2013-02-04

Kokosinis varškės ir obuolių pyragas




Itin paprastas neįprastas pyragas. Vadinau pyragu, nes šiek tiek jis kitoks nei apkepas - puošnesnis, pjaunasi kitaip, o skonis.. subtilus, neįkyrus, nesausas, nesprangus, gaivus ir tik iš kelių ingredientų, neužgožiančių vienas kito. Užteks ditirambų - pyragas labai greitas, o produktų: varškė, obuolys, kokosas, kiaušinis... prieskonių manau pas daugelį yra..cinamonas.. c'mon juk žiema, turi būti namie, nuo žiemos švenčių turėjo likti .. medaus šaukščiukas? manau tikrai atrasit, jei ne.. berkit tai, kuom saldinatės gyvenimą: meilės, kitų gražių jausmų.. na to, kas Jums saldu... įdarui netgi patižusi datulė ar bananas nesugadintų skonio (gal vaizdas šiek tiek nukentėtų/patamsėtų)...
Įkvėptas mamos, kuri mėgiamą pyragą su kokoso plutele supaprastina vis ir tiesiog viską sumaišo kartu...
Įprastų ingredientų kitoks pateikimas... Lengva vakarienė, desertas prie kavos ... ar tiesiog.. kai noriu čia ir dabar..








22 cm skersmens formai
300-400 gr. varškės (tiks ir liesa ir riebesnė; naudojau liesą)(jei iš pakelių, tai pirmiau nuvarvinkite pirmiausia)
2 kiaušiniai
1/4 puodelio medaus
~1 1/2 puodelio kokoso drožlių
1 a.š. vanilės esencijos

4 obuoliai (arba 2 obuoliai, 2 kriaušės)
1-2 a.š. medaus
1 a.š. sviesto ar kokoso aliejaus
1/2 a.š. cinamono
saujelė spanguolių/vyšnių ar džiov. spanguolių/džiov. vyšnių

Varškę sutrinkite šakute ar pagniaužykite rankomis.
Įkulkite kiaušinius, įlašinkite vanilės ekstraktą, įberkite 1/2 puodelio kokoso drožlių ir medaus. Viską suminkykite rankomis. Vėl įberkite 1/2 puodelio kokoso drožlių, vėl suminkykite. Nepagailėjau dar 1/2 puodelio kokoso drožlių, tada varškės masė  nebebuvo poskystė.
Apvalios atsegamos ar Jūsų naudojamą kepimo formos dugną ištieskite kepimo popieriumi (neprilips pyragas, ir bus lengviau išimti iškepusį). Sukrėskite varškės ir kokoso masę. Rankomis prispauskite tešlą, formuodami pyrago padą. Darykite postorius kraščiukus - aukštesnius, žemesnius, kaip jau Jums išeina. Padą palikite storesnį taip pat.
Dėkite kepimo formą kepti į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros (su fenu) arba 160 laipsnių temperatūros (be feno), 20-iai minučių. Vis patikrinkite, ar krašteliai nepradeda svilti. Jei taip nutiktų, uždenkite formą kepimo folijos ar kepimo popieriaus lakštu.
Kol kepa pyrago pagrindas, nulupkite obuolius (ir/ar kriaušes) ir supjaustykite kubeliais. 
Užkaiskite nedidelį puodą ant viryklės, įdėkite 1 a.š. sviesto ar kokoso aliejaus, suberkite obuolius, užberkite cinamono. Troškinkite obuolius ant vidutinės ugnies, kol obuoliukai suminkštės bei liks nedaug atsiradusio skysčio. Išjunkite ugnį, įmaišykite šaukštelį (ar daugiau) medaus į obuolius ir leiskite jam ištirpti. 
Pyrago pagrindas turėtų būti iškepęs, tad traukite jį iš orkaitės. Patį pyrago vidurį subadykite šiek tiek šakute ir šaukšteliu nukabinkite dalį jo ir sudėkite į obuolių masę (o taip dariau, nes man pyrago vidurys iškilo). Obuolių masę išmaišykite ir sukrėskite ant pyrago pado. Pabarstykite šviežiomis ar šaldytomis, ar džiovintomis raudonomis uogomis... 
Dėkite į orkaitę dar pakepti 10-15-ai minučių. 
Ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.


Skaniausias iš tikro.. kitą dieną.. jei liks... 


P.S. pyragas birokas, bet tai nekliūtis juo mėgautis.. bet nesausas.. 
gaminau su liesa varške, nebuvo nei kiek rūgštu su nurodytais medaus kiekiais... jei obuoliai saldesni, medaus gali net neprireikti (bet į pagrindą dėkite medaus)... 
kokoso nesijaučia, jis labai puikiai dera su varške, nėra kokosiškumo ir varškiškumo... na, tiesiog atrodė viskas kaip turi būti.. Pagrindas be jokių miltų, o iš daug varškės... Keistai paprastai ;)






11 comments:

  1. Šį rytą kepiau, dabar valgau... nuostabus skonis, gaivus, puikus patiekalas.. p.s. į padą įmaišiau labai prinokusį bananą, tiko :)

    ReplyDelete
  2. Regina, bananą ir aš įmaišysiu į padą artimiausiu metu kepdama. Medaus mažinot, ar ne?
    Šaunu, kad patiko, ir pati stebėjaus, kaip elementariausi produktai, kitoks pateikimas, ir net skonis kitoks :)

    ReplyDelete
  3. Mažinau, bet dėl to, kad alergiška jam. Kitą kartą bandysiu išvis be medaus. Puikus pyragas, sveikas ir greitai paruošiamas. Darbe kolegos gerai įvertino.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Regina tu šaunuolė :) ir ačiū, kad vis ''made my day'' padarai :) kaip smagu girdėti, kad tinka patinka :)
      Mhm aš ir nepersaldinau kepdama, tai net su liesa varške (kuri rūgštesnė) buvo niiaaam :) vėl kepsiu..savaitgalis... ir noriu dar tą šokoladainį kepti.. persiplėšiu :)

      Delete
  4. Laba diena, kur anglijoj galima nusipirkti normalios varskes? Apart lietuviu parduotuves:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, variantai tokie: lenkų, lietuvių, rusų parduotuvikės, Tesco, Asda lenkiškus skyrelius ir dažnai turi, o juose varškės ir būna (twarog). Dar variantas iš LT parsivežti ir į kamerą dėti :))) Tikiuos rasit :)

      Delete
  5. Ooo, nezinojau apie tuos lenkiskus skyrelius! Lekiu ieskoti :)) aciu labai uz info:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taip taip būna :) ir dar net pigiau nei lenkų pačiose parduotuvėse ;)

      Delete
  6. Labukas! Cia vel as:)) Radau ta skyreli, kaip ir saket:)) super!! siandien gaminsiu sita skanumyna, nekantrauju!!!:))

    ReplyDelete
  7. Ups, nusipirkau ne vaniles esencijos,o ekstrakto.. ar labai didelis skirtumas??

    ReplyDelete
  8. Naudoki;) tikra vaniles trauktine pasidaryt galima uzpylus vaniles anksti degtine ir kelis menesius laikant.Rekomenduoju.Pati dovanu gavau ir tikrai mmmm.o siaip ir Morisini ta butelyti pirkdavau ekstrakto...

    ReplyDelete