2011-12-29

Kale traškučiai

Pavadinimas keistas, ar ne? Toks jau tas pavadinimas. Tariasi [keil]. Lietuviško atitikmens neieškojau, nes tikriausiai tokio ir nėra. Tai lapinių kopūstų rūšis - tiesiog garbanotoji kale.



Užsienio blog'ų pasauly kale traškučiai atsiradę prieš porą metų, jei ne anksčiau. Lietuvoje apie juos mažai žinoma tikriausiai dėl to, kad nusipirkti šio žalumyno nėra kur. Bet jei yra galimybė nusipirkti, pasisėti ir auginti darže, tai manau tikrai verta. Kale laikoma vienu iš 'super maistų' (angl. superfoods), kurie yra be galo naudingi organizmui dėl juose esančių fito-maistinių medžiagų ir pan. (fito-maistinės medžiagos - tai augalinės kilmės maistinės medžiagos, moksliškai įrodytos, kad yra reikalingos žmogaus organizmui). Na, o kale turi daug kalcio, kaip ir dauguma žalėsių, beta karotino, vitaminų C, K, be to, pasižymi antivėžinėmis savybėmis (tikriausiai tonom reiktų valgyt..).


Kale traškučiai, aka. čipsai, labai primena bulvių traškučius (priklauso nuo kokius prieskonius naudosit) bei labai greit užpildo skrandį ir panaikina alkio jausmą, nors pats čipsiukas yra plonyyyytis ir trapus.



Sunaudojau 200 gr. smulkintos kale (šiaip reiktų nuskabyti žaliąsias dalis nuo stiebų, lyg burokėlių lapus skabytume nuo stiebų)
šlakelis alyvuogių aliejaus
prieskonių vištienai ir kiaulienai (kepiau dvi porcijas skirtingų skonių)

Orkaitę įkaitinti iki 150 laipsnių, kale nuplauti ir gerai gerai nusausinti. Apšlakstyti aliejumi, apibarstyti prieskoniais ir plonu sluoksniu (mano orkaitė maža, tad gavosi storokas sluoksnis žalumynų ir teko vartyti) paskleidžiam kale ir pašaunam į orkaitę 15-20 min. arba tiesiog stebim situaciją, ir traukiam lauk, kai pradeda lapelių pakraščiukai ruduot. Ištraukus kepimo skardą ir ją pakračius, turi girdėtis čipsų šiugždėjimas - reiškia iškepę. Beje, įgavę drėgmės čipsiukai praranda traškumą, tad nedelsti skanauti.


P.S. yra įvairių variacijų su šiais čipsais: paprieskoniavus kale, apibarstyti parmezano sūriu ir tada kepti; prieskoniai priklauso vėlgi nuo skonio receptorių: vieni beria čili dribsnius ar miltelius, kiti rūkytą papriką, pipirus, ir pan.
P.S.S. šaltinių yra n... mano mėgstami: Smitten Kitchen, Kalyn's Kitchen, NY Times...
Skanaus eksperimentuojant!

6 comments:

  1. Šiaip tai, vlkk nurodo, kad 'kale' yra vadinintinas lapiniu kopūstu http://www.vlkk.lt/lit/naujienos/naujiena.384.html

    Nors čia toks suktas reikalas, gi visi kopūstai (išskyrus, turbūt, žiedinius, brokolius ir briuselinius) yra lapiniai :) Be to, 'kale' turi ne vieną skirtingą veislę (porūšį?), tad su tais pavadinimais...

    O LT yra jų pirkti. Mindaugo Maximoj Vilniuj tai tikrai būna, kad atveža. Esu ir aš tokius traškučius dariusi, bet labai sužavėta tai nelikau..

    ReplyDelete
  2. Kaip ir su viskuom - skonio reikalas tikriausiai. Dar įvairių skonių galima daryti, tai manau ir kitokie potyriai būtų. Man visai skaniai susitraškino žalieji 'čipsai' :)
    O su pavadinimais tikrai suktas reikalas. Žalėsiai tiesiog.. :)

    ReplyDelete
  3. .."labai greit užpildo skrandį ir panaikina sotumo jausmą".. vien dėl to sotumo jausmo naikinimo, abejoju, kad juos bandysiu :P (shutka)

    ReplyDelete
  4. Ale prajuokinau pati save :) Gudriai parasiau :D Aciu uz pastaba, jau panaikinau sotuma i alki :D

    ReplyDelete
  5. Is uz balos atsiunte man tu kale seklu, pasejau, sudygo 100%, vadinasi nera lepi darzove. Auginu ekologiskam darze. Skonis tikrai kopusto lapo. Cipsu dar nedariau, bet bandysiu zalius kokteilius su spinatais, mongoldais ir bananais gaminti. JAV labai madinga darzove tarp zaliavalgiu. Jeigu kas is Kauno noretu, galeciau duoti kelis daigelius - "pazaisti" :)

    ReplyDelete
  6. Anonymous, ačiū už dalinimąsi, o pati noriu kaukti iš pavydo, kad esu UK ir net tų kokteilių tiek neturiu galimybių gerti :( Dėkit būtinai į kokteilius, be gali maistinga daržovė, salotoms puikiai tinka, na taip, tai kopūstinio skonio, o kopūstai nepaprastai maistinga daržovė, plius ir mūsų regionui priklausanti, t.y. mums tinka pagal sezonus valgyti :) Pati prigriebčiau daigų 'pažaisti' :))

    ReplyDelete