2012-06-10

Nekeptas sveikas šokoladinis pyragas

Kai dienos vis šviesesnės, šiltesnės, mažų mažiausiai norisi apkrauti save sunkiais patiekalais, riebiais desertais, ar netgi šilto maisto mažai tesinori. Turim tokį tik trumpą laikotarpį, kada galime skinti braškes tiesiai iš daržo, nusiaubti šiltnamį, ieškodami raudoniausio pomidoro, raškyti šviežutėlius salotų lapus (kaip pasiilgau agurklės lapų!), ir viską skaninti kvapniaisiais krapais. Rašydama taip ir įsivaiduoju vasarą kaime pas močiutę, bet bent viliuosi, kad pavyks šiemet bent dieną praleisti grynam ore ir dar braškių sezono metu.. Ta diena žinau bus tikra atgaiva sielai..
Kol nėra daržo, kur galiu išbėgti su pižama pauogauti, tol tenka naudoti šaldytas uogas iš parduotuvės.
Sielai atgauti karštomis dienomis, pasikvietus draugų į svečius, siūlau neįprasto skonio pyragą-ledus (priklausomai, kiek laiko šaldysit). Nusižiūrėjau receptą iš puikaus tinklaraščio, išmėginau, stingo per naktį, neliko per akimirką. Mums patiko. Gaminsiu dar ne kartą.



14 cm skersmens pyragiukui reikės:
pagal Linda Wagner
2 puodelių šaldytų uogų (pas mane buvo: avietės, kelios braškės bei gervuogės, saujele įvairių serbentų)
4 v.š. kokosų sviesto (angl. butter, tinka ir creamed coconut)
4-6 v.š. tamsios kakavos 
3 v.š. tepamo sūrelio Philladelphia (nebūtina)
truputis druskos
šaukštelis neutralaus skonio medaus (arba pagal skonį)


Jei uogos stipriai sušalusios, jas reikėtų atšildyti šiek tiek. Kitaip rizika sulaužyti 'blenderį'. Kokoso sviestą ar kremą ištirpinam indelyje, įstatytam į karštą vandenį. Uogas, kakavą, druską, medų, tepamą sūrelį, jei naudojat, išlydytą kokosų sviestą sudedame į indą ir viską gerai 'sublenderiuojame' iki vientisos masės. Likusią tyrelę nuo ''paragavimo'' (nes tikrai ragausit ir patiks uogų - kakavos derinys!) supilame į indelį ir dedame į šaldymo kamerą. Jei naudotume žymiai daugiau kokosų sviesto, nereikėtų net dėti šaldyti, sustingtų ir taip, mat kokosų sviestas stingsta kambario temperatūroje. Nenorėjau visko perriebinti, tad šaldymo kamera puikiai atliko savo darbą. Pyragą šaldykit 3-4 valandas, arba kol jis bus pakankamai tvirtas kraštuose, ir nebe skystas vidury. Kai sustings, išimkite iš š.kameros, palaikykit truputį kambario temperatūroje, kad atliptų pyrago krašteliai, tada ant indelio su pyragu uždėkite lėkštę ir apverskite indelį su pyragu. Pjaukite aštriu peiliu, ar kabinkite visi draugiškai šaukšteliais. 

P.S. aš laikiau pyragą per naktį kameroje, sustingo visiškai, tad kambario temperatūroje palaikius ir man nebeiškentus, valgėm tarsi ledus - aplinkui aptirpę, o viduj sušalę. Skanu.. be galo šokoladiška...
Dabar minty kitas variantas: naudoti kokosų pieną ir pasidaryti tokius gaivius ir sveikus ledus... Ir būtinai naudoti reikėtų kakavą 20-22 proc. riebumo, tada pyragas tikiu būtų ne raudonas, o tamsios šokoladinės spalvos.. Bet spalva skonio nekeičia.. Kakava šiek tiek pakeistų:)

8 comments:

  1. Koks storulis :) Gardziai atrodo. O braskiu vietiniu jau turit? Pas mus ir tresniu pasirode - tikra vasara, jei pamirsim nepakartojamus UK lietus ir plius 14 uz lango :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nebuvo storas išties, indelis nedickas tik, kuriame stingo :) O braškių vietinių manau ūkiuose yra, labai noriu nuvažiuot, kad skiniesi pats, susimokėjęs kažkiek (aišku antra tiek privalgai :)) Trešnių lyg ir yra parduotuvėse, bet niekadanekyla rankos mokėt už indelį su penkiom uogytėm po 5 svarus.. Palauksiu greit į LT braškių medžiot važiuosiu :)
      Londone turgelių Jūs turit, o čia ūkininkų turgely tik vienas prekystalis būna..ir tai tik kopūstą pardavinėja (nemeluoju) :)

      Delete
  2. Replies
    1. Labai skaniai ir suvalgėm :) Gerai, kad pusę buvau spėjus nuragaut, nes paskui liko tik išplaut indelį..:)

      Delete
  3. ei, gėrių gėris... GĖRIS iš didžiosios raidės. saviškį palepinsiu tokiu desertu, kai grįš iš komandiruotės ;) beje, jau turiu tokias mažytes šarnyrines formeles (rodos 14-16 cm skersmens) , kurias ir pirkau grynai tik mums desertams gamintis :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irmule, žinok laisvai ir pati gali lepintis :)SUper dalykėlis buvo :) Vos pati spėjau nuskanaut dalį, o paksui nebeliko - patiko mano žmogeliukui :) Mes labiau kaip ledus suvalgėm. O dar tu kakavą jei panaudosi tą 20 proc. riebumo bus dar geriau :)

      Delete
  4. Žinok, atkreipiau dėmesį į kakavos riebumą ir ką galiu apsakyti, ta riebiausia ( pavyko rasti 22g - 100-ame gramų ) ,iš ties geriausią skonį ir spalvą suteikia ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taip taip. Lietuvoje parsivežimui kakavos užsipirkti dalykas numeris vienas :) Tikra tamsi, šokoladinė, net į vyšnių spalvą nešanti, o ne tos dulkelės po 10-12 proc. Skonis tikrai skirias, net ir geriant ją...Ir labai geras magnio ir antioksidantų šaltinis :)

      Delete