2011-11-21

Bumbuliukai (2) ir sriuba, kai kartais taip viskas užpipirina

Užpipirina? Mhm būna dienų kaip tyčia. Atrodo dūšioj lyg pipirų ir druskos priberta: graužia, maudžia, peršti, drasko, o gurkšnis vandens nenuplauna to nemalonumo, o tarsi svogūnu akis įtrina, kuriose pasirodo ašaros.
Patarimų pilna, kaip išvengti verkimo, pjaustant svogūną: kramtyti mėtinę gumą, naudoti nardymo akinius, įsikandus laikyti šaukštelį, svogūną ir peilį mirkyti šaltam vandeny ar įdėti į šaldiklį, nešioti kontaktinius lęšius, ar tiesiog duoti imtis šio darbo tam, kuris bejausmis ir neturi ašarų. Aš gal naudosiu geriau porą. Jis visai panašus į svogūną, be to šiek tiek mažiau dirgina/ar net nedirgina virįkinamąjį traktą, ir be to neprasiveržia pro kitus skonius.
Nebuvau virusi salotų spalvos (ryškiai ryškiai žalios) sriubos - žirnelių. Kaip tik kameroje džiaugėsi šalčiu toks vienas liūdnas pakelis šių gėrybių, tad aš kaip mėgstanti trintas paprastutes sriubas sumakalavau lengvučius pietus.

Sriubytei sunaudojau:
apie 400 gramų šaldytų žirnelių
česnako skiltelė
poro baltoji dalis (apie 10 cm)
sultinys (kad ir koks blogis būtų, bet naudojau vieną kubelį žuvies skonio)
žiubsnelis džiovinto čiobrelio
žiubsnelis džiovintų mėtų
1 a.š. sviesto

Į puodą, kuriam virs sriuba sudėjau sviestą ir smulkintą porą bei česnaką. Pakepinau. Subėriau šaldytus žirnelius, sultinio kubelį, užpyliau apie pusė litro verdančio vandens ir viriau, kol žirneliai buvo minkšti. Tada sublenderiavau sriubą, subėrusi čiobrelius ir mėtas. Paragavus gali tekti papildomai padruskinti, jei kažkam trūksta pagal skonį, bet man čiuo atveju labai patiko saldumo-sūrumo duetas dėl žirnelių saldumo ir sultinio kubelio. Beje žuvies skonis nepramušė žirnelių skonio. Buvo labai paprasta ir skanu. Ir žalia. Ko akys jau pasiilgsta, kai žalios spalvos gamtoje nematyti.




O kadangi pietūs buvo lengvi, subumbulavau naujus bumbuliukus, pasinaudodama pradiniu receptu, tik dalį avižų dribsnių keičiau grikių kruopom. Grikių kruopas galima sumalti kavamale iki miltų ir taip įimprovizuoti į receptą, arba tiesiog pamirkius, kol suminkštės, pačias kruopas įkomponuoti į avižų dribsnius ir tada blenderiu sumalti iki miltiškos masės. Tada viskas dedama tas pats, kaip ir prieš tai esančiame recepte. Bumbuliukai tik dar gražiau apskrunda, ir valgant jaučiasi traškėjimas tarp dantų, dėl ne iki galo susimalusių grikių kruopų. Nagi, jamiii!

No comments:

Post a Comment