2012-08-26

RAW anakardžių sluoksniuotis su slaptu ingredientu

Šiltajam sezonui artėjant į pabaigą (hem, sakot kažkur šilta buvo?) dar vis kišu desertus į šaldymo kamerą bei vėliau mėgaujuos. Žiemą norėsis vis tik kažko šilto, jaukiai kvepiančio, o ir artės šventės, kurios kvepia cinamonu, gvazdikėliais, šildysimės imbieru, medumi, kramtysim džiovintus obuolius (pakeliui jie pas mane iš močiutės sodo!!!). Be to, dar prasideda cukinijų, moliūgų metas - jaučiat, kvepia vis tik tuo rudeniu, nors tų trumpučių žalių cukinijų apskritus metus prekybos centrų lentynose galima nusipirkti... 

Prie ko cukinijos ir anakardžiai? Šį kartą ši skani, universali daržovė keliavo į pyragą. Taip taip. Žavu ir naudinga, nes pyragas nekeptas (jau tokį gaminau kelis kartus), taigi visi vitaminai, mineralai, fermentai išliko gyvi, tik pašaldyti :) Susiraskit mažuliukę cukiniją, ar atpjaukit gerą šmotelį nuo didelės kaimiškos ir pasigaminkit daugelio jau mėgintą anakardžių sluoksniuotį. Nustebins, o papildomai į racioną įtraukt daržovių nematomu būdų yra Cool!


RAW anakardžių sluoksniuotis su cukinija
adaptuota pagal Detoxinista

Pyrago pagrindui: 1 puodelis įvairių nemirkytų riešutų (migdolai, žemės ir lazdyno riešutai)
saujelė pamirkytų datulių ar abrikosų (tinka slyvos!)
čiut čiut druskos

Pyrago užpilui: 1 puodelis mirkytų anakardžių (3/4 puodelio sausų)
1/2 puodelio cukinijų tyrelės (nulupta cukinija sublenderiuota, sumalta)
 2-3 v.š. tirpinto kokosų/kakavos sviesto
1 citrinos sultys
2-3 v.š. tirpinto medaus
keli lašiukai vanilės esencijos (ar truputis vanilinio cukraus)
truputukas druskos

Viršutiniam sluoksniui (nebūtinas): naudojau tyrelę iš 1 puodelo braškių ir 1/2 puodelio tamsios kakavos miltelių



1. Pasiruošiam indelį ar kokią formą, kuriame šaldysim pyragą.
2. Pagrindui skirtus produktus sudedame į virtuvinį kombainą, ar indą, kuriame blenderiuojate, ir sumalam iki trupinių. Nepermalam, nes gausis košė :) Ar tinkamai sumalta patikriname taip: imame pirštais truputį maltos masės ir tarp pirštų sulipinam į gumuliuką - jei sulimpa, šaunu, nebemalam daugiau; jei dar nelimpa - pamalam  kelias pasukimais su maltuvu.
3. Pagrindo masę suberiame į pyragui skirtą formą, ir pirštais formuojame pyrago pagrindą, spausdami trupinius, kad visur būtų vienodas riešutų sluoksnis.
4. Pyrago užpilui skirtus produktus dedame į virtuvinį kombainą, ar indą, kuriame malate kitu įrankiu, ir viską malame, kol visi produktai virsta vientisa tyrele. Paragaujam - gal trūksta jums rūgštelės, gal saldumo, gal vanilės.. Paskaninkite pagal savo skonio receptorius.
5. Pyrago užpilą pilame ant pyrago pagrindo, išlyginame šaukštu paviršių.
6. Trečias sluoksnis nėra būtinas, bet jei po ranka turite kokių uogų, siūlau pamėginti. Aš sumaliau braškes su kakavos milteliais, ir paprasčiausiai užpyliau ant baltos masės. Galima baltąjį ir rudąjį sluoksnius sumaišyti peiliu, ar mediniu pagaliuku, papiešti įvairius ornamentus..
7. Kai sluoksniai supilstyti, dedame pyragą į šaldymo kamerą- geriausiai per naktį. Prieš patiekimą, išimkite 20-iai minučių pabūti kambario temperatūroje. Pjaustykite kaip tik norite, geriausiai tai daryti peiliu, perlietu karštu vandeniu.



Pasimėgaukit dar saule, rugpjūčio naktimis ir kolektyviai nelaukim vėsių orų! 

Su linkėjimais, Indrė



6 comments:

  1. Koks grazus ir isivaizduoju, kad skanus sluoksniuotis.. O cukiniju tyrele gal galima pvz obuoliu tyrele pakeist?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Medėja, iš esmės tiktų obuolienė, bet keistų spalvą baltojo sluoksnio ir skonį. Bet manau skonis juk geras būtų- tai obuoliai! :) Kodėl gi nepamėginus:)

      Delete
  2. Pyrago užpilui: 1 puodelis mirkytų anakardžių (3/4 puodelio sausų)
    gal galima šiek tiek plačiau apie šį punktą? 3/4 puodelio sausų užpilti vandeniu? šiltu? šaltu? kiek laikyti? Ačiūūū už atsakymus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dovile, geras pastebėjimas! Sakoma mirkyti reikia apie 8h, bet 4h visiškai užteks.
      Tikiuosi patiks pyragas!

      Delete
  3. Aš dar su klausimu...
    2-3 v.š. tirpinto kokosų/kakavos sviesto

    kokosų sviestas tas pats kas kokosu aliejus kietas? Ar cia spec ieskoti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi Dovile, tikiuos bepavėlavau su atsakymais. Darbuos paskendus darbo metu...
      Kokoso sviestas nėra tas pats, kas kokoso aliejus. Kokoso sviestas tai sumaltos kokoso drožlės iki tirštos masės (vadina coconut mana, coconut butter, creamed coconut). Vėsioj patalpoj sukietėja, kaip ir kokoso aliejus. Dažnai galima pastebet, kad kai sukietėja paviršiuj nusistovi baltesnis sluoksnis-tai aliejukas gryniausias.

      Na kaip kad pirktumet riesutu sviesta. Tai malti riesutai, o pavirsiuje aliejuko buna siek tiek. (Telefonu nepatogu lieruviskai rasyt:))
      Siaip kokoso alieju naudociau drasiai.

      Kakavos sviestas-tokiais luitais dazniausiai pardavineja. Is jo juk sokolasus daro ir kvepia nerealiai. Tirpinu garu voneleje tiesiog.

      Tikiuos pades atsakymai!

      Delete