2012-08-02

Sėlenų sklindžiai su varške

Blynai, sklindžiai daug kam siejasi su jaukiais pusryčiais, kai mylimos mamos kepdavo nuo ankstyvo ryto, kad spėtume papusryčiauti prieš pamokas, ar čirškindavo keptuves savaitgalio rytais. Tas kvapas... močiutės sodo gėrybių uogienė kabinama šaukšteliais ir krečiama ant blynų, tada šakute gnybi blyną, paplukdai uogienės ežerėly ir krimst... ir tarsi ištirpsi kartu su kąsniu..  Na vis tiek gera, kai yra prisiminimai, o dar nuostabiau, jei net tą kąsnelių skonį gali prisiminti ir tarsi pajusti čia ir dabar..
O kodėl sklindžių ar blynelių neišsikepus vėl, bet gal kitokių, kurie sietųsi su dabartimi, su šiandienos rytu, su dabartine akimirka, kuri tikiu yra verta dėmesio! Ir vėl truputį ištirpti..?

Užsislėpus receptą turėjau labai nuo senai.. Nuo senai, kai dar nesidomėjau virtuve tiek, kiek dabar man tai įdomu, rūpi ir nebegaliu be jos. Tiesiog mėgstu, gaminu ir įtariai žiūriu į ne namie gaminamą maistą. Už recepto idėją dėkoju Elžbietai.




1-2 porcijoms (priklausomai, kokio didumo blynelius kepsit):

100 gr varškės ar varškės sūrio
3 kiaušiniai
1/2 puodelio pasukų/kefyro
sėlenų tiek, kad tešla būtų tirštoka, kabinama šaukštu
priedai: - norint pikantiškų blynelų, dėkite druskos, mėgiamų preskonių; norėdami desertinų - dėkite razinų, mėlynių, medaus šaukštelį, sezamo sėklų, sėmenų, kokoso drožlių ir t.t.
truputis druskos
pusė cukinijos, tarkuotos burokine tarka, ar sumaltos 'blenderiu'


1. Varškę ir kiaušinius sutryniau maisto smulkintuvu ('blenderiu' - ne reklama, tiesiog būna klausimų, kas tas blenderis; man labiau patinka metalinį priedą turintys, nes su plastikiniais patirtis tokia, kad karštus riešutus malant plastmasė susigarbanoja:)).
2. Sudėjau visus likusius produktus, paskaninau prieskoniais, norimais priedais.
3. Išmaišiau, ir palikau pabrinkti kelioms minutėms.
4. Sklindžiai kepami nesvylančioje keptuvėje be riebalų, tad jei tokią turite, įkaitinkite. Mano keptuvę nesvylanti, bet teko truputį panaudoti kokosų sviesto kepimui - jis patinka tuo, kad kepiniai neprisigeria riebalų, o tą nedidelį kiekį galima nusausinti servetėle ar popieriniu rankšluostėliu. Taigi dedame šaukštu tešlos, truputį paformuojam blynelį ir sumažinę kaitrą kepame. Blyneliai trapoki, tad apversti reikia atsargiai - patogiausia su medine/silikonine mentele. Kepti reikia, kol gražiai parunda abi pusės.
5. Valgome kaip tik norime: su uogiene, jogurtu, medumi, ...; jei blyneliai pikantiški (prieskoniniai), gal tik ir pomidorų pasta bei jogurtinė grietinė jiems į draugiją...


P.S. atvėsę blyneliai puikus užkandis, tarsi bandelė, tik daug sveikiau, sočiau (sėlenys juk puikus ląstelienos šaltinis bei tikra organizmo 'šluota'!).
Dalį kviečių sėlenų galima keisti avižų sėlenomis, avižų dribsniais, avižų miltais, ryžių dribsniais; priedai į blynelius tinka visokie pagal jūsų pomėgius: vaisiai (bananai, mėlynės, šilauogės, obuoliai (!), kriaušės, riešutai, sėklos, daržovės (cukinijos, moliūgai, žiediniai kopūstai, brokoliai,..).

Kaip tik per radiją groja ''Mano širdis laiminga o ou o ou, mano diena prasminga o ou o ou''! Būkit laimingi!

4 comments:

  1. Išsisaugau idėją :) Patinka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Renata, man ir patiko idėja - paprastume genialumas ir dažniausiai skanumas :)

      Delete
  2. O kas gausis, jeigu nedesiu cukinijos? :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manau bus sausesni, kietesni sklindžiukai :) Pamėginkit :) Arba dėkit moliūgą, gal net obuolio.. :) Skanaus!

      Delete