2012-01-23

Varškės pyragas su kokoso plutele


Reikėjo pyrago. Savo šventės proga. Nepersaldaus. Lengvo ir gaivaus. Be krūvos cukraus ir kitokių angliavandenių. Taip turi būti. Tiesiog. O jei dar su varške, tai skanumynas dideliausias. Pyrago pagrindui pasirinkau bemiltį variantą, nes mėgstu lankytis puslapiuose, kuriuose apstu vadinamųjų 'Primal' arba 'Paleo' receptų. Nesiplėsiu, kas tai yra, bet tai mityba paremta natūraliu maistu, natūraliais produktais, ką valgė pirmykštis žmogus: mėsa, riebalai, daržovės, riešutai, o vaisiai tokioje mityboje užima desertų vietą... Įdomi sistema, nesudėtinga, bet pasiūlanti įdomių variantų, kaip kad miltinę tešlą pyragui keisti kokosu (o jei dar kokosą mėgsti, tai iš vis flintastika!).


Už recepto idėją dėkinga esu Jurgitai. Tik originaliame recepte naudojamas vanilinis pudingas... oh. Aš panaudojau šokoladinį. Turiu pripažinti, man skanu, bet vis tiek originalą išmėginsiu anksčiau ar vėliau, nors nesu pyragų kepėja ar tų tradicinių saldumynų gerbėja.



Reikės:
adaptuota pagal Jurgitą
Pyrago pagrindui: 2 puodeliai kokoso drožlių
1 kiaušinis
bėriau 2 v.š cukraus
Pyrago įdarui: 0,5 kg varškės (naudojau 9 proc. Žemaitijos pieno varškę)
3 kiaušiniai
D.Oetker šokoladinio pudingo pakelis*
120 ml pieno
100 gr cukraus
1 v.š. alyvuogių aliejaus

* papildyta (2013 01 21). Vietoj pudingo miltelių tiktų geros kokybės kakavos milteliai, tada pieno pamažinti galite; nujaučiu, kad geros kokybės ištirpintas šokoladas būtų iš vis tobula.. 


1. Pyrago pagrindui skirtą kiaušinį ir cukrų ištrinti, kol cukrus ištirps.
2. Įmaišyti kokoso drožles, išsukti šaukštu, kol gerai susimaišys su kiaušiniu.
3. Apvalią kepimo formą (skersmuo apie 20 cm pas mane buvo) iškloti kepimo popieriumi, ant jo suberti kokoso masę ir pirštais paskirstyti po visą formą ir aplipdyti formos kraštus ir pagrindą, stengiantis, kad pagrindo storumas būtų visur apylygis.
4. Kepti įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių apie 20-30 min. vis stebint, kad nesudegtų (krašteliai greičiau apskrunda).



5. Kol kepa pagrindas pasiruošiam pyrago įdarą. Įdarui skirtus kiaušinius, cukrų ir aliejų išsukame šaukštu, kol cukrus ištiprs. Sudedame varškę.
6. Pudingo miltelius užpilame pienu ir gerai išmaišome.
7. Pudingo miltelius, išmaišytus su pienu, galiausiai įmaišome į varškės masę. Man masė gavosi tirštoka.
8. Įdarą supilame ant iškepusio pagrindo ir šauname atgal į orkaitę geram pusvalandžiui (priklauso nuo orkaitės kaitrumo). Kepiau tol, kol įkišus medinį pagaliuką jis liko sausas, be to ir viršus jau buvo apkepęs, t.y. pajudinus nedrebėjo.

Atvėsusį pyragą laikiau šaldytuve, ragavau kitą dieną. Gaivu skanu, tarsi minkšti ledai.. Nereikia įrankių net valgant, nes imi į rankas atpjautą trikampiuką ir kramsnoji.


Enjoy!

18 comments:

  1. Pameginau ir as padaryti, bes man ta visa mase is varskes ir pudingo gavosi tokia skysta , tai teko deti miltu. Po to situacija pagerejo. Gal as per daug pieno pyliau i pudinga. Kita karta meginsiu maziau pilti, matysiu situacija. Bet siaip labai skanu! Aciu uz receptuka :)

    ReplyDelete
  2. Hmm tikrai gal per daug pieno... Mano masė gavosi netgi tirštoka, o originaliame recepte rašoma buvo, kad masė kefyro skystumo turėtų būti...Gal ir su skystesne mase būtų viskas iškepę, bet smagu, kad miltai reikalo nepagadino ir skanus pyragiukas gavosi :) Jis tikrai paskanės kelintą dieną po kepimo (jei tiek išsilaikys) ;) Pati tikrai rezgu planą, kada čia jį kepti-gal netgi porcijėlėm į keksiuko formeles iš karto :)

    ReplyDelete
  3. As naudojau ne D Oetket pudinga, bet kazkoki kitoki angliska. Ir ten buvo parasyta, kad norint pasidaryti pudinga reikia naudoti apie 500ml pieno, tai as pyliau per pus maziau kazkas. Ir dar vienas dalykas, naudojau cottage cheese, o ne normalia varske. Tik as ta cottage cheese su mixeriu sumaliau, kad neliktu grudeliu. Tai va, bet kita diena skonis buvo kaip vanilinio cheesecako, labai skanu! Po keliu dienu vel gaminsiu :)

    ReplyDelete
  4. ah supratau! Tai tikrai del to bedu ir kilo su skystumu teslos. Cottage cheese reiktu nuvarvinti pirmiausiai siek tiek ir tada sumalti. Del pudingo... angluose as neradau jokio pudingo, kuri galeciau panaudoti (abejoju ar Table Creme ar Blamanze milteliai tinka), tad is Lt parsitempsiu pora pakeliu Dr.Oetker (nebent lenku parduotuvese pirkti...pas juos buna tu pudingu). Parasyk, ka naudojai vietoj pudingo milteliu? Aciu.

    ReplyDelete
  5. Vietoj pudingo naudojau Blancmange tokius miltelius. Ten buvo vienoje pakuoteje keturiu skrtingu skoniu milteliai. Jokio kito atitikmens nebuvau radusi, tai teko situs meginti. Vat as nenupyliau skyscio nuo cottage cheese ir viska kartu numaliau. Labai aciu uz patarima!! Kita karta nupilsiu ir tada meginsiu ziureti kas gausis :)

    ReplyDelete
  6. na ziuriu su Blanmange miltukais kazkas gavosi :) bet gal antram sykiui: nuvarvint varske, ir miltuku pudingui paieskot lenku,rusu parduotuvese. Jose tikrai ju buna... Tada bus manau puikiau! :) Smagu, kad eksperimentai neisgasdio :)

    ReplyDelete
  7. Isbandytas! (beveik) :) nes, su pagrindu teko improvizuot - kokoso drozliu per kelias parduotuves surinkau 150 g. Nemaniau, kad tai toks deficitas :D
    Varskes idara dariau su vaniliniu pudingu. Patiko ir skonis, ir tekstura, ir beveik be nuodemes :)

    ReplyDelete
  8. taip taip patyriau dėl kokoso drožlių panašiai Lietuvoje :) Bet būna bazėse Kaune pirkti, kur džiovinti vaisiai pardavinėjami. Kilogramą radus, griebiau. Dar būna Promo parduotuvėse.
    Kaip tik pas mane varškė ištraukta iš kameros, ir kepsiu pyragą - improizuosiu kitokį pagrindą, bet iš serijos 'naudingas sveikatai ir be nuodėmės' :D

    ReplyDelete
  9. Ka tik issikepiau. Visi namai kvepia:) Tik as dejau vanilini pudinga. Ir kita karta nezaisiu ir atskirai nekepsiu pagrindo, nes jis apacioje siek tiek paskrudo. Uzteks kiek keps su idaru. Bet siaip labai patiko. Aciu uz puiku recepta!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prašom, Ieva! Originale ir naudoja vanilinį pudingą, ir kam užrodžiau šį receptą visi kepa su vaniliniu ir neatsivalgo :) Aš tada tik neturėjau vanilinio ir dėjau šokoladinį... Tikrai namai kvepia! Nepamiršk pasilikt gabalėlio kitai dienai - pamatysi skonis bus kitoks! Skanaus!

      Delete
  10. as kadangi negalejau sulaukti, kol paragausiu, atsipjoviau gabaliuka ir ikisau i saldikli, kad greiciau atvestu :)))) Tai ragavau gan greitai.

    ReplyDelete
  11. Sveiki :) Kepu dabar pyragą šį :) Visi namučiai kvepia :) Viskas super.. Tik kvailokas klausimas dabar iškilo: ar pudingą reikėjo paruošti ar tik užpilti jo miltukus su pienu 120ml?

    ReplyDelete
  12. Justina, rytojuj palaikyk gabalytį būtinai :) Arba visą pyragą. Miltelių nereikėjo paruošti, tiesiog tik pienu užpilti. O kaip darei? Patikslinsiu receptą. Ačiū.

    ReplyDelete
  13. man taip pat tešla gavosi skysta.. beeeet, jau dabar orkaitėje pyragas ir tikiuosi viskas puikiai gausis, kažkada kepiau su vaniliniu pudingu ir pagrindu ne iš kokosų, tai tešla taip pat buvo skysta, dar skystesnė. tik ten rodos reikėjo kepimo miltelių, tai aš ir čia jų šiek tiek įbėriau. Tada pyragas kepė ilgai , bet iškepė. tikiuosi ir šį kartą pasiseks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. T, taip tešla skystoka, bet ji sukepa, o kai atvėsta visai tvirta tampa.. :) Kaip pavyko? :) Tikiu, kad pavyko, o rytoj bus skanumėlis..juk liko gabalėlis rytojuj? ;)

      Delete
  14. Pyragas jau iskeptas:) Nutiko kaip ir vienai is cia komentavusiu - sudege krastai kokosiniai:( Gal ir tikrai iskeptu jis kartu su varske issyk ir nereikia jo atskirai kepinti? Kaip tau pavyksta iskepti toki graziai rusva pada?:)
    Dariau su keliais saukstais kakavos ir gal 60 ml pieno, gavosi gerai, bet kita karta bandysiu su pudingu. Manau, tuomet jis bus puresnis ir mases bus daugiau.
    O siaip, super!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nėra kokosas niekada sudegęs iš tiesų... Vis bet ką kepdama prižiūriu neidealią savo orkaitę..reikia primažinu temperatūrą. Padžiovinti reiktų patį pagrindą, nes kitaip tiesiog drėgnas gali būti. Bet viskas bus gerai, skanu, pamatysi;)

      Delete