2012-01-04

Desertinis humusas

Tikriausiai daug kas yra ragavęs pikantiškojo rytietiško padažo/pavilgo/mirkalo, žodžiu skanumyno vardu humusas. Tai iš avinžirnių ir sezamų pastos tahini bei įvairių prieskonių daromas padažiukas, kuris valgomas užteptas su duona, mirkomos daržovės jame ar tiesiog vis varstant šaldytuvo dureles ir iš indelio kabinamas šaukšteliu.



Avinžirnius labai mėgstu, patinka jų riešutiškas skonis ir universalumas, nes galima iš jų gaminti tiek sūrius, tiek saldžius gardumynus. Nekart jau dariau saldų humusą (kažin ar jau tai galima vadinti humusu? neišdarkant autentiškumo? hmm), bet šį sykį pasidalinsiu paprastu kaip du kart du receptuku.

Beje, saldųjį humusą galima daryti su bet kokių riešutų sviestu (beje, ar žinojote, kad žemės riešutai nėra priskiriami riešutams? jie priskiriami ankštiniams augalams (angl. legume) kaip ir lęšiai) ir sezamų pasta, ar netgi Nutella... skonio reikalas ir nebijojimas eksperimentuoti.


Adaptavau The Wannabe Chef receptą (tų receptų begalės, bet tai mano peržvelgiama svetainė, tad toliau ir nesižvalgiau). Naudojau:
2 puodeliai virtų ir sumaltų avinžirnių (sublenderiuotų su trupučiu skysčio, kuriame virė avinžirniai)
125 gr. kešju anakardžių riešutų (pakepinau, ir sublenderiavau iki sviestinės konsistencijos - bemalant, pirmiau riešutai virsta milteliais, bet reikia malti toliau iki kol panašėja į sviestą)
3 v.š. cukraus (arba 2-3 v.š. tirpinto medaus)
keli lašiukai vanilės esencijos
truputis cinamono (nebūtinai)

Viską inde sumaišome ar tiesiog sublenderiuojam. Viskas! Šaukšteliu kabinam ir valgom! (Skaniausia kabinti pirštu... :))


Pasiūlymas: desertinis humusas yra puikus sveikas užkandis, praturtingas sveikaisiais riebalais, baltymais ir angliavandeniais. Kad nesuvalgyti viso kiekio išsyk, supjaustykite obuolį, morką, kriaušę griežinėliais, išdėliokite saulute lėkštėje, o į vidurį lėkštės įstatykite humuso indelį. Su vaisiaus skiltele kabinkite humusą ir užkandžiaukite.

Skanaus!

7 comments:

  1. paprastą humusą siaubingai mėgstam, o va desertinio tai tikrai nesu ragavus. Įdomu, nors nežinau, ar mano skoniui jis 'perspjautų' pikantiškąjį.

    P.S. man vis akis už pavadinimų kliūvą (profesinis įprotis, sorry) cashew yra tiesiog anakardžiai ;)

    ReplyDelete
  2. Egle, siaubingai ačiū! Pataisiau :) tikrai juk anakardžiai (shame)..

    Desertinį pamėgint tikrai rekomenduoju, bet su mėgstamu riešutų sviestu.. Į desertinį dedami dar šokolado gabaliukai (smulkinto šokolado, arba kur būna pirkti tokie mažyčiai dailūs ir vienodo dydžio gabaliukai), bet aš šią dalį praleidau :)

    ReplyDelete
  3. Chm, nezinojau, kad kesju yra anakardziai, bet skaitydama pirma karta recepta pagalvojau - na kesju nezinau is kur paimt, tai bandyciau gal i anakardzius keist.. O pasirodo net ir improvizuot nereiks :)
    Kazkodel atrodo, kad cia mano skonio uzkandis :) Bandysiu!

    ReplyDelete
  4. Geras geras užkandis :) Skanu ir sveika, ir improvizuot galima :)

    ReplyDelete
  5. Paprastą humusą tai dievinu, ypač aštresnį variantą. O desertinis įdomiai skamba, nors turbūt nesiryžčiau gaminti, pirma neragavus :)

    ReplyDelete
  6. Indre, žinok tikrai puikus užkandis, tuo labiau, kad pati gamini puikiausius saldumynus, o čia paprastutėlis iš vis :) Avinžirnių net nesijaučia, skonį reguliuojies priedais :) Sveika, maistinga ir verta pusė stiklinės avinžirnių pamėgint, sumaišyt su tahini (nes kitokio riešutsviesčio neturiu) ir trupučiu cukraus su vanile (kaip tik šiuo metu skanauju :)) Jei jau burokėliai būna pyraguose... :D

    ReplyDelete
  7. Aš mat tahini irgi neturiu - įprastai pakepinu sezamus, ir po to viską maisto smulkintuvas padaro... Taip, žinau visko būna pyraguose ;D beveik įkalbėjai. Liko tik nusipirkti avinžirnių :]]

    ReplyDelete