2012-07-08

Duonelė-keksas su cukinija, obuoliu ir morkom

Dar viena duonelė - pyragas - keksas, keptas gerokai prieš atostogas, jau net ir trupinių nerasčiau niekur nukritusių. Lengvas, drėgnas, super sveikas, skanus ir dvisluoksnis. Riekelė pusryčiams su kakavos kvapu ir poskoniu puikiai ir jaukiai nuteikdavo dienos pradžiai. Žaviausia dalis dienos, kai galiu kažką kurti lėkštėj, puoduose, orkaitėje... kasuos ne po pernykščiais lapais, bet po receptų idėjomis, paprastais, nesudėtingais, sveikais, naudingais receptais, idėjomis, nekantrumu ir entuziazmu mėginti mėginti mėginti, o aplink nėra tiek tų, kurie valgytų valgytų valgytų. Šypt :)
Dedu vis receptų, ką išmėginu, ką iškepu... Patikėkit, nesu abžora, nemintu vien tik tuo, kas blog'e :) Juokingiausia, kad daugumą blog'o įrašų yra mano pačios ir suvalgyta, kitų tik paragauta - na, ne visiems patinka sveiki nepersaldūs dalykai, kai kam per daug rizikos 'rasti raziną' kepiny (nuo tų laikų, kai raziną salotose rado Mr.P. valgo tik tai, kas ryškiai aišku.. :))



Dažniausiai užkandžiams į darbą ar po darbo prakepu keksiukų ar duonelių visokių, nes tai paprasta - atrieki ir jau porcija. Taip taip, saikas yra mano draugas, mėgstu klausyti savo organizmo, ir vis tik iš dalies jį jau pažįstu. To linkiu visiems.
Siūlau tikrai maistingą ir sveiką keksą (nes kekso formoje keptą, bet tiks ir keksiukų formelės ;)), ypač patiks tiems, kam daržovės kepiniuose nėra nonsense. Neišsigąskit ilgo ingredientų sąrašo, jis ne toks ir baisus ir daug reikalaujantis.


Įprastos formos kekso formai reikės:
1 puodelis (235 ml) miltų (pasirinktinai: speltos, viso grūdo kvietiniai (angl. whole wheat), riešutų miltai)(naudojau riešutų miltus, su jais pyragas drėgnesnis)
1 obuolys, sutarkuotas burokine tarka
1/2 puodelio morkų, tarkuotų burokine tarka
1/2 puodelio cukinijų, tarkuotų burokine tarka
saldinimui: medaus porą šaukštelių, cukrus (nerafinuotas rudasis, kokosų, ar pan.), natūralūs saldikliai kaip Stevia (pagal skonį)
1 a.š. cinamono
truputis druskos
bėriau saujelę žemės riešutų, saujelę saulėgrąžų branduolių
1 a.š. nesaldžios kakavos miltelių
1 a.š. kepimo sodos
1/2 puodelio (120 ml) pasukų/kefyro/rūgpienio/natūralaus jogurto
2 kiaušiniai
naudojant įprastus miltus, reikėtų įpilti 1/4 puodelio (60 ml) arba mažiau neutralaus skonio aliejaus, bet manau tai nėra būtina, nes sudėtyje pakankamai pyragui drėgnumą suteikiančių ingredientų



1. Sumaišome pasirinktus miltus, kepimo sodą, cinamoną, druską, jūsų pasirinktą saldiklį/cukrų dideliame inde.
2. Į miltų masę sudedame tarkuotą obuolį, morką, cukiniją, naudojamus riešutus/sėklas. Išmaišome, kad gražiai viskas pasidengtų sausais ingredientais.
3. Atskirame indelyje išplakame kiaušinius, aliejų (jei naudojam), pasukas/kefyrą/jogurtą.
4. Kiaušinių plakinį supilame į miltų ir tarkuotų gėrybių indą. Išmaišome.
5. Į kepimo formą (naudoju silikoninę - patogiausia!) pilame pusę tešlos, palyginam paviršių. Į likusią tešlos dalį suberiame kakavos miltelius. Išmaišome, kad kakava gerai pasiskirstytų tešloje ir neliktų jos gumulėlių.
6. Atsargiai supilame kakavinę pyrago masę ant jau supiltos šviesiosios tešlos dalies.
7. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros, dedame kepimo formą į orkaitę ir paliekame kepti 40-50 minučių (ekonomiška būtų kepti orkaitėje dar kažką, o ne vien tik keksą;)). Patikriname mediniu pagaliuku, ar iškepė, - ištraukus iš pyrago pagaliukas turi būti sausas. Paliekame atvėsti orkaitėje 10 minučių, po to atvėsiname išėmę iš jos galutinai, arba valgome dar šiltą.



P.S. skaniai valgiau keletą dienų priešpiečiams. Skanu būtų paskrudinti sausoje keptuvėje arba skrudintuve, ar orkaitėje po griliumi, valgyti apšlaksčius medumi, kokosų sviestu, pabarsčius šokolado drožlėmis... Duonelė ne per saldi, tad visai puikiai tiktų naminė obuolienė ar rūgštus serbentų džemas.  

Skanių akimirkų!

2 comments:

  1. Prieš kelias dienas kepiau. Vakare jau nė kvapo neliko. Šeimynai labai patiko, man patiko, kad miltų nereikėjo dėti. Džiaugiuosi ir džiaugiuosi radusi šį blog'ą.

    ReplyDelete