2011-11-18

deli deli deliciousss sausainukai

Na sunku kažko nesumaišius ir neiškepus, o ypač kai noris kažko nom nom ir sveiko bei naudingo. Man tada pasitarnauja visokio 'plauko' sausainukai. Na, o sausainukams svarbiausia reikia rišamosios medžiagos ir priedų pagal spintelių turinį. Ar gali būti paprasčiau? Šį kartą rišamoji medžiaga ir sausainukų masė susideda iš... saldžiosios bulvės. Taip taip. Bulvės. Bet saldžiosios. O ji jau tikrų tikriausiai skiriasi nuo paprastosios mūsuose įprastos bulviakasio metu kasamos bulbikės. Saldžiosios bulvės valgomos kaip desertas dažnai, apibarstant muskato riešutu, cinamonu, ar kt. priedais. Šis skanumynas puikiausiai tinka pyragams, sausainiams bei vietoj įprastų bulvių. O maistingumu saldžiosios pranoksta paprastąsias baltąsias. Bet aš juk apie sausainukus.

Naudojau:
didelę saldžią bulvę
morką
pusė puodelio kokoso miltų
supjausčiau saują datulių
1 v.š. smulkintų žemės riešutų
1 v.š. saulėgrąžų branduolių
2 v.š. linų sėmenų
įtarkavau pusė apelsino žievelės
0,5 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis cinamono ir meduolinių prieskonių

Viskas! Išverdam morką kartu su bulve, atvėsinam ir bulvių grūstuvu sutrinam. Į  masę suberiam likusius produktus ir masė išmaišom. Šaukšteliu gauta masė puikiausiai kabinasi ir nėra skysta. Tada šaukšteliu dedam ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos ir pašaunam į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę. Kepam apie 30 minučių vis užmetant akį, kad nesuanglėtų (vis tik orkaitės visur skirtingos). Skanaus!


Pastebėjimai:
- kaip visada improvizacijai ribų nėra. Puikiai į sausainius tinka avižiniai dribsniai, įvairūs riešutai, sėklos, vaisiai.
- kad sausainiai būtų 'sausainiškesni' galima įberti miltų tiek, kad būtų galima imti tešlos gabaliukus rankomis, surutulioti ir skardoje suploti šakute
- kas viską skanina cukrumi, galima dėti cukraus, geriau rudojo, bet cukrų puikiai galima pakeisti ir prinokusiu/pernokusiu bananu

No comments:

Post a Comment