2012-08-27

Avinžirnių sausainiai su rozmarinu ir abrikosais

Jau net rudeniu kvepia...? nea? nagai šąla ir kojines išsitraukiau nakčiai miegot... kitaip nešilo jos man nors tu ką... tikiuos šilto rugsėjo ir pereinamojo laikotarpio į šaltąjį sezoną..o ne bac ir šlapdriba, bac ir varvekliai po nosim... o žieminiai batai giliai lagaminuose sudėti... Tiesa, nėra blogo oro, yra tik bloga apranga, ir nuotaika... ne vis tiek yra blogas oro... 27 rugpjūčio, o žemė maišos su dangum, lietaus lašiukai taškos į visas puses (po skėčiu lindėdama stebėjau juos!)



Bet ruduo turi savo žavumų, apie kuriuos manau bus kalbama vėliau, o dabar šiokią tokią įžangą galima padaryti su kvapniais sausainiais, kurie maloniai kutens gomurį prie šiltos arbatos puodelio pusryčiaujant, ar vakare lindint po šiltu apklotu...




Prisipažinsiu: nesu vartojusi šviežio rozmarino (dar ne), o džiovinto turiu geras kelias saujas, kurių nežinau kur naudot.. Na taip mėsai į draugiją rozmarinas labai tinka, bet tiek aš tos mėsos ruošiu gurmaniškai... Kitą kartą.. O šiandien dalinuosi receptu, kurį išmėginau, nemeluosiu, 12 valandą nakties... Pamačiau, ir turėjau išsikepti kito ryto pusryčiams. Daug kas pastebėjo mano meilę avinžirniams (antroji meilė :) šypt :)), tad vėl traukit iš spintelių avinžirnius, o jei nemėginot, pamėginkit, susidraugaukit.. Nuostabus dalykas: maistingas, sotus, sveikas, universalus...


apie 20-iai sausainukų:
pagal Spabettie

2 puodeliai virtų avinžirnių
3-4 a.š. riešutų sviesto (naudojau sezamų pastą; tiks žemės riešutų, migdolų, lazdyno riešutų sviestas)
1-2 a.š. sviesto arba tirpinto kokosų sviesto
3/4 puodelio džiovintų abrikosų, smulkiai supjaustytų
2 a.š. džiovinto rozmarino, susmulkinto peiliu (arba tiek pat šviežio rozmarino smulkintų lapelių)
truputis vandens (apie 2-4 a.š.)
1-2 a.š. medaus (nebūtinai; nenaudojau)



Avinžirnius malame virtuviniu kombainu arba 'blenderiu'. Sudedame lydytą sviestą, riešutų sviestą ar sezamų pastą, skystą medų ir malame toliau, kol visa masė taps vienalytė ir avinžirniai bus susimalę. Į avinžirnius suberiame smulkintą rozmariną bei abrikosus. Gerai išmaišome. Šlapiomis rankomis formuojame graikiško riešuto didumo sausainėlius. Dedame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos. Kepame apie 12-15 minučių 180 laipsnių temperatūroje.



Sausainukai viduje minkšti, išorėje traškūs. Rozmarino kvapas ir skonis labai dera su abrikosų saldumu... Beje, abrikosų saldumo netgi užtenka, bet mėgstantiems saldžiau medus skonio nepagadins.. 


Užsiplikom citrininės arbatos, imam saują sausainukų ir mėgaujamės... 


Keistai paprasta, tiesa? ;) Bet kaip skanu už tai! 


10 comments:

  1. Po to, kai gaminau orkaitėj keptus falafelius, turiu idėją pamėginti ir saldžius sausainius, gamintus avinžirnių pagrindu. Būtinai išbandysiu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Išmėgink būtinai :) iš avinžirnių pastoviai kepuosi skanėstus, ir va dažniausiai saldžius :) Labai labai tie kepiniai :)

      Delete
  2. man patiktų :) tik neturiu padorios technikos avinžirniams dorot... tuos, iš skardinių, bulvių grūstuve sugrūdu, su virtais problematiškiau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Is skardines tinka tik gerai perplaut!;) o jei virt, tai ilgiau pavirt ir jie minkstesni taps-grusis su bet kuo:)))

      Delete
  3. Taip ir norisi čiupti vieną ir dar kitą :] Dabar toks metas kai tikrai kvepia rudeniu todėl tokie jaukūs kepinukai ypač vilioja :] Tiesa, dar neesu su tais avinžirniais labai daug ko gaminusi, bet matau, kad beveik kiekviename bloge jie išties karaliauja. Jaučiu ir man laikas pribrendo juos išmėginti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Išmėgink būtinai :) Labai skanu ir paprasta ;)

      Delete
  4. Nerealus maistraštis! labai viskas gražu, idomu, stilinga! O receptukai- paprasti, bet idomūs , norisi išbandyti.Butinai šiuos avinžirukus dabar sumaniau išsikepti :)

    ReplyDelete
  5. apsilankiau dar tik pirmą kartą- bet ilgam- nes jau sarašas ilgeja , visko , ką norėčiau išbandyti :D
    šie sausainukai jau garuoja ištraukti iš orkaitės- ir turiu pasakyti -tikrai labai pasitvirtino lukesciai !
    super derinukas- avinžirniai, abrikosai, rozmarinas..
    negaliu atsidziaugti atradus šiuos receptukus, dabar eilej laukia kiti avinžirnių kepinukai :) kažkas nerealaus, kad galima užmiršti spintutej esant kvietinius miltus:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zivkuli, Ačiū! Prašom lankykis į sveikatą ;) Ir pasakokis, kaip sekės ką išmėginti :) Lauksiu ;) ir skanaus!

      Delete