalus, mitybos principus ir tikrai prijaučia požiūriui, kad mityba lemia labai daug sveikatos...

Siūlau vieną atrastą prieš kelias dienas receptą gluten-free tinklarašty, ir labai magėjo išmėginti šį Paleo receptą. Ir patikėkit, dar kokių planų yr... keistai paprastų!.. Ir dabar nekikenkit iš ingredientų, surimtėkit, paskaitykit ir pasiruoškit.. Nepersaldinkit...



3-4 porcijoms (nedidelėms stiklinaitėms) reikės:

3 puodeliai tarkuoto arba virtuviniu kombainu sumalto iki 'ryžių' žiedinio kopūsto (jau matai apatinis žandikaulis atvipo, ania?)
2/3 puodelio kokoso drožlių*
2/3 skardinės kokoso pieno (galima pilti visą skardinę, bet dalį sunaudojau sriubai..)
1/2 a.š. cinamono
truputis muskato riešuto
2-3 a.š. medaus/keli lašiukai Stevia/ar rudojo nerafinuoto cukraus
1 a.š. kokoso aliejaus (tiktų ir kitoks neutralaus skonio aliejus)
truputis druskos ir vanilės esencijos lašų

* kokoso drožles galima pamalti kavamalėje iki kol gausit kokoso miltus. Reikėtų malti vėsias kokoso drožles, kitaip gausite kokoso sviestą.

Viskas prasideda taip:
1. Žiedinis kopūstas sutarkuojamas burokine tarka arba susmulkinamas virtuviniu padargu. Iki birių tokių ale ryžių (o tuos ryžius net vietoj tikrų ryžių galit ruošti, skanindami kaip tik išmanot! kepti picą, kepsniukus, hem netgi sūrio pyragą ir t.t. ... labai populiarus būdas valgyti taip 'ryžius' tik daug sveikiau ir naudingiau, ypač vengiant perdirbtų angliavandeniškų gaminių).
2. 1 a.š. kokoso aliejaus ištirpiname įkaitintoje keptuvėje, sumažinam viryklės kaitrą, suberiame smulkintą žiedinį kopūstą į keptuvę, uždengiame dangčiu ir leidžiame troškintis. Vis pamaišom, kad nesviltų, ir kepam tol, kol kopūstas taps toks beveik permatomas, ir paragavus jis bus pominkštis. Užtruks apie 15 minučių.
3. Kai kopūstas jau minkštas, beriame kokoso drožles, prieskonius, pilame kokoso pieną. Viską išmaišome, ir dar pakaitiname, kol pradės tirštėti.
4. Nukelkit nuo kaitros ir palikite truputį pastovėti. Jei per tirštas pudingas, galite pilti dar kokoso pieno, bet čia kaip kam pagal pomėgius.. Man tiek užteko pieno, ir buvo netgi skystoka. Kokoso drožlės bei miltai turi tendenciją sugerti skystį gerai, išbrinkti, žiedinis kopūstas taip pat turi tirštėjimo savybių (mėginot šio kopūsto trintą sriubą kada? sutirštėja nerealiai fainai!)  Valgyt pudingą galite tiek šiltą, tiek šaltą. Žodž, vakarienė ir pusryčiai buvo nom nom :)



p.s. jaučiu klausit, ar kopūstas jaučias? jaučias jo traškumas, bet kokosas, prieskoniai užliūliuoja tą kopūstiškumą, kurio ir taip nelabai lieka po kopūsto apkepimo... Išmėginkit, ir turėsit sveiką alternatyvą desertams :)
p.s. apie kokoso riebalus galėčiau pasakot ir pasakot, koks tai gėris, skanumas ir pan... gaila tik pas mus neauga kokospalmės tų rudųjų riešutų, o ką bekalbėt kada nors rankose pačiupinėt apie thai kokoso riešutus... 

Skanių kokosiškų kąsnių!



2 comments:

  1. Niam niam niam :) Pas mus IKI žiediniam kopūstui nuolaidos, tai reiks šiek tiek paišlaidaut ir porą nusipirkti (už visus 7 Lt! :D), užteks visam Whole30 laikotarpiui :D Gaila, kad man saldumukų negalima (būū), bet gal reiks ant "ryžių" pudingo kokio banano įsidėt ar obuolio užsitarkuot... Taviškis labai gražiai atrodo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žinai, Voriuk, pakepk bananą orkaitėje šiek tiek - jis pasaldės (na, jei turi nepernokusį), ir dėk drąsiai, o ypač Whole30 tam neprieštarauja. Aš persaldinau (na, mano receptoriai jautrūs persaldinimui..feee), bet skanu skanu buvo :)

      Delete