2011-11-30

Brownie. Kitoks.

Nei viename lietuviškame maisto blog'e nesu užtikusi pyragų, sausainių ir kitokių saldžių kepinių iš ... pupų, pupelių, avinžirnių. Užsienio blog'uose šie produktai plačiai ir aktyviai naudojami kepant saldumynus, kurie stebina šeimynas, bendradarbius, draugus, o yra net tokių, kurie nekenčia ankštinių, o pyragus lapnoja ausis lankstydami (dauguma, jų neįtaria ką valgo :) Va ką reiškia moteriškos gudrybės, subtilybės ir sugebėjimai bei eksperimentai!).



Saldžius apkepus, sausainius, pyragėlius kepu dažnai iš avinžirnių, nes juos labai mėgstu. O kas sakė, kad jie turi būti tik pikantiško skonio, o saldūs tai jau ni ni ni? Juodųjų pupelių nevisur yra pirkti, bet užtikusi jųjų susigundžiau galiausiai iškepti pyragą nieko nekeičiant.







''Kitoks Brownie''
1 skardinės juodųjų pupelių (black beans)
2 kiaušiniai
3/4 puodelio cukraus
1/4 puodelio kakavos miltelių (geriausiai tamsi kaštoninės spalvos)
žiupsnelis druskos
1 bananas (kuo labiau prinokęs, tuo geriau)
1 a.š. vanilės esencijos
1 a.š. tirpios kavos (galima nedėti)
riešutų, kokoso drožlių pabarstymui
sportuojantys gali berti baltymų miltelių neutralaus skonio (nebent šokoladinių/vanilinių), jie nepakenks tekstūrai ir skoniui




Pupeles perplauname vandeniu - būtinai. Visus produktus sudedame į indą, kuriame viską blenderiuojam (ah, kaip reiktų lietuviškiau šį procesą pavadinti?) iki kol neliks nė pėdsako jokių pupelių. Masė gaunas tarsi išlydyto šokolado ar grietinės tirštumo. Pilame tešlą į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, apibarstome riešutais, kokosu, ir pašauname į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę. Kepimas vyksta apie 30 minučių - paviršius gražiai pakils, įtrūks, o medinį pagaliuką dar įsmeigiame į pyrago vidų patikrinti ar vidus iškepęs. Atvėsiname, supjaustome ir skanaujame.



Tai sveikas kepinys, praturtintas ląsteliena, augaliniais baltymais ir puikiai tinkantis valgyti vakare, apsiklojus pūkuotais apklotais su puodeliu kakavos rankose :)

Padažas pyragui

Prie pyrago taip pat gaminau padažą, kurį gamino ir originalaus recepto autorė.
1 skardinė konservuotų avinžirnių
žiupsnelis sodos, druskos
2 v.š. tahini pastos
3-4 v.š. cukraus
2 a.š. vanilės esencijos
2-4 v.š. minkšto tofu sūrio (originaliame recepte siūlomas nepieniškas pienas :)) (naudojant karvės pieną, padažą reikia greičiau suvartoti, nes kitaip jis sugiš)
šokolado gabliukų (pasirinktinai)

Vėlgi viskas sublenderiuojama, kol nelieka masėje avinžirnių pėdsakų. Padažas uždaroje taroje gali būti šaldytuve iki savaitės (ir tiek neišbus, nes bus suvalgytas :))

Drįskit, išmėginkit, pamėgsit! :)

Papildyta: mano žmogus- išrankus/jautrus skoniams ir netradiciniams jų deriniams, suskanavo pyragą ir nė trupinėlio neliko. Laimė, jog spėjau kelis gabaliukus nugriebti. 1:0 ;)

8 comments:

  1. O jei pupeles paciam virtis, kokio kiekio reikes?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, nepagailėki ir išsivirk daugiau avinžirnių, sunaudosi sriubai, ar užtepėlei kokiai. Būtų sausų kažkur 3/4 stiklinės. Su ta stikline tada ir kitus ingredientus matuoki.

      Delete
    2. Sveika Paprastuole, as apie juodasias pupeles klausiau ;) Koks kiekis konservu dezuteje buna? Issivirt galima ir daugiau. Jei teisingai supratau, kiekis ir bus apie 3/4 stiklines.

      Delete
    3. ot žioplai atsakiau, pažiūrėjus padažo receptą. Persiprašau :) Skardinė- tai ta įprastinė, kaip konservuotų pomidorų, ar kt. pupelių iš Maximos :)

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Nerealus gavosi pyragiukas. Dėjau 1,5 banano, namie virtų pupelių. Su cukrumi perlenkiau lazdą ir po ranka buvo kakava vos 10-12% riebumo. Vis tiek gavosi puikus desertas šiam vakarui. Susipirkiu kokybiškus produktus ir iškepsiu šį pyragą dar kartą. Ačiūūūū !

    ReplyDelete
  3. P.s. tiesa, jį kepiau 35 min. ir dabar manau, kad tikrai per ilgai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaip smagu, kad patiko :))))) Ačiū, kad pasidalinai įspūdžiais!

      Delete