2013-02-02

Šokoladinis nekeptas mėtinis braunis/ Choco raw min brownie bites


Vienas receptų, kai pamačiau ir tiesiog žinojau, ką pasigaminsiu kitą dieną. Labai patiko anksčiau gaminti kakaviniai skanėstai brownie (populiarusis blogsferoje klajojantis brownie su graikiniais riešutais, mėtiniai riešutiniai batonėlia, kuriuos pasiūliau Debesims). Šis variantas gal geresnis tuom, kad jame nėra riešutų, kurių mityboje turėtų ne taip jau daug ir būti (omega šeši omega šeši.. kur aš buvau pernai metais.. bet domėjimasis  vis tik įkrėtė proto ..)
Viskas paprastai. Reikia tik iš vakaro užmerkti nekepintus grikius. Nekepinti grikiai yra žalsvi, su visom maistinėm medžiagom (nes neskrudinti), neturi grikiams įprasto kvapo, skonio (o tas nėra gerai, nes kepinti grikiai yra labai labai skanu), o mirkomi jie tiesiog praranda savyje dalį esančių rūgščių (kaip kad ankštiniai bei riešutai), kurios trukdo savintis mineralus bei vitaminus. Mirkytus grikius galima daiginti ir gamintis raw granolą, barstyti į salotas, arba valgyti ryte vietoj atsibostančios, ar tiesiog paįvairinimui, avižų košės. Žinoma, niekas nepaneigs ir neįrodys, kad kepintų grikių košė nėra naudinga.. iš proto kiek metų dėl jos ėjau, ypač gerai kirsdavau grikių košę su medum ir sėmenim po rytinio kroso (bėgdama įsivaizduodavau, kad vejuosi grikių dubenėlį.. greičiau nubėgdavau.. :) Nors, sako, vis tiek greičiau bėgi, kai koks svetimas šuo vejas.



Prie skanaus subtilaus skanėsto keliaujam...

10x18 cm indeliui reikės:
adaptuota pagal Pure2raw

2/3 puodelio nekepintų grikių****
10  datulių
1-2 a.š. medaus***
2-3 a.š. kakavos miltelių*
3-4 a.š. kokoso sviesto/aliejaus**
1/2 a.š. vanilės esencijos
1/4 a.š. mėtos ekstrakto
1/2 a.š. maltos kavos granulių (kurią rytais plikote)




Grikius iš vakaro užpilkite vandeniu ir palikite mirkti. Ryte perplaukite kelis kartus, kol neliks tąsaus vandens, bėgančio nuo grikių. Grikius reikia apdžiovinti. Gal turite dehidratatorių, tada jame apdžiovinkite; arba naudokite orkaitę- paskeliskite grikius ant kepimo skardos ir nustatykite labai neaukštą temperatūrą  (apie 40 Celcijaus laipsnių) ir palikite džiūti. Na jei kantrybės neturite, padžiovinkite kaitrioje temperatūroje 20 minučių vis pasklaidydami grikius, kad neapskrustų, o tik apdžiūtų vanduo.
Datules užpilkite šiltu vandeniu ir palikite išbrinkti.
Grikius sumalkite iki miltų konsistencijos maisto smulkintuvu, ar rankiniu smulkintuvu (aka blenderiu). Grikių miltų (ne pirktinių) kvapas toks jaukiai neutralus, kažką primena, bet nesugalvojau ką...
Sudėkite kokoso sviestą/aliejų, kakavos miltelius, medų, įlašinkite vanilę, mėtų ekstraktą, kavos granules. Pamalkite dar kartą. Sudėkite datules ir dar kartą viską permalkite.
Plastikinę dėželę ar nedidelę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite šokoladinę masę ir gerai viską suspauskite. Dėkite į šaldytuvą valandai ar ilgiau..
Pjaustykite mažais kąsniukais, juostelėm ar kaip tik išmanote...



P.S. per mažai gavos.. gaminčiau dvigubindama kiekius, daugiau gautųsi. Subtilus kakavinis skonis, su šokoladu būtų dar skaniau... 

* galite vietoje kokoso sviesto/aliejaus ir kakavos naudoti tirpdytą juodą šokoladą su ne mažiau nei 65 proc. kakavos masės.
** kokoso sviestą galite pasigaminti labai paprastai su maisto smulkintuvu, tereikia tik kokoso drožlių.
*** jei naudosite šokoladą, medaus gali neprireikti; jei šokolado nenaudosite, medaus irgi gali neprireikti, tiesiog ragaukite, užteks ir datulių suteikiamo saldumo tikriausiai
**** grikių mėgėjams patiktų naudojami ir kepinti grikiai, kuriuos reikėtų pamirkyti, padžiovinti ir sumalti iki miltų; grikius galima būtų mėginti keisti avižų dribsniais


Salsvo jaukaus savaitgalio!



In English


for 10x18 cm dish:
adapted from Pure2raw

2/3 cup raw buckwheat groats ****
10 dates
1-2 tsp. honey ***
2-3 tsp. cocoa powder *
3-4 tsp. coconut butter / oil **
1/2 tsp. vanilla essence
1/4 tsp. mint extract
1/2 tsp. ground coffee


Soak uckwheat groats overnight. In the moning rinse them several times and dry excess water. Now you need to dry the groats, so you can use dehydratator (if you own it) or the oven. If you have the dehydratator, then dry the groats for several hours in it. Using the oven, turn on the temperature 40 Celcium degrees, put a layer of buckwheat groats on baking sheet and leave them to dry in the oven for 1-2 hours. Well if you do not have any patience, dry buckwheat very quickly in 20 minutes in the hot oven in higher temperature (about 180 Celcium degrees). Time to time mix the groats and do not let them burn, you need them dry and without any excess water, not burnt.
Pour warm water on dates and let them soak.
Grind buckwheat groats into the flour with coffee grinder, food processor, hand blender. Raw buckwheat flour (not store bought kasha style flour) smells so cozy, and reminds something but what..i didn't remember.
Stir in coconut butter/oil, cocoa powder, honey, add vanilla, mint extract and coffee granules into flour. Blend everything again. Put soaked dates into everything and blend the mixture again.
Cover the plastic dish or any other dish with baking paper and put all mixture in the dish. Push everything with your hands or spoon or shape the batter as you like: into balls, rolls.. etc. Put the brownie into the fridge to set for an hour or more.


* You can relace the coconut butter/oil and cocoa using melted black chocolate with at least 65 percent cocoa mass.
** Coconut butter can be made at home: blend coconut flakes with food processor for a while until butter consistency.
*** If you use chocolate honey may not be needed, and if you do not use chocolate, honey also may be not needed. Just taste the batter and I believe the sweetness will be good with mashed dates.

****  buckwheat fans I believe would love tha brownie with toasted buckwheat groats (know as kasha), but also I recommend to soak it as well and dry excess water and then ground to flour. You can try to replace buckwheat with oat flakes.





Enjoy!








13 comments:

  1. Gražios nuotraukos labai :) Šviesa tobulai krenta ant braunio :)
    Mhm, grikiai irgi omega6 turi, bjaurybės :) Aišku mažiau nei riešutai, bet neturi ir omegos 3. Ai, bet dzin, pas mane irgi dar pusantro maišioko yra jų, reiks kažką galvoti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaip smagu, kad pagiria mano nuotraukas..Vadinas, geryn, tobulėjama po kruopelę.. :)

      O tie brownie... nom nom labai puikiai grikiai čia žaidžia.. na panašiai kaip kad būtų daroma avižinių dribsnių batonėliai,aka granolos batonėliai..o grikiai maistingiau netgi, geležis :D

      Delete
  2. Kažkaip link saldumynų traukia jumis :) Jau kelintas skanumynas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auįra, kaip juokiuos negaliu :)))))) nuoširdžiai, nepiktai ta prasme :) Kiek laiko jau saldumynų pas mane yra minimumų minimumas :) Lyginant kiek anksčiau būdavo, o ir tie patys ne tie 'miltų puskilis-cukraus puskilis-margarino arba riebalų mišinio puskilis' :)))

      Delete
  3. Va va, o jeigu darysime išvadą, kad keistai paprasta valgo tik tai, ką deda į blog'ą, tai aš susirūpinusi jos maisto kiekiu... Gal tu dažniau valgyt pradėk ar kaip... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voriuk, pastaruosius du mėnesius saldumynai iš archyvo dedami buvo, apart Yule log, o taip nė medaus kąsnio neragauta :)
      O valgau... gal geriau nereikia šia tema pradėt, nes nesustosiu :D karnivorė :) Tiesa Tiesa, kas bloge valgau dažnai viena, ar suvalgius esu viena (esu skrudžas ir nesidalinu :)) kidding ), mat tai ne margarinas-miltai-cukrus tradicija čia, ir naminukams tai sunkiai priimtina :D o žodis saikas ir sveikas protas, aktyvus gyvenimo būdas bei pomėgiai, remiantys kitus pomėgius, tai BŪK IR DŪK :))

      Delete
  4. Labai grazu! tik as taip ir nesupratau, kodel tas variantas kur be riesutu geresnis? kuom gi uzkliuvo riesutai? mano galva riesutai yra daug maistingiau nedu termiskai nepadoroti grikiai; nors galbut jie ir skanus, ir traskus, ir su kakava bei datulem bei visais kitais skanumais cia baisiai tinka; mano nelaime yra tai, kad kai tik uzmatau zodi "RAW", tai ir uztvinsta emocijos bei noras issilieti;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aušra ačiū :) ir nesiemocijuok:))):) suprantu dėl raw ir emocijų, bet saldėsiai tokie man imponuoja, kur išsaugai daug gerų medžiagų. hehe o kodėl gi, o gi juose dažniausiai riešutai, ką l.mėgstu... Bet jų dažnai neturėtų būti kaip ir pačių saldumynų, tai vis tik treat ir neina stop pasakyti, o be to, jie neatstos daržovių bei mėsos/žuvies savo maistingumu ir naudingumu, kad ir kalorijomis pramuštų viską.

      Delete
    2. be to, tų larabar prigaminus esu tiek ir tiek ir dar gaminsiu :)))) įvairovė tiesiog .. o be riešutų gerai tiems, kam alergijos, kas nenori paprasčiausiai stiklinės riešutų suvalgyti antsyk kai kada (batonėlį pasidaręs, žiūrėk bus ten apypilnė stiklinė riešutų :)) aka granola batonėliai pusryčiams easy peasy.

      Delete
  5. vaizdai nuostabūs, noris visko paragaut, o tai reiškia, pirma pasigamint. ačiū už įkvėpimus ir naivus klausimukas - kas tai per mėtų esencija? bandžiau googlinti, radau kol kas tik vaistinių siūlomą, kulinarinio LT neaptikau... hhmm ? :)

    R

    ReplyDelete
    Replies
    1. R, malonu skaityti :) Mėtų ekstraktas - ne ne tas pats kas arbatmedžio aliejus :) Mėtų ekstrakto tikiu turėtų būti prie visokių kvapų/vanilės, migdolų ekstraktų parduotuvėse. Čia būtent ir radau kepinių skyrelyje tarp visokių buteliukų. Šokolado ir mėtos derinys matomai nėra populiaru Lietuvoje, googlinu apie ekstraktą, radau, kad būna vaistinėse mėtų lašai (ne pipirmėčių, jie skirti kosmetiniams tikslams), dar sako būna konditerinių kvapų...dar būna mėtiniai likeriai :)) Apie alkoholį plačiau negaliu nieko papasakot :)
      Pasiūlyti galiu mėta keisti apelsinu, įtarkuoti šiek tiek apelsino žievelės smulkia tarka, įpilti tirpinto šokolado, sumažinus kakavos kiekį ir įbert kokių džiovintų spanguolių. Apsukti skonius kitokiais šokolado ir X deriniais, jei to mėtų ekstrakto nėra :)
      Ačiū, kad lankotės!

      Delete
  6. kuo gakeciau keisti kakavos granules?neturiu as ju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Disa,gal turi minty kava?malta kava?gal yri tirpios?jei neturi nei to,nei to,nedek,kakavos gali daugiau idet.

      Delete