2012-08-08

Jogurtinis riešutų sviesto tortas

Kaip gera po truputį judėti.. Gal ir ne ta linkme, kuri pagal daugumą būtų 'teisinga', bet būtent ta linkme, kuri maloni, kuri teikia smulkų džiaugsmą, žadina smalsumą bei norą gilintis vis daugiau, drąsina išmokti naujo.. o dar smagiau, kad tos pamokos vis tik buvo naujametinių pažadų sąrašiuke, kad ir koks jis bebūtų silly stupid but honest. Gal kai judi prieš srovę kartais, šokinėji per akmenis, merktelni vieną koją į vandenį, tada nebijai sušlapti ir visas, o galiausiai eini basomis per balas ir žinai, kad taip turi būti. Nes viskas nutinka dėl kažko, su priežastimi, su paaiškinimu. Priklauso nuo požiūrio. Jį reikia turėti vis tik gerą, teigiamą, tada lengviau gyventi, lengviau įjungti 'dzin' mygtuką ir mėgautis... 



Šiandien mėgaujamės tortu, pyragu ar ledais su 'pamušalu', t.y. pagrindu. Kaip pavadinsi - nesugadinsi, nes skonio žodžiai nekeičia. Skonį reikia pajusti pasigaminus. Gaminti čia nėra ką, tik reikia keleto smulkmenų ir bus galima šokinėti per balas, apsvaigus nuo kelių kąsnių.. o gal ir ne kelių.. paragavus- sunku sustoti.. 



Originalus receptas siūlė torto pagrindą daryti iš Oreo sausainių. Esu girdėjus apie tokius ir mačius, ir jie asocijuojas su vaikystėje iš kioskelių ištisai perkamais importiniais Disco sausainiais-sumuštiniais: nuvalgai sausainį, tada nugrauži įdarą, ir lieka paskutinis sausainukas, kuris nelabai jau ir skanus..
Kad nereiktų nieko graužti, naudojau savo mėgstamą kokosinio pagrindo idėją, kurią naudojau mylimiausiam varškės pyragui kepti.


23 cm skersmens tortui
adaptuota Little Bitty Bakes

Pagrindui:
1 1/2 puodelio kokoso drožlių
truputis druskos
saujelė džiovintų datulių, pamirkytų vandeny, kol suminkštės
saujelė džiovintų abrikosų, pamirkytų vandeny, kol suminkštės (nenaudojant abrikosų, padidinti datulių kiekį)
1-2 a.š. kakavos miltelių

Įdarui: 
500 gramų tiršto natūralaus jogurto (graikiško, turkiško ar gyvenant Britanijoje tinka Natural fromaige fraise 0%) (originalus receptas siūlo naudoti vanilinio skonio tirštą jogurtą... tokio nesu mačius, o ir spalvotų paskanintų jogurtų neperku)
3-4 kupini v.š. natūralaus žemės riešutų sviesto (smooth tipo, t.y. be riešutų gabaliukų; nesaldintas ir be druskos) (tiktų manau visi riešutų sviestai iš skrudintų riešutų)
keli vanilės lašai
saldinimui (jei naudojate nesaldų jogurtą): natūralus saldiklis Stevia/neutralaus skonio skystas medus/nerafinuotas cukrus (saldinti pagal pomėgį)


1. Mirkytas datules ir abrikosus sublenderiuojame/sumalame iki vientisos masės.
2. Į sumaltą masę suberiame kokoso drožles, kakavos miltelius ir įberiame šiek tiek druskos. Rankomis viską minkome (tarsi miltus su sviestu), kol drožlės sudrėksta ir aplimpa džiovintų vaisių mase.
3. Apvalią kepimo formą, ar kokią kitokią, išklojame kepimo popieriumi. Ant kepimo formos sukrečiame kokosą ir drėgnomis rankomis tą masę suspaudžiame, kad tolygiai pasidengtų formos dugnas. Paliekam, kol susiruošiame torto įdarą.
4. Įdarui skirtus produktus dedame į gilesnį indą ir jungiame mikserį. Plakame, kol susimaišo gerai jogurtas su riešutų sviestu.
5. Įdarą supilame/sukrečiame ant kokosinio pagrindo į kepimo formą. Išlyginame paviršių ir dedame į šaldymo kamerą nakčiai, arba iki tol, kol sustings (šaldytuve laikomas tortas nesustingsta kaip želė, išlieka minkštos konsistencijos, tad siūlau šaldyti).
6. Prieš vartojimą, išimti iš kameros ir palaikyti 10 minučių kambario temperatūroje. Tada didelį peilį perpilti karštu vandeniu, greitai nusausinti ir pjauti atsargiai. Dažnai pagrindas nuo įdaro atsiskiria, bet skoniui nekenkia :)



Smaguriaukit, dalinkitės, svajokit, šokinėkit per balas, džiaukitės ryto rasa, skaičiuokit rugpjūčio žvaigždes, mylėkit save ir arti esančius! 


Su linkėjimais!




19 comments:

  1. Vienu momentu buvau įsimylėjusi sumažinto riebumo graikišką jogurtą. Sveika, o svarbiausia labai skanu ir primena ledus. Ta proga, kad man jis pradėjo patikti, parduotuvės nustojo jį importuoti. Ačiū labai :| Šitas pyragiukas dailiai atrodo. Ypač ant mėlyno pagrindo :)
    Oi oi, man labai įdomu, kas per pamokėlės, kas per šokinėjimai per balutes? Labai smalsu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O aš mėgėja paprasčiausio Naturalaus jogurto..be tų skonių..nes kai prideda skonių, sudėtyje pirmu numeriu eina cukrus, krakmolas ar tirštikliai... eh.. geriau įsidėsiu uogienės... ar riešutų sviestu šį kartą gardinau ir šaldžiau :) Graikiško to tikro gal net ir nesu ragavus, o turkiško ir... reiktų ten apsilankyti :)))
      p.s. esi dingęs Voriuk, kažkur? ;)

      Delete
  2. Aha... tai labiau i ledus panasu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jei iškart išėmus iš kameros valgysi, teks graužti :) palaikius kelias minutes pradeda minkštėti ir paskui tokia kreminė konsistencija būna :) Šiaip jogurtas su riešutų sviestu- puikus pagrindas ledams..dar pridėjus priedų visokių... ir į formeles!

      Delete
  3. Klausimėlis: o niekada nebandėte naudoti agavų sirupo ar palmių cukraus saldinimui? Juk irgi sveika :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irena, ne nebandžiau agavų sirupo bei kokoso cukraus. Išsiverčiu be jų, o ir agavų sirupas nelabai imponuoja, nes tai perdirbtas dalykas.. ir sako jis turi tam tikrą skonį, tad nusipirkus nepigiai gali nepatikti:) kokosų cukrų kada išmėginsiu galbūt... azijiečių parduotuvės siūlo įvairių cukrų nemažai... bet vis tik esu linkusi prie natūralaus lietuviško medaus :) mums geografiškai jis labiau vis tik tinka :)

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Aš ir vis galvodavau ar man prasidėt su tuo agavos sirupu ar ne, bet kažkaip man medutis labai patinka tai ir pasilieku prie jo. O agavos sirupas dar ir brangus pakankamai.. Bet kokiu atveju, labai skanus tortas. Puikiai pritaikomas prie oro, jei šilta - valgai, kaip ledus, jei šalta - leidi atitirpti ir mėgaujies kreminiu desertu :D net mano prieš visokius sveikuoliškus dalykus nusiteikę ragautojai labai puikiai įvertino ir kirto net ausys lapsėjo. Ačiū!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh smagu, kad patiko :) tikrai skanumėlis, ir tikrai čia nereik būti sveikuoliu, kad tokie dalykai ir skanūs būtų :) Su tahini sakiau dabar mėginsiu :) ir be pagrindo - tiesiog ledai-kremas:)

      Delete
  6. Labai graziai atrodo pyrago pagrindas! Is biriu produktu ir nebuvo deta jokiu 'jungiamuju' - super solidziai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū :) taip pagrindas nuostabus :) o kepu pyragus su tokiu pagrindu tai 'sujungiu' kiaušiniu :) labai faini kokosiniai pagrindai, ypač jei kokosą mėgsti.. niam ;)

      Delete
    2. reikes butinai pabandyti, ypac kai taip skaniai parekomenduota! ;)

      Delete
    3. Mhm dariau du kartus, vėl laukiu, kada čia padarius :) Galima be pagrindo, tai bus tarsi jogurtiniai lengvi ledai :)

      Delete
  7. dariau si torta sau gimtadieniui...padariau pagrinda ir...ties tuo norejosi ir apsistoti - griebti sauksta ir iskabinti visa mase :D na bet siaip ne taip susitvardziau :) ragausim ryt pilna komplektacija :). Aciu uz puikius receptus. Esu isimylejusi duoniukus - trapucius...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, kaip miela ir gera skaityt! Skaniai suvalgysit, žinau (truputį tik palaikyti išėmus iš kameros, kad šerkšnas atšiltų ;)) Nesušalkit!

      Delete
  8. Laba diena, as nelabai supratau koki cia riesutu sviesta naudoti,paprasciausia is sainsbury pirka ar kazka pasigaminti kazkaip gal galetumet patarti is kur tokio gauti dabar? rytoi planuoju padaryti jusu pyraga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveika Karina, tinka ir tas, bet aš perku natūralų be jokių priedų (aliejų, druskų, cukrų) iš Holland and Barett arba kt.ale sveiko maisto parduotuvėlių.

      Delete
  9. Aciu labai !;) pasigaminau jusu sveika Nekepta sokoladini pyraga, labai patiko mums. O jogurtini paliksim kitai savaitei:)

    ReplyDelete