2012-07-15

Kakavinis pyragas - Kokosinis juodukas

Be miltų. Be cukraus. Originaliame recepte jis pavadintas buvo užkandžiavimo pyragu. Sodrus, drėgnas, purus, saldus, o kvapnus... Labai kakavinis (gal netgi šokoladinis), su kartėlio kruopelyte, persmelkta natūraliu saldumu. Dvigubinau porciją ir nenusivyliau, nes užteks ilgam (seriously?). Na tik man atitrūko viršutinė pyrago kepurėlė.. Net nežinau, kodėl taip nutiko: per aukšta temperatūra? hmm kepiau netgi žemesnėje nei rekomenduojama. Skonio negadina tokie dalykai, o pyragas ir ne pardavimui :)
Tai Paleo mitybos principu paremtas receptas - be grūdinių kultūrų (šiuo atveju miltų), be nenatūralių saldiklių ir produktų, o su ingredientais, kuriuos sukūrė gamta (taip žmogus truputį įsikišo vis tiek).




22 cm skersmens formai sunaudojau: 
pagal Paleospirit

saujelė džiovintų datulių, pamirkytų vandeny, kol suminkštės
2 pernokę bananai (kai ant žievelės atsiranda taškučiai)
4 kiaušiniai (naudojau 3 kiaušinius ir 2 baltymus, nes turėjau likusius)
1/4 - 1/2 puodelio (puodelis 235 ml) kokosų sviesto, ištipinto
2/3 puodelio kokosų miltų (kokoso drožlės maltos kavamale)
1/2 puodelio nesaldžios kakavos miltelių
1 a.š. kepimo sodos (gesinti nereikia)
truputis druskos
1/2 puodelio stiprios kavos koncentrato (2 a.š. tirpios kavos užpyliau karštu vandeniu)
keli lašiukai vanilės esencijos





1. Datules dedame į virtuvinį kombainą ar indą, kuriame 'blenderiuojate' ir sumalam iki tyrelės konsistencijos.
2. Sudedame pasmulkintus bananus ir sumalama kartu su datulėmis.
3. Datulių-bananų pastą sumaišome su kiaušiniais, vanile, kokoso aliejumi ir kavos tirpalu. Sumaišom.
4. Sausus ingredientus: kokosų miltus, sodą, druską bei kakavos miltelius sumaišom atskirame inde. 
5. Sudedame sausus ingredientus į skystąją masę ir gerai išmaišome. 
6. Kepiau atsegamoje kepimo formoje, tad jos dugną buvau išklojusi kepimo popieriumi. Tešlą sukrečiame į formą ir dedame į įkaitintą iki 175 laipsnių orkaitę. 
7. Kepame apie 40-55 min. patikrindami mediniu pagaliuku - ištraukus jis turi likti sausas.
8. Atvėsiname pravertoje orkaitėje. Geriausia skanauti kitą dieną visiškai atvėsusį..



P.S. 
- apie kokoso miltus esu minėjus šiek tiek anksčiau. Labai patinkantis dalykas bei pakankamai universalus kepiniuose, netgi tinkantis apvolioti paukštienos kepsniukus juose (kaip ir kokoso drožlėse).
- ragaujant pyragą dar šiltą ar tą dieną keptą, jaučiasi šiek tiek bananų skonis, kuris išnyksta visiškai dieną po kepimo- tada tik išryškėja kavos, kakavos skoniai... stipru! 
- pyragas nesudžiūsta, lieka drėgnu biskvitu ir kelios dienos po kepimo; pyragas nebirus, puikiai pjaustosi, galėtų būti netgi torto biskvitu; galima kepti keksiukus (sutrumpės kepimo laikas)

Netgi šiek tiek prabangus skonis, gal dėl tooo šokoladiškumo, puikus užkandis prie kavos... Paragaukit, patiks!

17 comments:

  1. koks fainas juočkis, norisi pabučiuot! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D pralinksminai :D
      tikrai buvo skanūs bučiniai :D

      Delete
  2. Labai skanus pyragas. Kazin, jei i ji dar razinu ir riesutu idejus, nesugadintu skonio?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, razinos skanu? riešutai skanu? vadinas bus skanu ;) Gali tiesiog būti per turtinga skonių, bet iš tiesų net ir aš valgyčiau tokį mixą :) razinų dedant saldumą pasireguliuot reiktų - mažiau datulių gal? Jis sodraus kakavinio skonio :)

      Delete
  3. Ziauriai ikvepiantis ir blogas, ir receptai, ir sitas juockis.. :) Tik man pritruko saldumo. Ir, matyt, per trumpai kepiau (nors ant pagaliuko nekibo niekas), nes atidarius ir palaikius atvira orkaite sukrito :(. Bet tauta uzskaite, o tai irgi ivertinimas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū, Monika. Žiauriai;) Saldumo kiekvienam pagal skonį iš tiesų, tad stengiuos visada pridėti įrašą - dėti pagal pomėgį.. Gal pagal pomėgį ir bananai buvo ne per labai pernokę, ar datulės mažesnės :) Kodėl pakrito tikrai net nežinau, nes man jis sprogtelėjo (nuotraukose matos, kepurėlė tokia atšokusi...brr nemėgstu to..kaip išdarko vaizdą:)))
      Smagu, kad patiko. O ar liko kitai dienai paragaut? Dar labiau patiktų ;)

      Delete
  4. Nuostabus pyragas, jau du kepiau. Šiandien kepsiu trečią kartą, vyras vis prašo :) Teigiamai įvertino ne tik šeimyna, bet ir draugai. Ačiū už puikius receptus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Regina, kaip džiaugiuos ir Ačiūūū!! Kaip smagu girdėt, dėl vyro :))))))))) pavydžiu juodai:)))))))))

      Delete
    2. ta prasme, kad prašo va tokio neįprasto pyrago vis :)))))))))))))

      Delete
  5. Sakykit kaip Jus sviesta puodeliais matuojat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, tirpinto sviesto toks kiekis. Šalimais parašyta buvo.
      Man lengviau buvo viską ml rašyti, nes svarstyklių neturėjau svėrimui, o ir kokoso aliejaus pakabinus šaukštais nežinosi, kiek ten tų gramų :)
      Dabar nei svarstyklių, nei orkaitės, o taip norėčiau šito pyragiuko :)

      Delete
  6. Sveiki, kiek laiko reiketu kepti kepant kaip keksiukus?;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siūlyčiau 160-170 laipsnių orkaitėje kepti apie 15min ir po to vis patikrinti mediniu pagaliuku... Dabar taip naktį ir užsimaniau šito skanuko :)

      Delete
  7. Tikrai be galo skanus, kepiau jau tris kartus, puikiai pavyko!:) Meginsim kaip keksiukus, aciu labai!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAip faina :))) Ačiū! Aš pati laukiu orkaitės, kada kai tik ji bus..kepsiu... Keksiukų pavidalu! Ir atnaujint nuotraukas reikės, 'apetitnesnes' įdėt.

      Delete
  8. Sveiki, gal zinot kodel jis man sukrenta kelinta karta?:/ gal nedakepu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labas Anonymous,
      gali būti, kad kiaušinius neišplaki gerai.
      Iškepus, praverk orkaitės dureles, kad pyragas atvėstų, ir tada tik išimki iš orkaitės. Jei iškepi ir išimi lauk, per didelis temperatūrų skirtumas ir sukrenta dėl to.

      Delete