2011-11-23

Eplepai, arba Norvegiškas obuolių pyragas

Spaudė vyriška šeimyna kept pyragą jau kurį laiką. Aš jų nekepėja esu kažkaip. Tiesiog. Nevalgau jų pati. Miltai man nėra prioritetas Numeris 1. Ir juos keičiu avižų, rudųjų ryžių, kokoso miltais. Bet ką čia su vyrais prasidėsi, nu nori jie to pyrago, o man išmonę įjungti ir juos 'apgauti' nesinorėjo pradėt, juk jie kiek valgo, tiek jiems į kūną 'neina'.
Kitas klausimas- ką kepti. Juk tai žiū bananas patižęs pyrage nepatiks, ar kokia razina pasitaikys tarp dantų. Sakė tinka viskas. Ha! Vadinas, tinka tai, kas laiko išmėginta, patikrinta, iščiūčiuota, išmyluota ir kvepia jaukuma. Man jaukuma tai - cinamonas...Nesvarbu, ar artėjant Kalėdoms, ar po Kalėdų... cinamonas ir kakava, cinamonas ir arbata, ir į kavą dėdavau cinamono-kardamono, norėdama jaukių gurkšnių... O su cinamonu kas geriausiai dera ir primena vaiksytę manau gali atsakyt kiekvienas - obuoliai. Paprasčiausias ir tobuliausias vaisius. Man jis tobulas, nes kitokių vaisių galėtų ir nebūti.
O pyragą kepiau pasirodo vardu Eplepai, kas išvertus reiškia Obuolių Pyragas. Tai norvegiškas prieskoninis pyragas. Tiesiog tikrai toks mmm priešKalėdinis, kai ir noris visur tų šiltų pyragų skleidžiamų kvapų. Iš tiesų jis labai primena tiek skoniu, tekstūra ir ingredientais tą paprastutį visų kepamą obuolių pyragą - miltai, kiaušiniai, cukrus ir obuoliai.



Reikės:
4-6 obuolių (įvairesnių rūšių- saldūs, rūgštūs, pvz. Bramley, Granny Smith, Pink Lady)
2 kiaušinių
iki 1 puodelio cukraus (reguliuotis pagal saldumo pomėgį ir obuolių saldumą; aš bėriau apie 40 gr.)
žiupsnelis druskos
pusė stiklinės skaldytų migdolų (ar kitokių riešutų)
1 a.š. kepimo miltelių
1 puodelis miltų (bėriau 3/4 puodelio)
4 a.š. pieno
4 a.š. aliejaus (pyliau 2- tikrai daugiau ir nesinorėjos)
prieskoniai: cinamonas 1 a.š., muskatas 0.5 a.š., kardamonas 0.5 a.š. (naudojau tiesiog prieskonių mišinį meduoliams 'All Spice' 1 a.š.)
vanilės kvapo esencijos

Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
Nulupti ir plonom riekelėm supjaustyti obuolius. Suberti obuolius į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
Apibarstyti obuolius skaldytais migdolais, dalimi prieskonių ir trupučiu cukraus.
Iš likusių ingredientų sumaišyti tešlą, kuri gaunasi tokia tirštoka, lyg blynams.
Supilti tešlą į kepimo formą ant obuolių.
Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių vis patikrinant su mediniu pagaliuku. Išlindę obuoliukai iš tešlos gali paskrusti, bet tikrai paviršius neturėtų sudegti ar stipriai paruduoti.
Siūloma iškepusį pyragą išversti į lėkštę, nuimti kepimo popierių ir taip palikti. Taip norint daryti, siūlyčiau gražiai dėlioti obuolius kepimo formoje prieš užpilant tešla. Aš pyrago neišvertinėjau, man gražu buvo tie obuolių kauburiukai, kurių nepadengė tešlos masė.

Skaniausia, žinoma šiltas! Smaguriai gali niemanioti su ledų kauburėliu ar plakta grietinėle.
P.S. mano kepimo forma apie 23 cm skersmens, aukštis 4 cm. Fju pyragas neišlipo :)
paprastuosius baltus miltus galima keisti maltomis avižomis, ryžių miltais, ar kitokais įvairiausiais. Fantazija beribė. Obuolių pyragai visada iškepa! :)
Enjoy!

Šaltinis: Rosas-yummy-yums

2 comments:

  1. "Obuolių pyragai visada iškepa! :)"

    Šitas sakinys įkvepiantis :)

    ReplyDelete
  2. Kad tikra teisybė :) Nėra kam neiškepti :)

    ReplyDelete