2012-07-10

Nekeptas šokoladinis brownie


Pastaruoju metu pas mane apstu RAW saldėsių, gardumynų, nekeptų batonėlių, sausainių.. o kiek dar išmėginti noris ir noris, o kolekcija vis plečias.. Ne, ne todėl, kad mityba mano RAW, bet todėl, kad mėgstu riešutus, sėklytes, kakavą, tuo pačiu ir pamačiau, kokie nerealūs skoniai gali būti iš natūralių produktų juos sumaišius į krūvą.. Tikrai. Be to, tai sveika, naudinga, tokiuose saldėsiuose išlieka visi produktuose esantys vitaminai, mineralai, nėra suirusių 'vitaminų kūnelių' a.k.a. molekulių. Dar patinka, kad vasarą tokie desertai pats tas, nes dažnai jie dedami į šaldymo kamerą ar šaldytuvą, ir valgomi šalti. Niam!



Šiam šokoladiniam pyragiukui tempiaus graikiškų riešutų maišioką iš Lietuvos, man ten jie pigiau, nei šia pirktis po kelis gramus supakuotus, ir tada tik uostyti tokius desertus reikėtų dėl jų savikainos. Ilgai negaišinu, ir prie recepto...



Reikės (formai 12x16 cm arba kitokiai, priklausomai, kokio storumo pyrago noris: mano buvo apie 1 cm storio):
pagal New Roots

1 puodelis graikiškų riešutų
1 puodelis datulių be kauliukų, mirkytų vandeny, kol suminkštės
1/2 puodelio kakavos miltelių (geriau tamsios 20-22 proc. riebumo, bet tiks ir paprasta; visiškai RAW gaminant, reiktų naudoti RAW kakavą)
1/2 puodelio migdolų, žemės riešutų ar kt.
truputukas druskos


Jei naudosite migdolus ar kitokius riešutus, suberkite juos į kokteilinę/virtuvinį kombainą ar indą, kuriame blenderiuojate, ir pasmulkinam riešutus iki gabaliukų. Smulkinau peiliu, tiesiog juos pjaustydama.
Dedame graikiškus riešutus, kakavą į virtuvinį kombainą, ar į indą, kuriame blenderiuojame, ir sumalame riešutus iki miltelių pavidalo ar šiek tiek stambiau. Sudedame mirkytas datules, suberiame kakavos miltelius bei druską, ir dar kartą sublenderiuojam/sumalam iki tirštos šokoladinės masės.
Dedame visą kakavinę masę į naudojamą formą ar plastikinį kokį indelį, ir šaukštu/šakute/pirštais suspaudžiame dailiai, kad būtų visur vienodo storumo kakavinės masės sluoksnis.Dedame į šaldymo kamerą kelioms valandoms. Į ledo gabalą nesustings, tad galima skanauti tiesiai išimtą iš kameros.


Tamsoje nevalgykit, nusikąsit pirštus.. 



P.S. tikrai tikrai gaminsiu dar ir dar... gal su tirštu nekepintų migdolų sviestu pavyktų? Mėginsim... kokoso drožlės puikiai taip pat įsipaišytų į draugiją kakavai ir datulėms.. Jei formuotumėt graikiško dydžio rutuliukus, turėsit puikius sausainukus, beliks juos tik sudėti į gražius popierėlius..


10 comments:

  1. Oh, wait... kakava dar skiriasi riebumu? Mano maxima šito nežino :( kaip ir fakto, jog datulės turėtų būti pigesnės, o ne 70 Lt/kg.
    Aš visad galvojau, kad va, sveiką raw maistą tai jau išsaugosiu nuo aplinkinių ir nereiks su niekuo dalintis. Nieko panašaus. Nyksta jis dar didesniu greičiu nei pabodę orkaitėje kepti pyragai. Ypač kai karšta :)
    Kaip tavo namiškis reaguoja į raw skanėstus? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voriuk, tavo tiesos yra..tikras raw datules, kakavą, riešutus ir pirktume už tokias kainas. Beprotiška tiesa:)? Tad ir nepiktnaudžiauju žodeliu raw, o parašau 'nekeptas', kad neužsipultų tikrieji raw.

      Taip kakava skiriasi, ją perku konditerinę, Kaune bazėse, tokia tamsai tamsi netgi kaštoninė, ir jos nė pro kur nepalyginsi skoniu su tom maximos dulkelėm :) tikrai tikras šokoladas vos ne :)

      Namie skanėstai eina mano trasa labiausiai, o kai kažkas kažko nori - žiū, nusiperka kokią nesąmonę, dėl ko man pikta būna... Ir nėra tokių emocijų kaip kiti sugeba pasakyti paragavę kąsnį - 'vau, norėsiu dar', 'vau, kaip skanu, ar 'vau, mano mėgstamų sąraše' :) Oi šiuo klausimu konservatyvumas vyrauja ir emocinė ramybė :) už tai bent aš skanauju begaline įvairove :)

      Delete
  2. mmm... gardumynas :)

    aš visad įsivaizdavau, kad tu maitiniesi tik taip sveikuoliškai, kad jau tiek smagių idėjų pridedi :)

    ReplyDelete
  3. Jurgita, taip maitinuosi sveikai, t.y. nei kcal neskaičiuoju nei ką, bet tiesiog saikas, nenaudingų dalykų nevartojimas, organizmo klausymas ir savijautos stebėjimas. Tik tiek :) O ką dedu tai žiūriu gaunas vadinamieji snack'ai, desertukai ar pusryčių priedai :) Juk jie labiausiai dailūs fotografuoti:) Deja, kažkaip su 'muiline' dar nepavyksta vištienų ar sriubų fotografuoti, o ir laiko tada mažai gali skirti, kai valgyt tiesiog nori - ką dar begalvosi apie fotografavimą :)

    ReplyDelete
  4. tikrai puikus ! nors kepiau su pakeitimais ir kitu pavidalu, bet gardumas - garantuotas, kit1 kartą kepsiu nieko nekeitusi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aš mėginau su riešutų sviestais, pridėjus priedų iki kietos masės, bet vis tik ne tas, kaip malant riešutus, nėra to riebumo jausmo su maltais riešutais.
      Kokioj temperatūroj kepei? ;)

      Delete
  5. cha cha ... nekepiau - taigi šaldžiau va.. :P aš dadėjau ir maltų riešutų ir riešutų sviesto - nu man pats tas ;) bet reikia ir orginalą paragauti ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tai va originalas man skaniau susikramtė, nebuvo toks 'šaldytas riešutsviestis' (aišku ir jis oi kaip gerai eina :))

      Delete
  6. aciu, tikrai skanu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šis skanėstas tikrai vertas dėmesio. Ačiū!

      Delete