2012-06-15

RAW anakardžių ir braškių tortas


Žodis RAW manau daug kam jau pažįstamas, kai kam iki skausmo, kai kas prijaučia tam žodžiui, simpatizuoja, gal netgi gyvena tuo žodžiu, nes laikosi tų principų, kai valgoma daug kas RAW... O iš tiesų, aš esu prieš etiketes: veganizmas, vegetarizmas, žaliavalgystė, omnivorai ir pan. Jei mėgstu riešutus, salotas, nekeptus gardėsius,  nevadinu savęs jokia vegetare ar žaliavalge, jei net nežinočiau tokių pavadinimų, salotas vis tiek mėgčiau, riešutų racione vis tiek daug būtų, augalinis maistas man patiktų, bet mėsos neatsisakyčiau... Jausti reikia savo organizmą, jausti savijautą, įsiklausyti, ir viską (na ne visai) bus galima valgyti, ragauti, mėgautis.. Saikas, porcijos ir sveiki desertai tikrai bus sveiki ir naudingi.

Šį 'sūrpyragį' seniai numačiusi buvau ir seniai jau jis mano MUST do sąrašiuke Pinterest.com tupėjo, bet va Voriukas ėmė ir spėjo pirmiau išmėginti... Aš delsdavau, nes tiesiog nepasitaikydavo proga pigiau nusipirkti anakardžių (angl. cashew) riešutų. Tad nusipirkusi anakardžių nesinorėjo sutriaukšti paprastai semiant saujom. Griebiaus rimto reikalo: anakardžių ir braškių tortuko :) Nepagailėkit nusipirkti anakardžių per akciją, jie be galo naudingi riešutai. Pasilepinti nekasdieniškai reikia... Nustebsit, kaip skanu :)


Storokam 16 cm skersmens tortui (dariau į gilų dubenėlį) reikės:
Pagrindui:
1/2 puodelio migdolų riešutų (galite keisti avižiniais dribsniais)
1/2 puodelio džiovintų slyvų, nuplautų (galima naudoti mirkytas datules, abrikosus)
truputis druskos
tarkuotos imbiero šaknies (labai tinka!)

Užpilui ant pagrindo:
1 1/2 puodelio anakardžių riešutų, mirkytų vandeny per naktį (puodelis 236 ml)
2 citrinų sulčių (apie 1/4 puodelio gavos man)
1-2 a.š. vanilės esencijos lašų
1/3 puodelio kokosų sviesto, ištirpdyto karšto vandens vonelėje (dėjau dalį kakavos sviesto, dalį kokosų sviesto)
1/3 puodelio skysto medaus
1-1 1/2 puodelio braškių, aviečių, spanguolių (tinka šaldytos ir šviežios) (naudojant spanguoles, nedėkite citrinos sulčių)



1. Į virtuvinį kombainą sudedame pagrindui skirtus ingredientus ir malame iki pageidaujamo ingredientų smulkumo. Ar gerai sumalta, patikrinkite paimdami gabalytį tešlos ir paspausdami - jei tešla sulimpa, vadinas gerai ir galite lipinti pagrindą tortui. Aš naudojau gilesnį dubenėlį, kurį išklojau virtuvine plėvele (tinka ir paprastas maišiukas). Į dubenėlį (ar atsegamą kepimo formą, ar kt. formą) sukrėčiau pagrindui skirtą riešutų masę ir rankomis spaudinėjau, kol dubenėlio dugnas ir sienelės pasidengė vienodu riešutų masės sluoksniu.
2. Ištirpdome kokosų sviestą karšto vandens vonelėje ir kartu su mirkytais anakardžiais dedame į virtuvinį kombainą (arba indelį, kuriame su blenderiu malsime), supilame vanilės esenciją, medų, citrinos sultis ir malame iki visiškai vientisos masės. Paragaujame! Ir ties šiuo momentu jau apsvaigstame - skanumėlis!!:)
3. 2/3 anakardžių masės supilame ant torto pagrindo.
4. Į likusią anakardžių masę suberiame šaldytas ar šviežias smulkintas uogas, ir sumalame iki vientisos masės (ar sublenderiuojame). Uogų tyrelę supilame ant baltosios anakardžių masės, išlyginame paviršių. Dedame į šaldymo kamerą ir laikome iki kol sustings (ryte gaminau, vakarienei valgiau). Prieš valgymą, išimti iš kameros 30 minučių prieš (išėmiau iš dubenėlio paėmusi už plėvelės kraštelių, ir puikiai ji nusiplėšė nuo torto pagrindo).




P.S. skanu, gaivu, tarsi ledai, bet ne ledai, anakardžių ir citrinų masė primena varškę (nesitikėjau!), sveika, naudinga (pabrėšiu vis tuos dalykus, nes maistas turi mums tarnauti, o ne mes jam!)
Norėtųsi pamėginti tik su avietėmis, su mėlynėmis ar šilauogėmis (spalva kokia!), tad tie, kurie uogausit, mėlyniausit daržuose, miškuose, pirmyn, išmėginkit, man papasakosit! Ačiū. 


Enjoy and be happy!

25 comments:

  1. Oooo, kaip gerai ir gražiai gavosi!!! Kaip noriu tos varškytės vėl :)
    Beje, visiškai sutinku su "etikečių nelipdymu". Jei patinka - valgom, nepatinka - ne. Man būna užeina kokias dvi savaites gaminti paleo patiekalus (pagrinde mėsa) ir kiekvieną dieną juos valgyti, o būna savaitę iš viso nieko nei verdu, nei kepu, nei mėsos, nei pieno, nei kiaušinių, bet tai visiškai nereiškia, kad aš omnivorė, vegetarė ar žaliavalgė. Pff, nes aš esu aš :D
    Beje, Indre, super blogas, tikrai smagu rasti plataus mąstymo lietuvę blogger'ę :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū, Voriuk, už komentarą! Net šiurpuliukai perbėgo, kaip faina perskaityti tai! Paleo? Jėga, kad kažkas girdėjęs šitą žodį ir domisi taip pat :)) Iš esmės aš iš jų daug perėmus esu (riešutų miltai, mažai grūdų, jokių baltų miltų), sveiki desertai nuo jų ir prasidėjo (kokosų miltai, nekepti gėriai..) :) Bet aš neseku Paleo, nes tiek mėsos nepakelčiau :D o ir varškės jau užsiprašiau, kad mamukas prikauptų šaldytuve, kai grįšiu LT :D Tiesiog sportas ir mityba mano temos.. :)

      Delete
    2. o migdus su odele malat?

      Delete
    3. O pagaliau radau komentarą, matau, kad parašė, o nerodo :) Taip su žievele pagrindui galite malti migdolus. Bet dabar netgi siūlyčiau pamirkyti migdolus per naktį šiek tiek sūdytame vandenyje (taip jie lengviau virškinami bus), o tada žievelė nusilups savaime. Skoniui tikrai nepakenks. Skanaus! :)

      Delete
  2. cha, riešutai jau vakar užmerkti , šiandien tupi šaldytuve ir laukia savo eilės :) iš tiesų be galo nuodėmingai atrodo, tad nusižengsiu savo maisto derinimo pricipams ir išbandysiu šį gardumą :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. IRRI, nelabai čia ir nuodėminga (apart rūgštys ir riešutai), o riešutus ir taip vartoji :) Aš dar turiu 3/4 torto kameroj.. tikėjaus, kad norėsiu šiandien vakarienei, bet deja noriu žalumynų :D

      Delete
  3. na nuodėmingai- turėjau omenyje labai gardžiai :DDDD o šiaip su anakardžių varške jau kilo idėja kitam desertui (nors to dar neišbandžiau, bet jau rankos niežti kitą sukurpti ir tikėtis, kad antrai pusei patiks :))) ) - jau pačią mintį užsirašiau (daug minčių galvoje nebetelpa :DDD ) , tik kad to laiko užtektų viskam :)

    ReplyDelete
  4. Žiū, kažkur dingo medus ;) turbūt į anakardžių masę reikia jį įmaišyti, ania? ;) gardumėlis, ir jau šąla :DDD vakare ragausim ;)

    ReplyDelete
  5. jau nebeliko - nė gabaliuko :)))) kas valgė- visiems labai patiko, net ir vyrui, tas liko labai patenkintas tokiu desertu. Gaminsim dar kartą. Anakardžių riešutų varškę 100 % -inai užskaitau, nors ir nedera su citrinos sultimis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pataisysiu apie medų. Ačiū :)
      Nuo tos akimirkos, kai paragavau baltos anakardžių masės, jau žinojau, kad bus fontastika :)

      Delete
  6. ką gi, antras dublis jau šąla, vakare turėsiu kuo pavaiškinti svečius :) šį kartą dėjau mažiau medaus ir tik vieną citriną + ir dariau su avietėmis ( šaldytomis , kurių neatšidžiau prieš malant) ir vėl liko geri keli šaukštai masės palaižymui :) o savaitgaliui teks irgi tokį gaminti torto pavidalu ir dydis jau iki 26-28 cm skersmens :) Bus svarbi proga :))) tiesa, ką manai apie braškes? spėju, jos per saldžios šiam reikalui, ania?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faina :) kaip rašiau su braškėm ir gaminau - tikrai nebus per saldu, juk tas saldumas natūralus, o ne medus ar cukrus :) Tikrai gaivu bus :) Dėl rūgštumo galima įlašinti citrinos sulčių ar įberti saują serbentų uogyčių :)

      Delete
  7. Šaunus torčiukas nenuostabu, kad taip greitai apėjo Lietuvių sveikuoliškus blog'us! Tikra palaima valgyt, o ir 'nuodėmės' nėra jokios:) Ačiū!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šaunus tikrai ir jo variacijos šaunios :) Žinoma, viskam reik saiko net ir saikui ir bus palaima :)

      Delete
  8. sakykit, o ar yra kuo pakeisti kokosu sviesta (pvz.i kokosu alieju) ir kur ji perkat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, kokosų aliejus ir sviestas būna dažnai netgi tapatinamas (dėl skirtumo tiksliai negaliu pasakyt, ar labai skiriasi...), tas keiskit, sustingsta vis tiek.
      O perku azijiečių parduotuvėse; o Lietuvoje yra prekybos centruose, Kaune Urmo bazėse sandėliuose, Sveikų produktų parduotuvėlėse..
      Kokosų sviestą kakavos sviestu galima keisti, bet tai brangu vėlgi.
      Be to, kokosų sviestą galima namie pasigaminti - tereikia galingesnio 'blenderio' :)

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Laba diena, norejau paklausti kuo galima butu keisti pagrindui dziovintus vaisius? ju apskritai nemegstu :( ar sugadintu viska sviezios slyvos? Gal kazko dar idejus taipogi sustingtu.
    Be to, kur yra pirkti kakavos sviesto? cia turbut ne tas parduotuveje prie sviestu esantis riebus kakabos sviestas?
    Aciu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, laba diena, jokių džiovintų vaisių nemėgstate - nei abrikosų, nei džiovintų slyvų? Su šviežiomis nesu bandžiusi iš tiesų, ir bijau, ką patarti- gali tiesiog būti su nemažai ledo kristalėlių pyrago pagrindas, ir nesulipinti gerai. Bet jei dėtumėte kelias tik ir daugiau riešutų.. sulipti turėtų (o jei vis tik vieną džiovintą slyvą ar abrikosą tarp šviežių įmaišytumėte?)
      Ne ne tik nepirkite tų riebalų mišinių iš parduotuvės, ir niekada nepirkti neaiškių margarinų. Tik sviestą. O kakavos sviesto galima rasti sveikų produktų parduotuvėlėse, arba internete (Akoma puslapis toks yra).. nežinau tiesiog pavadinimų tų parduotuvėlių, bet jų tikrai yra Kaune, Vilniuje.. Jis tiesiog toks tikros kakavos kvapo.. nerealaus kvapo. Jei turite kokoso sviesto/aliejaus (kambario temperatūroje stingsta jis dažniausiai), tada jį ir naudokite.

      Delete
  11. Labai suintrigavo sitas receptelis...bet nezinau kur gauti (cia Airijoj neuzmaciau) kokosinio sviesto..Radau kaip pasigaminti ;) ,bet saldytuve turiu indeli kokosinio pieno,na ta tirsta mase,jei nemaisyt su nusistovejusiu skysciu,atrodo kaip ir sviestas,gal ja galima panaudoti kaip ta sviesta?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, tikrai skaniai suvalgysit ;) būtinai išmėginki ;)
      pavyktų su kokoso kremu (coconut cream)(ta sutirštėjusi kokospienio dalis, kuri nusistovi, kai neatidarytą skardinę įdedi į šaldytuvą ir palaikai per naktį, o ryte nukabini tą tirštą masę ir dugne randi vandenuką). Tai ne sviestas, bet pavyks, vis tiek sustings.. Bet. Tikiu, kad rasi aplink kažkokių azijietiškų parduotuvėliu, apsilankyki ten - rasi creamed coconut, kuris luiteliais parduodamas, o tai ir bus kokoso sviestas, kurį palydysi tiesiog..
      Aš Holland and Baret parduotuvėj nusiperku per akciją kokoso aliejaus; kartais tiesiog ieškau internete - amazonėj, ... dabar iš Lietuvos parsivešiu, nes nusipirkau per gerą akciją.. Bet tokiuose desertuose visiškai užteks kokoso sviesto-namie gaminto, ar iš azijiečių parduotuvės to creamed coconut (įprastinėse UK parduotuvėse, pvz Sainsburys ar Morisone, tai Coconut Cream (Blue dragon firma berods) gali nusiupirkti, kurį ir labai mėgstu :)
      Papasakoki, kaip sekės gamyba, ir ką dėt sugalvojai :)

      Delete
  12. ismeginau si recepta ir as.
    dar nesu ragavusi galutinio rezultato,bet turiu keleta pastebejimu.
    kadangi pasirode neaisku kaip elgtis su didziuliu bliudu tortu po to kai istrauki is saldytuvo, atpjauni gabaliuka ir vel kisi i saldykli(?), nusprendziau padaryti viena maza tortuka ir 6 mazus pyragaicius keksiuku formelese.
    su pagrindu viskas buvo OK. visiem uzteko.
    anakardzio riesutu emiau ne 1,5 stiklines o dvi - tada uzteko, bet baltas sluoknis nebuvo toks didelis kaip nuotraukoje.
    vaniles esencijos neturejau.
    citrinos sulciu - is 1,5 citrinos, ir buvo per daug. kita karta darysiu zymiai maziau.
    uogu -melyniu ir avicius emiau 2 stiklines(ty daugiau nei recepte), noretusi dar daugiau.
    taigi visi sluoksniai buvo per pus mazesni nei nuotraukoje.
    laukio kol sustings!
    niam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aš keksas, smagu, kad patiko, skaičiau jau, kad sutaršei viską :) Man tas pats būna, kai pasigaminu.
      Šis buvo gamintas tikrai nedideliam dubenėly, dėl to tie sluoksniai apgaulingai stori ir atrodo. Pats torčiukas nebuvo didelis.

      Delete
  13. Sveiki, na klaidelė, kad viska maliau su kombainu, anakardžiu masė tikrai kaip varškės gavosi. Su blenderiu būtu vientisesnė. Na ir nesupratau, kodel anakardžiu masė ne balta gavosi, o tokia i pilkšvuma, gal kad dejau truputi kokosu aliejaus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labas! Nieko tokio dėl to pilkumo! Citrinos sulčių nepamiršot? Skoniui nekenks niekas tikrai, ir tirštume viskas gerai. Čia tokie gaminiai, kurių nesugadinsi, o galima tik įvairiai paskanint pagal fantaziją. Sušals šaldytuve viskas gražiai. Skanaus❤️

      Delete