2012-08-30

RAW morkų pyragas

Mūsuose nėra įprasti morkų pyragai, bet Amerikoje, D.Britanijoj morkų pyragas yra vienas iš tradicinių. Netgi sakoma, kad morkų pyragas yra vienas mėgstamiausių britų salyne. Neveltui dažnai tarp receptų sutiksi begalės variacijų: morkų pyrago skonio sausainiai, morkų pyrago avižų košė, morkų pyrago javiniai batonėliai, morkų pyrago skonio blynai, morkų pyrago skonio kokteilis-glotnutis (angl. smoothie), morkų pyrago skonio saldainiai ir t.t. Iš tiesų viskas labai paprasta: pyrage būtinos morkos ir tradiciniai meduoliniai prieskoniai - imbieras, muskatas, gvazdikėliai, ir pan. Beveik Kalėdos, tiesa? :) Moliūgų pyragai juk ir panašūs.. Meduoliai vėlgi..



Mėgstu skanumynus ir juos valgau tik tokius, kurie man yra skanūs, bet ir naudingi (būtina sąlyga) ir kurie yra homemade. O pastaru metu, vis dar gaudydama vasaros saulės spindulius, mėgaujuos vėsiais, šaltais desertiniais pyragais, tortukais, ledais, kurių vis pateikiu ir čia.. Tikrai žavu, kaip natūralūs produktai groja tarpusavy, papildo skoniais vienas kitą, persismelkia kvapais... ir galiausiai tirpsta burnoje...

Išmėgintas ne kartą tik kitokiomis formomis (rutuliukai valdo!), o šį sykį dariau atsegamoje torto formoje. Smagu pjaustyti kaip tradicinį kepinį, smeigti desertine šakute ar tiesiog nieko nelaukus imti pirštukais ir smaližiauti.

Nesvarbu, kad šiam gėriui morkas blenderiavau, spaudžiau rankomis ir apmorkinau visą virtuvę, bet kaip skanu buvo gerti morkų sultis ir tikėtis 'įdegti' per naktį, o kitom dienom sėlinti į šaldiklį nugvelbti gabalėlį pyrago...



22 cm skersmens formai:
pagrindinė idėja iš The Urban Poser

3 1/2 puodelio (puodelis 235 ml) smulkiai tarkuotų morkų tarkių (geriausia, tirščiai nuo morkų sulčių spaudimo)
truputis nutarkuotos apelsino žievelės
1/2 apelsino sultys
1/2 citrinos sultys
1 puodelis nesaldžių kokoso drožlių
2/3 puodelio mėgiamų riešutų (geriausiai graikiški, lazdyno), smulkintų
1 puodelis džiovintų vaisių (nuplautų, pamirkytų, susmulkintų: abrikosų, datulių, slyvų, spanguolių, razinų..)
keli gabaliukai cukruoto imbiero (cukraus kristalus nuplaunu visada), susmulkinto (nebūtinai)
3-4 v.š. riešutų sviesto/sezamų pastos (tahini)
1 a.š. cinamono
1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
1/4 a.š. malto muskato riešuto
1/2 a.š. imbiero miltelių (jei nenaudojat cukruoto imbiero)
truputis druskos
2-4 v.š. skysto medaus


1. Morkas gerai nuspaudžiame su sūrmaišiu, marle (hehe juokingas žodis :)), kad liktų pakankamai sausos. Sultis, žinoma, išgeriame! ;)
2. Į morkų tarkius dedame visus ingredientus ir gerai išmaišome, ar netgi švariom rankom paminkome. Pusę nuragaujame.. :) Paskaniname dar pagal savo skonio receptorius, jei kažko trūksta.
3. Apvalią kepimo ar kitokią formą išklojame kepimo popieriumi. Dedame morkų masę, gerai suspaudžiame. Dedame į šaldymo kamerą keletai valandų. Šiaip receptuose rašo, kad deda į šaldytuvą susigulėti. Nemėginau to - tiesiai visada dedu tokius pyragus į šaldymo kamerą, o prieš valgymą išimu trumpai pabūti kambario temperatūroje: lengviau pjaustosi, lengviau kabinasi šakute..



P.S. Nedariau pyragui jokio glaisto, bet tam variacijų daugybė. Labai tinka anakardžių riešutų kremas - toks, iš kurio daromi raw anakardžių pyragų užpilai: anakardžiai, citrinos sultys, medus.. Skanu užpilti lydytu tamsiu šokoladu, ar papuošti šokolado drožlėmis... Tiesiog pagal fantaziją.. 
Iš masės galima formuoti rutuliukus, dėti į indelį ir šaldyti... Sušalusius aplieti šokoladu, papuošti kokoso drožlėm ar sėklom..


P.S.2. ...tai kas, kad vasara nubėga į metų žydrą tolumą, juk mumyse vis tiek išlieka kažkas nepakartojama .. ;) (nežinau, kieno tai žodžiai..)



10 comments:

  1. Man labai patinka, kad sitam recepte dar yra kokoso drozles, riesutai ir riesutu sviestas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū Medėja. Gėrų dalykų Būtinai pyrage reikia :)))))))

      Delete
  2. Puikūs tavo receptai :) skaitau ir atsistebėt negaliu :) Tik šiuo metu pritrūkstu laiko, ką nors išmėginti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta, ačiū, kad skaitai ir stebiesi ;) Rask laiko, išmėgink ir papasakok, kaip sekės ;)

      Delete
  3. labai skanios foto :) ir pyragas skaniai skamba - tie prieskoniai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ui apie foto iš Tavęs taip girdėt - labai smagu! Ačiū!
      Pyragas... mmm su tais prieskoniais viskas labai skanu ir jauku, tiesa? :)

      Delete
  4. viska sumaisius gavosi morku ir meduoliu skonis :( ar susales jis paskanes? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, kadangi čia raw pyragas, nekepamas, tai tie skoniai išliks. Reikia mėgti tuos prieskonius, kad gamintis. Sušalęs man skaniau iš tiesų, o ir daug kas ragavo- patiko kaip desertas, kaip pusryčių variantas, kaip ledai.

      Delete
  5. O jeigu ideciau kepti??

    ReplyDelete
  6. Nera cia nei kiausiniu,nei miltu, tad tikiu,jog gautusi silta morku kosyte... Skanu butu tikriausiai,bet kaip suprantu siu prieskoniu nemegeja/-as esat, o kosyte butu prieskoniu skonio vis tik..

    ReplyDelete