2012-01-13

Kvapnusis vištienos karis

Visiems gaminantiems, mėgstantiems improvizuoti bei eksperimentuoti virtuvėje puikiausiai žinoma, kad lengviausias, daug laiko šokinėti aplink puodus nereikalaujantis pietų/ vakarienės gamybos būdas yra sumesti puodan daržovių, mėsytės ar pupelių ir abra kadabra paversti visa tai kvapniu troškiniu. Kvapnumas dažniausiai priklauso nuo naudojamų prieskonių.


Dabar labai populiaru gaminti įvairius troškinius, paskanintus kario prieskoniais. Tiesiog visa tai ir pavadinama-karis. Karis - bendras pavadinimas įvairiems Artimųjų Rytų patiekalams, į kurių sudėtį įeina ciberzolė, kalendra, kuminas bei dar įvairiausi prieskoniai pagal regioną (anot Wikipedia). Kas mėgsta ne tik tradicinius svogūną ir česnaką, bet gomurį pakutenti ir aštresniais pojūčiais, kario prieskonių mišinys puiki alternatyva.


Ruošiau vištienos karį. Naudoti galima vištų kulšelių, šlaunelių mėsą bei krūtinėlę. Nors manau vištienos faršo kukuliai, troškinti visame tame prieskonių baseine, bus nuostabaus skonio.

Šį sykį naudojau (4 didelės porcijos):
vištienos pamarinavimui: 2 v.š. kefyro/natūralaus jogurto/pasukų
2 v.š. česnako miltelių
1 a.š. paprikos miltelių ir 1 a.š. kario miltelių
troškiniui: 2 vištos krūtinėlės
1 svogūnas
4 česnako skiltelės
3-4 cm imbiero šaknies
2 v.š. kario miltelių
1 a.š. garam masala prieskonių mišinio (nebūtina)
1 a.š. maltos kalendros
1 a.š. malto kumino
1 a.š. aliejaus prieskonių pakepinimui
1 skardinė pomidorų
0,5 skardinės kokosų pieno* (1 skardinės buvo per daug, tad teko nusemti padažo, kad troškinys būtų tirštas)
druskos
~ 200 gr. šaldytų žirnelių,
7 morkos (tiksliau morkytės)

* neturint kokosų pieno, jį puikiausiai galima pasigaminti, jei spintelėje yra kokoso drožlių: 1 dalis kokoso drožlių ir 3 dalys karšto vandens. Mišinuką blenderiuojam, kol gaunasi kreminės konsistencijos masė. Kokoso dalelių lieka, bet jos skonio negadina, bet galima tiesiog perkošti. Likučių po perkošimo neišmeskite, sunaudosit į pusrytinę košę, jogurtą ar kokiam pyragui.


1. Vištienos filę supjausčiau kubeliais, apibėriau marinatui skirtais prieskoniais, ir užpyliau jogurto, gerai išmaišiau ir palikau marinuotis, kol viską susiruošiu (marinuot galima ir per naktį).
2. Svogūną, česnako skilteles, imbiero šaknį sublenderiavau iki vientisos masės.
3. :)) Su kočėlu grūdau kuminą ir kalendros grūdelius (jei turite maltų, šį punktą praleisti).
4. Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti kuminą, kalendrą, kario miltelius, garam masalą ir pakepinti, kol pasklis aromatas.
5. Į keptuvę sudėti svogūno-česnako-imbiero masę ir pakepinti apie 5 min.
6. Sudėti keptuvėn vištieną, supilti pomidorus bei kokosų pieną.
7. Sudėti daržoves, išmaišyti keptuvės turinį.
8. Troškinau apie 40 minučių. Morkos buvo traškios.
9. Patiekti su ryžiais, bulvių koše, o dar geriau mėgautis vien tik troškiniu.


Skanaus!

6 comments:

  1. Myliu visokius karius!! tavasis atrodo ypatingai skaniai!

    ReplyDelete
  2. Ačiū. Iš tiesų labai gardu ir paprasta!

    ReplyDelete
  3. Nuostabus receptukas! Būtinai bandysiu. Ir dėkui už patarimą kaip pasigaminti kokosų pieną. Tai bent atradimas! :) Reiks būtinai patikrinti :)

    ReplyDelete
  4. Mėgstu karius labai. Kaip tik turiu puikų receptą, turėtų ir jam eilė bloge ateit :) Tavo skamba puikiai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skanus ir kvapnus :) Be to, nereik ilgai stovėt prie puodo, kol troškinas... :)

      Delete