2013-04-03

Škotiški kiaušiniai / The Scotch eggs

(Scroll down for English recipe)


Su praėjusiomis šventėmis, Mielieji! Tikiuosi pasišildėte saulutės spinduliukuose, ridenote dažytus kiaušinius, o gal kaip amerikiečiai ieškojote išslapstytų margučių? O gal tiesiog mėgavotės, kad galėjote pasimatyti su ilgai nematytais draugais, giminėmis, lepinotės jų draugija ilgai ir be rūpesčių bendraudami prie kavos puodelio (tikriausiai ir  prie taurės kilmingesnio gėrimo?), skanavote šeimininkių naujus kulinarinius kūrinius, skonių derinius, klausėtės vaikų išdykusio juoko, klausėtės paukščiukų giesmių ir ilgėjotės alyvų kvapo, pirmųjų žalėsių darže... Tas atgimimo jausmas! Ar tai nenuostabu laukti tų akimirkų? Būti gyvu, judėti, galėti įkvėpti tyro oro, pajusti nosį kutenančias žiedadulkes ir čiaudėti... Ne nelinkiu alergijų... Linkiu pajusti tą atgimimą, ir atgimti patiems, pajusti, kad tiek daug, slengu tariant, KAIFO aplink, kad taip vis tik gera gyventi, kad taip gera, jog dar vieną pavasarį įsileidžiame į širdis ir sielas!

O po švenčių tikriausiai namuose ne toks jau ir atgimimas, kai lieka daug maisto likučių ir prisižadat kitais metas (kaip ir kasmet su tais pažadais) nebegaminti tiek daug visko, nebesiruošti tris dienas, nes lieka daugiau nei pusė... Receptas kaip tik laiku. Škotiškieji kiaušiniai. Puikus patiekalas tiek šiltas, tiek šaltas, tiek į darbą, tiek į kelionę. Įprasti škotiškieji kiaušiniai voliojami miltuose ar džiūvėsiuose bei kepami/verdami aliejuje. Šis variantas lengvesnis- orkaitė bus jūsų draugė.




4 porcijoms
4 kietai virti kiaušiniai
300 gramų virtos/keptos vištienos mėsos
1 puodelis (236 ml) špinatų lapų
1 kiaušinis (nevirtas)
1/2 arb.š. maltų juodųjų pipirų
truputis druskos
džiovintų petražolių ir krapų


Maisto smulkintuvu sumalkite mėsą. Sudėkite nuplautus ir nusausintus špinatų lapus, kiaušiniu ir prieskoniais.
Viską gerai išminkykite ir padalinkite masę į keturias lygias dalis.
Iš vienos masės dalie suformuokite plokščią blynelį, and jo uždėkite virtą kiaušinį ir blyneliu uždenkite kiaušinį, t.y. formuokite mėsą aplink kiaušinį. Voliokite tarp rankų tol, kol visur mėsytė sulips ir nebus įtrūkimų. Taip atlikite su visa mėsa ir virtais kiaušiniais.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą ištieskite kepimo popieriumi. Dėkite kiaušinius ant kepimo formos ir kepkite orkaitėje apie 20-25 minutes, kol gražiai pradės ruduoti.
Tiekite iš karto su šviežiomis salotomis. Nesuvalgytus kiaušinius laikykite šaldytuve, tai bus puikus užkandis dienos metu. Pašildykite kiaušinius orkaitėje arba keptuvėje po dangčiu. 

Skanaus!



4 servings
4 hard boiled eggs
300 gr leftover cooked chicken breast or thigh meat
1 cup (236 ml) spinach leaves
1 egg
1/2 tsp. ground black peppers
salt to taste
dried herbs: parsley, dill


Blend the meat with food processor. Wash and dry spinach leaves and put them into the meat. Crack an egg and season everything. Mix all ingredient well with hands and split the meat into 4 equal lumps.
Take one meat ball and make a pancake from it, put a boiled egg on it and form a meaty egg using your hands. Make sure meat covered an egg very well. Do the same with all meat and eggs.
Preheat oven to 180 Celcium degrees. Coat a baking tray with a parchment paper. Put ready eggs on baking tray and bake in the oven for about 20-25 minutes until golden brown.
Serve immediately with fresh salads. Keep leftovers in the fridge as it will be quick snack during the day. You can reheat eggs in the oven or in frying pan with a lid.








Enjoy!

2 comments:

  1. Mhm, tas pažadas tiek visko neberuošti ir nebegaminti kitą kartą galioja maždaug vieną dieną. Tik vėl koks balius ar giminių suvažiavimas ir maisto vėl dar trims armijoms pamaitinti lieka.
    Įdomūs kiaušiniai, kaži kodėl jie škotiškais vadinasi... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Visiškai nežinau, kodėl škotiški... gal kad hem palaidais ..vaikšto škotai.. sako nenešioja po sijonu nieko :))))))))

      Delete