2012-06-19

RAW apelsinų ir kakavos tortas (2)

Dar vienas receptukas iš anakardžių gyvenimo mano spintelėje (ačiū rytietiškai parduotuvei, kuri dar vykdo šiokią tokią akciją šiems riešutams). Šį kartą apelsinai ir tamsi kakava. Duetas, kuris dera, gundo, yra sveikas, maistingas ir naudingas. Daug nesuvalgysi, nes geru reikia mėgautis pamažu, o ir anakardžiai ne iš pigiųjų... Ne kas dieną, o tik retkarčiais galima.. (na taip, kai akcija :))



22 cm skersmens formai (arba mažesnei formai - tada tortas bus storesnis) reikės:
adaptuota pagal Rawmazing
Pagrindui: 
3/4 puodelio migdolų (puodelis 236 ml)
1/2 puodelio džiovintų slyvų (tinka mirkytos datulės)
truputis druskos

Torto masei:
2 puodeliai anakardžių riešutų, mirkytų vandeny per naktį
1/2 citrinos sulčių
2 apelsinų sulčių
1 a.š. nutarkuoto apelsino žievelės (aš naudojau daugiau nei 1 a.š., buvo per intensyvu kažkiek)
1/4 puodelio kokosų aliejaus (naudojau kakavos sviestą), ištirpdytą karšto vandens vonelėje
3-4 a.š. tamsios kakavos miltelių (geriausiai 20-22 proc. riebumo)
lašinau natūralaus vanilinio saldiklio Stevia lašų (2-3 a.š.), galima pilti 1/4 puodelio skysto medaus (neutralaus skonio: liepų, rapsų..), agavų sirupo



1. Migdolus ir slyvas nuplauname vandenyje, sudedame į virtuvinį kombainą ar indą, kuriame blenderiuojate, įberiame truputį druskos ir viską smulkinam iki pageidaujamo 'tešlos' trapumo.
2. Atsegamą ar kitokią pyrago formą išklojame kepimo popieriumi. Suverčiame į formą migdolų ir slyvų masę ir rankomis suspaudžiame, kad pasiskirstytų ingredientai tolygiai.
3. Gerai išplauname virtuvinį kombainą, ar blenderį ir indą, kuriame malėte migdolus. Į išplautą indą suberiame mirkytus anakardžius, apelsinų ir citrinos sultis, kokoso sviestą/aliejų, apelsino žievelę, saldiklį. Viską malame iki vientisos masės, panašios į smulkiai sumaltą varškę. 2/3 torto įdaro pilame ant torto pagrindo ir šaukštu/peiliu tolygiai paskirstome.
4. Į likusią anakardžių masę suberiame kakavos miltelius ir viską gerai išmaišome, kad neliktų kakavos gumulėlių. Paragaujame, ar netrūksta saldumo. Jei trūksta, pasisaldiname pagal savo pomėgius. Išmaišytą kakavinę masę atsargiai paskleidžiame ant jau supiltos šviesiosios anakardžių masės.  Šaukštu ar peiliu išlyginame paviršių.
5. Tortą dedame į šaldymo kamerą, kol tortas sustings. Laikiau ilgiau nei 12 valandų, nes valgiau tortą vakarienei :)
6. Prieš valgymą reikėtų tortą ištraukti iš šaldymo kameros 30 minučių prieš ir leisti tortui šiek tiek atšilti. Tad pjaunam aštriu peiliu norimomis formomis, dedame į lėkštę ir nenusikandam liežuvio :)


P.S. gaivus, apelsiniškas ir labai aromatingas... aromato nesijautė prieš užšaldymą, bet jis suintensyvėjo, kai tortas sustingo... Originaliame recepte siūloma pilti apelsinų esencijos: jos nepyliau ir man jos visai netrūko.. geriau daugiau apelsinų sulčių įpilti... 
Nesuvalgytą torto gabaliuką laikome šaldymo kameroje iki kito smaližiavimo.
Maistingas, su daug vitaminų, baltymų, naudingųjų riebalų, tad puikiai tiks lengvai vakarienei-desertui.. 


Truputis citrusinių egzotiškų akimirkų lėkštėje! 

32 comments:

  1. ech... visai neprotinga mano idėja nuo ryto po maisto blogus panaršyti, nes dabar taip užsimaniau to pyrago. Viskas, nuspręsta, einu šiandien anakardžių (varškei) ir migdolų (pienui) pirkti.
    Laaaabai gražiai atrodo :) koks sekantis raw pyragas eilėje laukia? :)
    Beje, aš prieš kelis mėnesius nusipirkau stevia koncentrato, bet taip ir nepradariau, nes man per sudėtinga pasirodė skaičiuoti jo kiekius. Arba būna kitur rašo "pakutį stevia", o aš žiūriu į savo buteliuką ir galvoju, kur čia tas pakutis prasideda ir baigiasi :D o kaip skystas Stevia? Patogu naudoti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voriuk,
      su Stevia lašinu ir ragauju :) O pakučiais būna - panašiai kaip saldikliai ar cukrus įvairiuose mažuose popierėliuose. Ir turiu ir naudoju - dedu ir ragauju. Man patinka Stevia vanilinė - nereikia tada net vanilės lašų pilti :)
      Dėl kito RAW dar nežinau tiksliai :)

      Delete
  2. gražumas, skanumas... ech, tas puikusis pyrago koloritas ... gundo :) aišku, kad bandysim ! žiū, o kur tos Stevia galima LT surasti? eiliniame pc kažkaip neužkliuvo už akies... turbūt kokioje sveikų produktų krautuvėleje ieškoti ania?

    ReplyDelete
    Replies
    1. IRRI, paprastuose prekybcentriuose gal ir nebus dar, bet Sveikuose produktuose turi būti tikrai, ir be to, yra svetainių lietuviškų apie Stevia.

      Delete
  3. Labukas, norejau paklausti ar labai tie anakardziai brangus? Kokia mazdaug ju kaina? :) Is anksto aciu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, tiksliai kainos nežinau, bet apie 30 litų..manau pigiau bazėse Kaune, kur sveriamus galima pirkti.. Aš ir tik šiais kartais jų pasipirkau išmėginti, nes tiesiog brangoka kas dieną.. Bet paragauti, pasilepinti noris neįprastai :) Be to, idėją turiu pamėginti paprasčiausiai su mirkytais žemės riešutais (nors jie ir nėra klasifikuojami kaip riešutai).

      Delete
  4. Nematau ar cia kur parasyta ir pirma kart toki pyraga darysiu,tai paklausiu- ar migdolus mirkyt reikia?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, pagrindui migdolų nereikia mirkyti šiaip. Datulės tik, kad geriau maltųsį (slyvas naudojant jų nemirkiau, abrikosai ir kartais būna minkšti malimui iš karto). Bet su mirkytais migdolais manau turėtų būti ir gėris, be to, mirkytus riešutus geriau organizmas apdoroja, bei neapsunkina virškinimo :)

      Delete
  5. dekui! labai skanu:) tik plonytis isejo(gal del formeles),ypac pagrindas,o as datules laaabai megstu,tai nusprendziau kita kart storesni daryt:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taip, nuo formos labai priklauso storumas tortuko :) Man ir labiau storesni patinka :) Labai smagu, kad patiko ;) Skanaus!

      Delete
  6. Sveika,
    aptikau si bloga vsai netiketai ir labai dziaugiuosi, nerealiu receptu radau. Ypac RAW skyrelis sudomino. Klausimeli turiu - kokiu budu mali riesutus, tarkim tuos pacius anakardzius. As turiu tik paprasta rankini blenderi. Ar jis sumals? Kuo pati mali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveika Anonymous, ačiū už gražius žodžius ir smagu, kad kažkas sudomina :) RAW nėra daug, nes nesu raw, tiesiog šiltu metų laiku raw racione tikrai atsiranda ir atsiras :)
      Smulkintuvą turiu labai paprastą, žinoki. Tokį https://www.xcite.com/just-for-her/home-and-kitchen/philips-hr1615-01hand-blender-650-watt-metal-bar.html (tiesiog pagooglinau paveiksliuką), nėra jis galingas (650W), iki miltukų susimala riešutai sausi, iki tyrelės susimala mirkyti anakardžiai, kaip kad šiam tortukui. Susimals ir su rankiniu tuo blenderiuku kibirėlyje kokiam, kokį numanau, kad ir turi. Daug su tuo paprasčiausiu rankiniu blenderiuku ir pati darau. Jei kils klausimų, rašyk ;)

      Delete
    2. Aciu uz greita atsakyma! Tuomet ir bandysiu su savo turimuoju blenderiu. Uzklausiau prie sito tortuko, nes ji jau ir gaminsiu:)
      Siaip pati ir nesu RAW, bet smagu pasigaminti deserta issaugojusi visas maistingasias savybes!
      Aciu!:)

      Delete
    3. Viskas pavyks puikiai. Anakardžiai išmirkę labai gerai susimala, su ta mase tieeek skanumo pasidaryt galima: majonezą, padažiukus... tiesiog įlašinus citrinos, pamatysi.. na tokia varškytė.. labai skanu :) ir šis apelsininis labai fainuoliško skonio gaunas :) Pasidalink, kaip seksis 'sunaikinti' tortuką ;)

      Delete
    4. Butinai pasidalinsiu! Tik cia dar vienas klausimas iskilo.....o kaip cia su tais puodeliais yra? Kokios talpos jie? 200 g ? Atsiprasau uz tokius 'keistokus' klausimus. Tiesiog noriu, kad viskas gerai pavyktu:)

      Delete
    5. Papildysiu receptą dėl puodelio. Gera pastaba ;). Šiuo atveju pas mane puodelis 236 ml. Bet jei darysi pagal savo puodelius, tai atitinkamai ir daryk su savo puodeliu (kuris gal 250ml), tai truputį gali padidinti medaus kiekį, kokoso/kakavos sviesto (nors nėra būtina, sustings tikrai...).

      Delete
  7. O kur ir kuriuo metu deti kokosu alieju (ar kakavos sviesta) ? Ingredientuose yra, o kada imaisyti nelabai supratau...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, super uz pastaba-pataisysiu ir recepte. Kokoso alieju deti i anakardziu mase reikia. Atsiprasau uz svepla rasyma.. nera LT raidyno.

      Delete
    2. 12 val.kameroje tortas i leda nepavirs?

      Delete
    3. Disa, prieš valgant, išėmus, palaikyki apie pusvalanduką kambario temperatūroje- puikiai pjausis. Na, ar taip ar taip jis nebus biskvitinio tipo tortukas, bet ne ledo gabalas :) Ir nesuvalgytą laikyki šaldytuve- gali kąsniukais susipjaustyti- tada smagu labai smaguriauti po kąsnelį.

      Delete
  8. O jei per nakti laikysiu saldytuve o ne saldyklije nesuatings?

    ReplyDelete
  9. Bijau pameluot,kad nesustingtu..nesu pati laikius tokiu skanestu saldytuve,o tik kameroj. Manau pominkstis bus,jei laikysi saldytuve.. Tokiedesertai labiau sustinge valgomi.. Jei laikytum saldytuve,tada bent valandziukei ideki i kamera. Ir nebijoki tos kameros:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaip angliskai vaniles saldiklis?skysta naudojai?nes niekur intere uk nerandu tokio.cia kad salduma suteikti ane?

      Delete
    2. Disa, Stevia saldiklis, apie ką tu manau šneki. Pirkaus iš JAV aš jį.

      Delete
  10. Minejai kad dejai vanilos saldikli.kaip jis angliskai vadinasi nes niekur nerandu skystame pavidale jo.dekui

    ReplyDelete
  11. na ka produktus susipirkau visus.10 ryte anakardzius uzmerkiau.vakare darysiu torta,jei per nakti saldiklyje pabus nieko tokio?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mergyt, viskas bus puikiai, nesuvalgytą laikyki šaldikly taip pat. Prieš valgant išimk pabūti kambario temperatūroje. Dar net skaniau tiesiai iš kameros- kaip ledus valgai. Papasakok, kaip seksis:)

      Delete
  12. butinai pasakysiu.o ledu torto nenoriu :) noriu tortisko torto..bet aciu kad atsakei i visus mano klausimus :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Disa, nebus čia kaip biskvitinis tortas (beje,sako biskvitinius kameroj laikant, labai skan8s gabalyčiai būna), labiau tikrai ledų tortas.. bet daug kam netgi varškę primins :))Bus skanu :)

      Delete
  13. oi varske ziauriai megstu....

    ReplyDelete
  14. ka galiu pasakyti-tobulas!kartosim butinai.aciu!!!

    ReplyDelete
  15. Dia,kaip saunu!!Aciu,kad parasei!!

    ReplyDelete