2012-07-28

Dryžiukas Zebrius arba pyragas prie kavos

Vaikystės skonis, kai mamukas kepdavo dvispalvį biskvitinį pyragą - dalis pyrago šviesu, dalis - kakavinė. Rinkdavaus tuos pyrago gabaliukus, kuriuose kakavinės spalvos būdavo daugiausiai, nes taip būdavo didesnė tikimybė perkąsti neišsimaišiusios kakavos kruopelytes. Kažkokia atrakcija būdavo :) Keista, bet už tai yra, ką prisiminti. Zebrinio pyrago idėjos tais laikais gal nebuvo? Ar nesugalvojo pasluoksniuoti taip tešlos. Labai paprastas reikalas, o pyragas dar paprastesnis, su prieskonių gaidele, sodrus ir drėgnas, lengvai gabaliukais pjaustomas, smeigiamas šakute, netrupantis, bet purus. Prie arbatos puodelio susibėgus su drauge, su mylimukais žiūrint Olimpiadą ir sergant už Lietuvos atstovus, šiltais vasaros vakarais (čia apie Lietuvą kalbu...) sėdint verandoje ir kojas mirkant šalto vandens dubenyje...



Dar geriau pyragas neapsunkina organizmo, nes be miltų ir be cukraus...



22 cm skersmens kepimo formai:

2 puodeliai virtų avinžirnių
2 gerai prinokę bananai
5 v.š. kokoso miltų (kokoso drožles sumalam kiek einasi su kavamale)
2-3 v.š. rūgpienio/kefyro/pasukų
1 morka, sutarkuota burokine tarka
1-2 v.š. riešutų sviesto (nebūtinai)
3 kiaušiniai
2-3 v.š. skysto medaus
2-3 a.š. kakavos miltelių
1 a.š. sodos
prieskonių: muskato, maltų gvazdikėlių, cinamono arba cinamonas ir vanilės esencijos lašų






O pyrago gamyba buvo tokia:
1. sudėjau visus ingredientus į dubenį (netgi morką, tik pasmulkintą į gabaliukus) (išskyrus kakavos miltelius), pajungiau 'blenderį' ir sumaliau viską iki tyrės konsistencijos tešlos. Viskas! Beveik...
2. Mažesnę dalį tešlos nupyliau į kitą indelį ir subėriau kakavos miltelius. Išmaišiau, kad kakava įsimaišytų į tešlą.
3. Apvalią kepimo formą išklojau kepimo popieriumi. Tada: dėjau 3-4 v.š. šviesios tešlos, paskirsčiau per visą kepimo formą, tuomet dėjau tiek pat kakavinės tešlos masės, atsargiai pasklaidžiau ją, kad nesusimaišytų su pirmuoju sluoksniu. Ant kakavinio 'blyno' dėjau vėl kelis šaukštus šviesiosios tešlos ir vėl sklaidžiau (sklaidyti reikia, nes tešla nėra visiškai skysta); eilė vėl buvo kakavinei masei ir taip, kol baigėsi tešla. Viršutinį sluoksnį galima 'paraižyti' peiliu, t.y. sumaišyti sluoksnius, papiešti gėlytes ar ornamentus :) 
Kaip žaisti su sluoksniais įdedu video (ne mano), bet video žaidžiama su skystesne tešla.
4. Kepti 170 laipsnių temperatūroje apie 35-45 minutes. Ar iškepė patikrinti mediniu pagaliuku: jį įsmeigus į pyrago storiausią vietą, ir ištraukus, pagaliukas turi būti švarus, t.y. neaplipęs tešla.
5. Skanauti galima iš karto, arba palikti visiškai atvėsti :)




P.S. avinžirnių nesijaučia (jų nei įvairių pupelių kepiniuose nesijaučia, jei visiškai atvėsinate pyragus, sausainius, leidžiate pastovėti parą, t.y. kitą dieną skanaujant pyragai būna dar skanesni), pyragas nesprangus, kaip kad pasitaiko su avinžirnių kepiniais; 
manau kokoso miltus atstoti gali tiesiog kokoso drožlės; galima pridėti mėgiamų riešutų, sėklų;
morka? ji suteiks pyragui drėgnumo, ir visiškai nesijaus... matysis šiek tiek... 
pyragas drėgnas, bet purus, nebirus, neapdžius per kelias dienas (jei tiek išbus nesuvalgytas)
prieskoniai suteikia jaukumo jausmą ir gerą kvapą :) 


Su meile Jums!


2 comments:

  1. Zebriukas Dryžius!!! Gražiai atrodo, o dar ir be miltų :) Nežinau, kodėl aš niekad nesugalvoju, kuo čia miltus pakeisti (dažniausiai tingiu vargti su savo apgailėtinu blenderiu).
    Patenkinta 600-uku? Labai gražiai šviesiai fotografuoja, įneša daugiau šilumos į nuotraukas ir receptus, todėl aš tikrai (visiškai neslaptai) pavydžiu tau naujojo žaisliuko :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patenkinta aišku :) Eh ta šviesa ir nuo nustatymų juk priklauso ir nuo mokėjimo pateikti viską (hehe mygtukus lengviau suspaudyt nei menišką sielą prabudinti...)

      Miltus puikiai avinžriniai keičia, pupelės... man gėriai tokie kepinukai... o šitas Zebrius iš vis nustebino (nors n kartų avinžriniškus pyragiukus ir apkepus kepus esu), na toks tikras tas vaikystės mamos... :)

      Delete