2013-05-10

Moliūginiai ledai su kardamonu / Butternut squash cardamon ice-cream


Vasara atėjo ir prasidėjo! Kituose kraštuose taip. Džiaukitės, šildykitės, gaminkitės vitaminą D, ganykit akis žalėjančioje ir žydinčioje gamtoje, leiskit laiką sode, kieme, bulvių lauke. Smagu!

Summer has came. Maybe just in other countries, but not here. So please enjoy, warm up, collect vitamin D in the sunshine, feed your eyes with green colours of the nature, spend time in the garden or in the backyard, or maybe while bedding potatoes. So much fun!


Ledų gerumas tame, kad jie gaminti namie, su keliais ingredientais, neapsunkinantys, maistingi, be pieno ir cukraus, ir labai smagiai geltoni. Tiesa, kardamono poskonis labai įdomiai įsipiešia moliūgui (o taip taip, moliūgui!) į draugiją. KardaNomNomas. Gaminkit ir valgykit! Jei turit ledų gaminimo aparatą, manau, visas procesas patrumpės..

These ice cream is good as it is homemace, with just some ingredients, easy to digest, nutritious, dairy-free, sugar-free and so yellow! Also, cardamon taste dominance in the ice-cream is delicious and surprising in fact. Cardamon and pumpkin? Oh, yes! Try, make and enjoy! If you own an ice-cream maker, you are lucky to save some precious time.


Gaunamas ledų kiekis priklauso nuo kvapniojo moliūgo didumo. Maniškis buvo nemenkas, tad ledų išėjo padaryti gerus du litrus... 

An amount of the ice-cream depends on the size of the butternut squash size, so I have made almost 2 litres batch of that goodness.


2 litrams ledų

kvapniojo moliūgo (angl. butternut squash)
2 skardinės kokoso pieno
2 kiaušinių tryniai (naudokite kiaušinius iš patikimo šaltinio)
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 a.š. malto cinamono
1/2 -1 a.š. malto kardamono


Smulkintą kvapųjį moliūgą kepkite orkaitėje, kol suminkštės; arba darykite kaip aš - troškinau keptuvėje po dangčiu su šaukšteliu valyto sviesto ghee (tiks kokoso aliejus) ir apibarstytą kardamonu, kol suminkštėjo. 
Sumalkite minkštą moliūgą iki piurė. Atvėsinkite.
Supilkite į moliūgo piurę kokoso pieną, sudėkite kiaušinio trynius, įpilkite vanilės ekstrakto. Viską gerai išplakite mikseriu, ar su rankiniu maisto smulkintuvu (blenderiu). 
Perpilkite masę į šaldymui tinkamą dėžutę ir pastatykite į kamerą kelioms valandoms. 
Permaišykite porą kartų kas porą valandų visą masę. Po to palikite sustingti labiau, ir tada skanaukite.
Jei sustingdysite nemaišę, visa masė taps kieta su ledo kristalėliais (na, moliūgą sudaro vanduo). Išėmę iš kameros, leiskite ledams, šiek tiek atšilti.

Skanaus šaltuko!



for 2 liters of ice cream

Butternut squash pumpkin
2 cans of coconut milk
2 egg yolks (use pastured eggs or from reliable farmer)
1 tsp vanilla extract
1 tsp ground cinnamon
1/2 -1 tsp ground cardamom


Chopp a butternut squash and bake in the oven until soft, or do as I did - I cooked the squash in the pan under the lid with a teaspoon of ghee butter (or coconut oil can be used) and sprinkled with cardamom.
Puree the squash and cool.
Stir in coconut milk, egg yolks, vanilla extract into the squash puree. Mix or blend everything again.
Transfer the mixture into the box and put it right into the freezer for a few hours.
Take the ice-cream out the freezer every two hours for several times and stir well to avoid ice crystals forming. After the second stir leave to solidify more and then indulge.
If you freeze without a stir, the mass becomes too solid with ice crystals (well, a squash contains water). After removing from the freezer, let ice cream, slightly thawed before eating.

Enjoy the freeze!



5 comments:

  1. o jeigu nedeciau kiausinio trynio visai? ar gautusi tada?

    ReplyDelete
  2. Manau niekas baisiai nenukentėtų be trynio. Permaišyt rekomenduoju tikrai, ir jei visiškai sušals, palaikyti kambario temperatūroje ;)

    ReplyDelete
  3. Aciu labai, bus isbandyta :)

    ReplyDelete
  4. o cukraus nereik? nei trupinelio?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cukrausm mano virtuvėj daug metų nėra :) Truputėlį medaus galima, bet butternut squash moliūgas yra saldus :)

      Delete