2012-06-17

Sveikuoliški špinatinukai ir datulių-cukatų pasta-cukraus pakaitalas

Negaliu nepasidalinti Irmos pasiūlyta idėja, mano šiek tiek nepiktybiškai pakoreguota. Ką galiu pridurti - kepkit, sveika, skanu, puikus užkandis dienos metu, kai kažką reikia turėti rankinėje, ant darbo stalo ar namie tiesiog prie arbatos puodelio.
Originalų receptą pakeičiau tuom, kad vietoje medaus naudojau natūralų saldiklį - datulių pastą! Idėja ją pasigaminti buvo kilusi senokai, kai pamačiau pas Healthy Foodie. Vėlgi ačiū Irmai (Jos nuotraukos! oh!... na matos, meniškos sielos žmogus!) už sukrutinimą ir priminimą, kad datulės manęs laukia. Labai lengva ir paprasta pasigaminti saldėsį, kuris gardu ir vienas, skanu su duoniukais/trapučiais, geras pakaitalas vietoj medaus kepiniuose, tinka salotų padažams, mėsos padažams.

Tad trukt už vadžių ir nuo pradžių.


Sveikuoliškiems špinatinukams reikės:

1 puodelis (235 ml) avinžirnių miltų (angl. chickpea flour, gram flour, besan flour)
1 puodelis sojos miltų
1 puodelis maltų riešutų (riešutų miltų; tinka visi riešutai, žinoma pigiausia žemės riešutai)
1 a.š. kepimo miltelių
3 saujų špinatų lapų, susmulkintų smulkiai peiliu
1 v.š. riešutų sviesto (arba įprasto sviesto, išlydyto)
2 v.š. datulių pastos (receptas žemiau)
1 didelis kiaušinis
1/2 a.š. muskato miltelių
keli vanilės esencijos lašai
truputis druskos
kakavos miltelių apvoliojimui (nebūtinai)




Visus sausus ingredientus subėriau į didelį indą, išmaišiau šaukštu, kad susimaišytų skirtingi miltai. Į miltus sudėjau datulių pastą, riešutų sviestą, smulkintus špinatus, įlašinau vanilės esencijos, įkūliau kiaušinį. Atsiraitojau rankoves ir rankomis minkiau tešlą, kol viskas sulipo į gražų kamuolį. Jei limpa paviršius, tiesiog sudrėkinkite rankas ir apglostykite tešlos rutulį. Formuokite graikiško riešuto dydžio sausainukus. Dalį sausainiukų apvoliojau kakavos milteliuose - tikri triufeliai!
Dedam sausainukus į kepimo skardą ir kepam iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, arba, kol gražiai pradės sausainukų paviršius trūkinėti. Paliekame 10-iai minučių orkaitėje pravėsti. Skanaujame.

P.S. sausainukai nėra sprangūs ir sausi, kaip kad vienų avinžirnių miltų kepiniams kartais būdinga. Šiek tiek salstelėję, ne per saldūs (tad galite drąsiai didinti saldumo kiekį pagal savo skonio receptorius); sėklos ar riešutai į sausainukų vidų nepamaišys, o jei į sausainuko vidų įdėtumėt riešutą, būtų sausainukas dar įdomesnis. Valgau ir žinau, jog tikrai dar kepsiu ne kartą - gal išmėginsiu kakavinį variantą su jais (kakavos bersiu į vidų). Puikus natūralus baltymų šaltinis (jei didint baltymų kiekį norite, drąsiai berkite natūralių baltymų miltelių (sportuojantys!) - skonio nepagadins)


Datulių ir cukatų pasta (angl. date paste)

1 puodelis džiovintų datulių, cukatų
vandens, kad apsemtų džiovintus vaisius

Džiovintus vaisius užpilame šaltu arba karštu vandeniu ir paliekame mirkti ir brinkti - geriausia per naktį, nors mūsuose pardavinėjamos datulės nėra kietos, tad tiek ilgai manau tikrai nereikės mirkyti. Po kelių valandų drąsiai jau galima daryti pastą. Kai išmirks datulės, nupilame skystį į kriauklę (nenaudojam to skysčio! vien cukrus ir visokie purškalai, kuriais purškia vaisius; ekologiški džiovinti vaisiai šiuo atveju būtų geriausia, bet ne visi gali pirkti ekologiškus - organiškus maisto produktus). Jungiame virtuvinį kombainą ar blenderį ir sumalame išmirkusius dž.vaisius iki vientisos masės. Spalva gausis tamsi. Paragaukit! Kaip skanu, saldu ir iškart kils minčių, kaip panaudosit šį naminį saldėsį, žymiai geresnį nei cukrus, kupiną vitaminų, mineralų. Nepadauginkit, bus per saldu :) 

P.S. Suvartosit greitai, bet galima laikyti vėsiai šaldytuve iki 3 mėnesių (pagal Healthy Foodie)

Skanių ir sveikų akimirkų!

7 comments:

  1. Saldūs falafeliai!!! Man dabar kaip tik avinžirnių fazė užėjusi, tai būtinai būtinai reiks išbandyti :)
    Dar tokį klausimą turiu: kokius kepimo miltelius naudoji? Įprastinius ar GF? Pastebėjau, kad dauguma receptų be gliuteno, tai pasidarė įdomu, kaip su tais milteliais :) Nes aš dažniausiai keičiu puse normos sodos (ir apsimetu, kad viskas ok) :D

    ReplyDelete
  2. Voriuk, falafeliai tikras gėris, bet seniai juos bedariau - tiesiog sausainių, pyragų, batonėlių pavidalu viską darau iš avinžirnių :) Jie man laaaabaiii gėris :) Kepimo miltelius naudoju paprastus Dr.Oetker, sodą ir pradėjau naudoti, kur prašo receptai- negesinu! Kad be glitimo receptai, tai taip, bet tiesiog racione nėra baltų nenaudingų baltų miltų šlamšto :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O aš iš avinžirnių dar kolkas nieko desertinio nekepiau. Reiks pabandyt :) Dar norėčiau rasti kokių nors super duper įdomių receptų su lęšiais, nes kai jie vos ne šventuoju maistu paskelbti dėl nemažo baltymų kiekio, tai reik paklust toms taisyklėms :D Mačiau kažkur granolos su raudonaisiais lęšiais receptą, bet dabar nebepamenu kur. Eisiu ieškot :D
      Dar paklausiu, ką manai apie visišką cukraus (įskaitant vaisių cukraus) nevartojimą? Aš atsisakiau baltojo perdirbto cukraus (ir tų produktų, kur jis gyvena, kaip kad pyragai, pyragėliai, vaisių sultys ir pan.), taip pat dirbtinių saldiklių ar fruktozės, kur ji dėta dirbtinai. Tačiau toliau valgau vaisius, datules, ekologiškus džiovintus vaisius be cukraus. Prieš kelis mėnesius išgirdau, kad bet koks cukrus, taip pat ir vaisių cukrus, yra labai blogai, nes sukelia tą pačią priklausomybę kaip ir perdirbtas baltasis cukrus. Nežinau, ar girdėjai apie Sarah Wilson knygą "I Quit Sugar" (taip pat dar David Gillespie apie tai rašo), kurioje teigiama, jog mūsų organizmas yra pritaikytas cukrų (įskaitant fruktozę) iškart paversti riebalais: mūsų protėvių laikais saldžių augalų būdavo tiek mažai, kad bet koks mažas jų šaltinis iškart organizmo būdavo išsaugomas riebalų pavidalu. Va, ir ten siūlo atsisakyti visų vaisių ir net riboti kai kurias daržoves, pvz., pomidorus. Ką manai apie tokią teoriją? Aš tai dabar sėdžiu ir liūdnai žiūriu į bananą, galvoju, negi reiks ir jo atsisakyt :)

      Delete
    2. Voriuk, na miela malonu skaityt, nes atrodo lyg savo rašinėlius skaityčiau :) Avinžirnių desertai (saldus humusas (cookie dough hummus), batonėliai, pyragai, sausainiai, apkepai) yra gėris :)
      Lešių granolos receptą turiu pintereste savo MUST DO lentoj :D bet neradau neskaldytų lęšių, tad nusikėlė reikalas kuriam laikui :)
      Apie cukraus knygą esu girdėjus ir svetainę mačius, tiesiog truputį atsargiai žiūriu į visa tai - intuityviai pasirenku, kas man gerai, nes juk visos tos dietos, mitybos režimai kyla iš Amerikos, o ten truputį jie kitaip daug ką daro, derina, vartoja.. Bet amerikietiškus blogus tik ir skaitau :)
      Aš naudoju Stevia saldiklį - natūralus, datulių pastą dabar, medų, būdavo fruktozės pirkdavau kai kada - pakeisti cukrų kepiniuose. Na, o apie vaisius.. vis tik manau, kad būtų nelogiškas sprendimas nustoti valgyti vaisius. Gal tiesiog apsiriboti vaisių vartojimu - juk mes nevalgom tų tradicinių riebalais varvančių, iš miltų ir su daug kremo desertų, tai mūsų desertas tebūnie vaisiai, plius rytą pradėti vien tik vaisių ir žalumynų kokteiliais yra fantastika (nemėginus, nes nepasisotinčiau, o ir neturėdama savo sodo, per brangu būtų tonom pirktis vaisius...). Vaisiai taip turi fruktozės, bet jie turi ir vitaminų, antioksidantų, daug ląstelienos, tiesiog reiktų juos vartoti pirmoje dienos pusėje, kad dienos metu tuos angliavandenius išeikvotų organizmas. Stengiuosi nebevalgyti vaisių vakarop ir dėl pilvo pūtimo, bei dėl to, kad tai angliavandeniai, kurių man miegojimui nereik, vakare renkuosi baltyminį maistą- na po treniruotės. Vaisius valgau, bet mažai valgau kitokių angliavandenių - grūdinių, apart dauuug daržovių ir salotų. O nuo morkų dar nemanau, kad kas nutuko :D (angliavandeninga daržovė:)) Tie patys lęšiai ir avinžirniai pirmiausia yra vis tik anglys, o baltymai antraeilis dalykas juose; tad norint tik iš jų susirinkti baltymus, perdauginti galima angliavandenių, jei jau žiūrim iš tos pusės.
      Tiesiog Clean Eating man priimtina - nieko perdirbto, rafinuoto, balto :D (apart varškės - nė dienos neištverčiau ir baltymai!; sūrio; rūgusio pieno produktų )
      Susirašom šiom temom dažniau? :)Kaip galima su tavim susisiekti? :)

      Delete
    3. Hihi, pas mus net receptai panašūs pasižymėti (pvz, tas Artisan pyragas, kur daržovės ratu susuktos), tik aš juos ant RSS reader'io žymiuosi, nes ten dažniausiai skaitau :)
      Visiškai sutinku su "kiekvienas renkasi kas jam geriau" idėja. Iš tikrųjų, juk ir tautos skirtingos, ir žmonės vienas nuo kito skiriasi, todėl kiekvienas gali prisitaikyti sau :) Aš, beje, irgi užkietėjusi varškyčių, jogurtukų, pasukų mėgėja, bet pastaruoju metu pastebėjau, jog mano organizmas jau nebelabai toleruoja pieno baltymus. Liūdna :(
      Šiandien delfi Gyvenimas užtikau naują rubriką Lieknieji Gurmanai, kur du visiški mėgėjai moko lietuvius sveikos mitybos pagrindų. Labai nesigilinau, bet vien užmetus akį į teiginius "arbata trukdo lieknėti" ir "valgykite kuo daugiau pastos, lazanijos, nes tikrai sveika", pasidarė kažkaip labai juokinga. Žodžiu pasijuokiau ir ėjau toliau amerikietiškų raw/vegan ir healthy lifestyle blog'ų skaityti :D
      Būtinai susirašom :) mane gali pasiekti arba twittery http://twitter.com/e_latte , arba el. paštu: sceella [at] gmail [dot] com :)

      Delete
  3. Labukas, norejau paklausti, ar blenderiuojant datules reikia ipilti vandens??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, kadangi datulės ar kt. džiov.vaisiai bus mirkyti, jie susimals labai puikiai paprastu rankiniu blenderiu, papildomai vandens tikrai nereikės.

      Delete