2013-05-13

Grikių ir burokėlių salotos / Beetroot buckwheat salads

Racione seniai nelikę grūdinių kultūrų, nepasigendu net, o buvau tokia grikių mylėtoja, avižų gerbėja.. O bet tačiau, kartkartėm įtraukiu į racioną, kai įkyriai nepanaudoti maišeliai stovi spintelės pakrašty ir grasina sugesti. O ir pavasaris - reikia užsiimti pavasariniu valymu. Tik pagalvok kuriądien, ir žiūrėk receptai patys į akis šoka.
Pastaruoju metu draugauju su burokėliais. Labai. Kepu vištą orkaitėj, tai būtinai keliais aukštais kepa burokėlių šiaudeliai ar čipsai. Virti burokėliai atgula salotose, mišrainėse. Nudažo rankas tie išdykėliai, netgi indus kitą sykį, bet universalumas didelis: tiek keksiukams, tiek mišrainei, tiek čipsams, kotletams..
Kai  vakare sugalvojau (tiksliau, receptas į akis pats įlipo) būsimą mišrainę, lėkiau ruošti patiekalo, kad ryte galėčiau skanauti. Mėgavaus su keptais kiaušiniais ir buvo apsivalgymas. Net Mr.P. suvalgė porciją, o man akys ant kaktos lipo - negali būti, negali būti..valgo! ir pats pasiėmė, nesigilinęs, kas ten keisto paruošta!



2 porcijoms:
adaptuota pagal Scandifoodie

1 jūsų mėgiamas puodelis nekepintų grikių*
2-3 vidutiniai burokai
2-3 saliero kotai
1 svogūnas
1 a.š. kmynų sėklų
1 a.š. kuminų sėklų (arba malto)
druska, pipirai
1 a.š. valyto sviesto ghee/kokoso aliejaus/taukų

* tiks ir parduotuvėse pardavinėjami įprasti kepinti grikiai


Grikius pamerkite keletai valandų, dar geriau per naktį.
Burokėlius nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka.
Saliero kotus ir svogūną susmulkinkite. Pakepkite juos ant sviesto. Kai suminkštės, suverskite tarkuotus burokėlius, užberkite kuminų sėklas, padruskinkite ir papipirinkite.
Grikius gerai perplaukite, kad liktų kuo mažiau glitimo aplink juos. Nuvarvinkite, suberkite į sausą keptuvę ir ant silpnos ugnies pašildykite, kol nugaruos vanduo ir grikiai apdžius. Galite šiek tiek padidinę ugnį pakepinti, kol pasklis grikių kvapas. Užberkite kmynus bekepindami.
Sudėkite burokėlius ant grikių ir viską išmaišykite. Palikite 10-15 minučių skoniams susidraugauti.
Pusryčiaukit, patiekit kaip garnyrą ar kaip tik sugalvojate.




2 servings:
adapted from Scandifoodie

1 cup of raw buckwheat groats
2-3 medium beets
2-3 celery stalks
1 onion
1 tsp caraway seeds
1 tsp cumin seeds (or ground)
salt, pepper
1 tsp butter ghee / coconut oil / lard



Soak raw buckwheat groats for a few hours, or overnight.
Peel off beets and grate with a grater.
Chop onion and celery stalks. Cook them in the butter until lightly brown and soft. Then add grated beets. sprinkle cumin seeds, salt and pepper.
Give a good wash for buckwheat groats to remove sliminess from them. Drain the water from buckwheat and place into a dry frying pan. Cook buckwheat groats on the low heat until the water evaporates and groats be dry. You can slightly increase the heat and cook groats until they spread the smell. Season with cumin seeds.
Mix beets and buckwheat into one dish and stir. Leave for 10-15 minutes.
Serve as a side dish, for breakfast with poached eggs, or just a quick easy lunch or dinner.










7 comments:

  1. Ką reiškia nekepinti grikiai? O tai tie eiliniai mūsų parduotuvėse - kokie? nekepinti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mūsų parduotuvėse kepinti būna, rusvos spalvos. Nekepinti grikiai neapdirbti grikiai, jie būna žalsvi, be įprastinio grikių skonio. http://buckwheatmasoo.en.busytrade.com/products/info/1205576/Sell-Raw-Buckwheat-Kernel.html

      Grikių mėgėjams tikrai tiks ir įprasti mums kepinti grikiai ;)

      Delete
  2. Kokios spalvytės gražios :) Ir neįtikėtina, kad Mr. P patiko. Gal jis susirgo ar kokia bala čia jį ištiko? :D O šiaip tai mane burokėliai persekioja. Nuoširdžiai sakau, kur bepasisuksiu, visur burokėliai :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tos spalvos sako dėkui :)
      Burokėliai (vos neparašiau raudonėliai :D) labai erzinas ypač Pinterest'e :)))

      Delete
  3. Interestіng blog! Is your theme custom maԁe оr diԁ you download іt from somewhere?
    A desіgn like yοurs with a feww simрle adjustements ωould really maκe my blog shine.
    Pleаse let me know whеre you got youг theme.
    Thanκ you

    Mу homepage Die alte Geschichte des Speisehauses

    ReplyDelete
  4. Dekui uz toki saknu recepta... laaaaaaaabai skanu..!!! :)
    tiesa as naudojau paskrudintus ruduosius grikius..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi kaip smagu, kad patiko! :)
      Rudieji ir tinka, juk jie tokį mmmm skonį ir kvapą turi!

      Delete