2012-07-07

Morkų ir obuolių kepsniukai


Sėdžiu patamsyje, nors Lietuvos laiku 9 valandą vakaro dar lauke būtų šviesu ir gražu bei šilta. Taip taip atostogos baigės. Trumpos atostogos tvankioje Lietuvoje. Buvo šilta, naktimis sunkiai miegojos, trūko gaivaus oro, bet buvo toookia atgaiva sielai, taippp gera pabūt kitoje aplinkoje- savoje, kurioje užaugau; kaime, kur žolė žaliausia, kur braškės pačios skaniausios tiesiai iš lysvės, kur salotų lapai labiausiai garbanoti,  kur noksta juodieji serbentai... Tvankuma buvo gėris, nors tuo metu ir keikiamas, lyginant su škotiška vasara, kai oro temperatūra siekia 13 laipsnių pagal Celsijų, kas dieną liurla lietus, ir tiesiog nori nenori rudeniškas jausmas apima.. Bet nėra blogo oro, o tik blogi rūbai, tiesa? ;)

Pasidalinsiu šiandienos lengvų pietų receptuku. Laukdama skrydžio į Lietuvą, oro uoste spragsėjau mobiliojo telefono mygtukus naršydama Facebook. Susierzinau, nes IRRI įkėlusi buvo skanumynų receptukų... Iš karto įtraukiau į 'seilėtekio' sąrašiuką šiuos kepsnelius ir norėjau jau Lietuvoje juos išbandyti, bet... visko nesuspėsi per kelių dienų atostogas... Be to, orkaitė tikrai ne tas draugas, kurį labai dažnai norėtum jungti per karščius.


Kepsniukai super paprasti, nereikalaujantys įmantrybių, o tik (12-ai nemažų kotleto dydžio kepsniukų):

2 obuoliai, nulupti ir sutarkuoti burokine tarka
4 morkos, nuluptos ir sutarkuotos burokine tarka
1 svogūnas, smulkiai susmulkintas, arba sumaltas/'sublenderiuotas'
2 kiaušiniai
1,5 puodelio kviečių sėlenų arba džiūvėsėlių (siūlau juodos duonos džiūvėsėlius, o ne 'baltos bulkos')
truputis druskos, pipirų, rūkytos paprikos miltelių, malto muskato riešuto
šaukštelis džiovintų arba šviežių krapų, džiovintų arba šviežių petražolių bei baziliko lapelių



Visus ingredientus sudedame į didelį dubenį ir švariomis rankomis sumaišome, kol visi produktai susimaišo. Paliekame 10-15-ai minučių, kad kviečių sėlenos išbrinktų.
Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi bei pajungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių temperatūros. Iš produktų masės formuojame rankomis norimo dydžio kepsniukus. Dedame ant kepimo formos. Dedame į orkaitę ir kepame apie 20-30 minučių priklausomai, kokio didumo kepsnelius formavote.


Valgykit iš karto, su sūriu, šviežių daržovių salotomis, keptomis orkaitėje saldžiomis bulvėmis (supjausčiau šiaudeliais, apšlaksčiau aliejumi ir apibarsčiau česnako milteliais bei druska; kepiau kartu su kepsneliais), jogurtiniu padažu ar užpilu, kurį mėgstate.
Kepsniukai skanūs atšalę, tad puikiai tiks sukramtymui, kai aplankote virtuvę su mintimi 'ką čia suvalgius' ir negrauš sąžinė :)




P.S. obuoliai kepsniukams suteikia drėgnumo ir pikantiškumo, o iš tiesų, obuolių net nepajausite, nes 'mėsiškumo' kepsneliams suteikia svogūnas. 

Skaniai ir paprastai!

No comments:

Post a Comment