2012-07-24

Vaisių pudingas, turėjęs būti pyragu

Viso šito skanumyno, kurio neliko per 12 valandų, atsiradimo istorija juokinga. Taip ir būna, kai daug kalbi, daug pasakojies, žinai gerą receptą, nori juo pasidalinti.. ir pamiršti tik vieną ingredientą parašyti. Kitam žmogeliui tiek tereikia: pamatyti receptą, kurio sudedamosios dalys yra tos, kurios veža, kurios skanios jau net nesudėtos į receptą, taigi lekiam į parduotuvę rūgščių obuolių, pareinam, lupam tarkuojam, viską maišom, na taip kažkas keisto, bet ne ne neeksperimentuojam, ir naudojam originalų receptą, tik pakeičiam riešutus pagal spintelių turinį bei džiovintus vaisius, ir šaunam kepti.. eh ir ką žinau kam tie kepimo milteliai, jei nėra toj masėj, ką jie turėtų kelti... Na bet recepto davėja sakė, vadinas žino. Kai pyrago beveik neliko, paaiškėjo visa tiesa - puskilio miltų reikėjo! Kikenau susirietus - sakau, kad kažkas keisto, kas kad labai skanaus, vis tik keista ta masė buvo, kas kad ir sutvirtėjo kitą diena ir buvo skanuuu be galo :) 
Taigi siūlau savąjį variantą, kuris labai skanus, valgomas be sąžinės graužaties (angl. guilt-free), maistingas, sultingas, vitaminingas, o jei valgysit dar šiltą visai tiks naminių ledų rutuliukas - rūgštesnių... 


22 cm apvaliai kepimo formai pudingo:

1 kg rūgščių obuolių, sutarkuotų burokine tarka (tarkavau dyyydelius 4 vnt)
įvairių riešutų (naudojau: žemės, anakardžius, graikiškus, lazdyno - bendras kiekis 1 puodelis), pasmulkintų
įvairių džiovintų vaisių (naudojau: razinų mišinys, keli abrikosai bei kelios slyvos), užpiltų karštu vandeniu ir mirkomų, kol tarkuosite obuolius; pasmulkintų
dėl saldumo: 2-4 v.š. medaus; ar natūralaus Stevia saldiklio; ar nerafinuoto rudojo cukraus (pagal skonį)
prieskoniai: truputis kvapiųjų pipirų, maltų gvazdikėlių, cinamono


1. Visus ingredientus tiesiog sumaišome dideliame dubenyje.
2. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, įjungiame orkaitę, nustatome 180 laipsnių temperatūrą.
3. Sukrečiame dubenio turinį į kepimo formą, šaukštu suspaudžiame viską, kad būtų tolygu ir dedame kepti minimum 50 minučių. Kepiau apie 1 val, kai nebedrebėjo paviršius ir jis apskrudo.
4. Ištraukus iš orkaitės pudingą galima kabinti tiesiog šaukšteliu ir taip gardžiuotis, arba laukti, kol visiškai atvės ir tada pjauti.

P.S. - saldinau trupučiu Stevia saldikliu dėl jame esančios vanilės esencijos, saldumo visiškai man pakako nuo džiovintų vaisių. Saldu labai buvo.
- recepto autorė pamiršo 500 gramų miltų įrašyti (kvietiniai; kvietiniai pilno grūdo; speltos), tad naudojant miltus reikia ir kepimo miltelių (2-3 a.š.), tada bus veganiškas obuolių pyragas-duonelė. Taip taip be kiaušinių ir kitų priedų.. lengvai virškinama, pasisavinama bei labai desertiška :)
- kepsiu dar kartą ir dar, dėsiu riešutų miltus arba avižinius dribsnius.
- puikus variantas būtų, jei darytume pyrago pagrindą iš avižinių dribsnių, medaus bei trupučio sviesto, o visas pudingas būtų pyrago užpilas. Dalį dribsnių galima pamalti iki miltų, dalies nemalti, užpilti skystu medumi bei lydytu sviestu/kokosų sviestų, išmaišyti, berti į būsimą pyrago formą, suformuoti pagrindą prispaudžiant dribsnius prie formos dugno, ir šiek tiek apkepti orkaitėje, kol pakvips ir paruduos. Tada jau dėti obuolių masę ir kepti pagal kaip nurodyta. Dar variantas: avižinius dribsnius apkepinti su medumi ir sviestu keptuvėje, kol pakvips ir paruduos, tada berti į kepimo formą, ir dėti obuolių masę.
- vaisių, riešutų ir lengvų desertų ir užkandžių mėgėjams tikrai patiks... paragavus sunku sustoti!

P.S.2. Ačiū, Given! ;)

Einu pabaigt paskutinį kąsnį.. kas kad 23 val... juk guilt-free ;) 

4 comments:

  1. Cha cha :)) pyrage pamirštas tik toks menkutis dalykais kaip miltai :DD na, bet juk gyvenime visko pasitaiko, o va ir rezultatas tiesiog puikus gavosi. Panašiai kaip kepti obuoliai, matyt, tik supjaustyti ir labiau pudingo pavidalu. Manau, tikrai turėjo būti skanu ir miltų nepritrūko :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Į keptus obuolius nelabai net panašu buvo :D gvazdikėliai super derėjo... iš tiesų atrodė lyg šventinį kompotą valgyčiau:) Vykęs labai labai daiktas gavos :)))

      Delete
  2. Taip ir sukuriami nauji receptai :) Šiek tiek atšalus būtinai išbandysiu, o kol kas jokių kepinių - ledai, ledai, ledai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh Škotijoj po kaldra ledus galima valgyt :) su oru nieko ypatingo :) šilta, bet apniukę.. nevasariška, oi ne.. :) tikrai prieskoniai suteikia tą jaukumo pojūtį, netgi kalėdiškumo .. :))

      Delete