2011-12-10

Kokoso miltai

Ačiū mano dūšelei R., kad davė pastebėjimą, jog reiktų plačiau užsiminti man apie kokoso miltus. Aš čia juos naudoju visom kryptimis, ir man jau tapo 'savaime suprantamas' daiktas, kas tie kokosmilčiai. Bet plačiau visai neprošal paminėt tam tikrus dalykus.

Kokoso miltai nėra panašūs į įprastus miltus, kadangi miltus sudaro kokosų aliejus (14 proc.) ir maistingosios skaidulos (ląsteliena) (58 proc.). Likusius 28 proc. sudaro vanduo, baltymai ir angliavandeniai.
Kokosų miltai - tai tiesiog smulkiai sumaltas kokosas, miltinio pavidalo (tas pavidalas nėra visiskškai toks kaip kad cukraus pudra, kurioje net nejauti jokių kristaliukų; kokosų miltai yra purūs, bet ragaudamas jauti dalelytes, nes visiškai nesusimala), likęs nuo kokosų pieno gamybos.

Pliusai:
Kokosų miltai, kaip ir kiti kokoso produktai pasižymi šiomis savybėmis, kurios tikrai vertos dėmesio įtraukti į savo racioną šį produktą:
  - tinkami kepiniams, kuriuose norima išvengti miltuose esančių angliavandenių (ypač cukraus produktų).
  - sudėtyje neturi baltymo gluteino (kaip kviečių miltai). Tokie miltai palengvina gyvenimą didėjančiam skaičiui kviečiams ir gluteinui alergiškų žmonių. Be to, patys miltai turi saldumą, todėl kepiniams mažiau norėsis naudoti saldiklių (cukraus, medaus, sirupų...)
  - kokosas pasižymi didžiausiu maistinių skaidulų procentiškumu lyginant su kitais miltais (58 proc.). Sakoma, net pralenkia linų sėmenis pagal šį rodiklį. Pavyzdžiui, kviečių sėlenose skaidulų yra tik 28 procentai.
  - kokoso produktai, nors ir sudėtyje turintys 'blogaisiais-sočiaisiais' vadinamų riebalų rūgščių, padeda kovoti su svorio pokyčiais: didelis skaidulų kiekis maisto produktuose mums padeda jautis sotiems ilgą laiką (tarsi apgauna skrandį, be to ląsteliena ypač reikalinga normaliai žarnyno peristaltikai ir mikroflorai), be to, kokose esantys riebalai naudojami energijai paversti, o ne kauptis organizme riebalinio sluoksnio pavidalu.
 
Minusai:
- kokoso miltai nėra pigūs, bet pigesni nei migdolų miltai. Galima maltis patiems su kavamale, nusipirkus kokosų drožlių didesniais kiekiais.
- kadangi miltai pasižymi skaidulinių medžiagų gausa, reikia juos vartoti atsakingai. Per didelis kiekis ląstelienos maiste taip pat nėra gerai, kaip kad ir ląstelienos nevartojimas. Be to, įtraukti skaidulingą maistą į racioną, reikia pamažu, kitaip gali tekti jausti nemalonius pojūčius pilvo srityje - tarsi slinktų akmenys per žarnyną. Everything in moderation taip sakant!
- norint 'suklijuoti' miltus kepiniuose, reikia naudoti daugiau kiaušinių, nei naudojant įprastus miltus.

No comments:

Post a Comment