2013-04-25

Kakaviniai burokėlių keksiukai / Cacao beetroot muffins

Jau jungiau kompiuterį lauk, ir prisiminiau, kad mamytei pažadėjau, jog įrašas bus rytojuj paruoštas. O įrašas apie keksiukus, kurių seniai jau buvo pas Keistai paprastą svečiuose. Teisingiau būtų sakyti, kad Kp pati buvo svečiuose ir kepė šiuos geruliškus skanėstus. Du kartus ir abu kartus skirtingai: su kokoso miltais (kokoso drožlės sumaltos kavamale iki miltelių) ir su nemaltom kokoso drožlėm. Abiem atvejais, pyragiukai keksiukai buvo labai skanūs, sodrūs, drėgni, tuo pačiu ir purūs. Naudojant kokoso drožles, sunkiau būtų apgauti aplinkinius, kad keksiukai yra tik šiaip rausvi, su kokoso miltais viskas būna vientisos tamsiai tamsiai kakavinės spalvos be jokių rožinių priemaišų. O rožinė spalva iš kur? Iš burokėlių!
Patikėkit ir pamėginkit. Tada spręskit. Nusprendę, vaišinkite kolegas, nieko nepasakokit (kam čia apie gerus dalykus skelbti!) ir jie tiesiog kaulys recepto.
Esu seniau kepusi burokėlišką kakavinį pyragą, kuris buvo labai pavykęs. Laimė, lietuviškų burokėlių pūpso krūvelė namie... ir tikrai ne tik barščius virsim..

(Scroll down for an English recipe)


Keksiukams: 
adaptuota iš The Saffron Girl

2 puodeliai* burokėlių piure (virti burokėliai, sumalti/sutrinti maisto smulkintuvu; 5 vidutiniai virti burokai)
3 kiaušiniai
2 v.š. kokoso sviesto arba įprasto sviesto
1-2 v.š. medaus
1 a.š. kepimo miltelių arba 1/2 a.š. kepimo sodos (nugesinėti nieko nereikia!)
truputėlis vanilinio cukraus arba 1 a.š. vanilės esencijos
1/2 puodelio kokoso miltų (kokoso drožlės, pamaltos kavamale) arba apie 1 puodelis nemaltų kokoso drožlių
1/2 a.š. cinamono
truputis druskos
1/4 a.š. muskato riešuto (nebūtinai)
3-4 v.š. tamsios kakavos miltelių

* puodelis 236 ml

 


Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir išmaišykite. Arbatiniu šaukšteliu kabinkite tešlos ir dėkite į keksiukų formeles (naudojau midi dydį). Kepkite 170 laipsnių temperatūroje apie 20-25 min. Patikrinkite, ar keksiukai iškepę, mediniu pagaliuku- ištraukus pagaliuką iš storiausios keksiuko vietos, šis turi būti neaplipęs tešla.
Visiškai atvėsinkite, ar dar geriau skanaukite tik kitą dieną. Su kava bus absoliučiai gardu.



For muffins:
adapted from The Saffron Girl

 2 cups beet puree (cooked beets then mashed, approx. 5 medium beets)
3 eggs
2 tbs. coconut butter or regular butter
1-2 tbs. honey
1 tsp baking powder or 1/2 tsp baking soda
a little bit of vanilla sugar or 1 tsp vanilla essence
1/2 cup coconut flour (desiccated coconut grinded with a coffee grinder), or 1 cup of desiccated coconut
1/2 tsp cinnamon
a little salt
1/4 tsp nutmeg (optional)
3-4 tbs dark cocoa powder

* my cup is 236 ml




Put all ingredients in a bowl and mix well. Take some batter with a teaspoon and put into muffin tins (I used midi size). Bake at the 170 Celcium degrees oven for about 20-25 minutes.
To make sure the muffins are baked - check them with a wooden stick-stick is removed from the thickest cupcake place, has to be clean.
Cool muffins totally, or better leave to cool overnight and indulge the next day. With coffee absolutely delicious.












6 comments:

  1. Puikiai atrodo! Kepiau panašius su paprastais miltais. Su kokoso turėtų būti dar skaniau. Reiks kokią progą pabandyti :)

    ReplyDelete
  2. tikrai skaniai atrodo. aš niekaip neprisiruošiu burokų-šokolado junginiui :)

    ReplyDelete

  3. Aciu merginos! Isbandymo vertas buro-soko derinukas,sokolado gabaliukai ir deretu! Kita diena valgyt gerai tuo,kad skoniai subresta,susipina ir tik gerai isuostes gali itart kazka kitko... :) (atsiprassu uz svepla kalba,is telefono rasyt tenka).

    ReplyDelete
  4. O be kakavos kaip išeitų? Nelabai ar vis tiek skanu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadugėli, kakava sakyčiau čia būtina- ji kaip miltai šiek tiek sugeria drėgmę, bei duoda šokolado skonį, sušvelnina burokėlių skonį.

      Delete
  5. Rezgiau rezgiau mintį pabandyti šiuos keksiukus ir surezgiau, šiandien!! :) Tik vat įvyko man kažkoks nesusipratimas, neišgavau purumo, koks jis matyti Jūsų nuotraukose :( (man nekilo visiškai). Gal galite pasidalinti savo įžvalgomis, patirtimi dėl tešlos konsistencijos? Tešla man gavosi gana tiršta, sakyčiau net rupi...nuo šaukšto nebėgo, reikėjo papurtyti. Beeeet, nenuleisiu rankų ir bandysiu dar ne kartą, nes noriu prisijaukinti šiuos keksiukus ;) :) Ačiū Jums už super receptus ir, kad nepailstate jais dalintis su mumis ;) :)

    ReplyDelete