2012-09-22

Kakavinis pyragas su kynva, be miltų!

Su kynvos, arba bolivinės balandos, kruopomis neretai daug kas nėra pažįstamas. Aš ir iš tiesų naudoju savo pirmąjį pakiuką. Neprisiruošdavau nieko išmėginti su šiom kruopom, kad ir žinodama jųjų naudingumą bei universalumą. Visos kruopos naudingos yra, bet šios pasižymi ta ypatybe, kad savo sudėtyje turi visaverčių baltymų (visaverčiai baltymai būna dažniausiai tik gyvulinės kilmės produktuose), ląstelienos (būtinybė gauti kas dieną su maistu!), angliavandenių, kalcio, geležies, vitamino E ir t.t.



Man nevirtos kruopos labai priminė aguonų skonį, o virtos na... tiesiog kabinau šaukšteliu.. nieko ypatingo, bet taiiip skanu! O kiek įvairių salotų su kyva priruošti galima, desertų, užkandėlių, batonėlių, pyragų. Va, pyragą ir kepiau. Stipriai kakavinį, drėgną, purų. Ragavau kitą dieną, per naktį pastovėjusį šaldytuve. Dariau ir glaistą, mat viršus kepdamas atitrūko ir teko dailiai jį nupjauti ir paversti puošniais trupiniais.
Gaivus, nesunkus ir net ne per saldus pusryčių pyragas, arba pyragas prie kavos, o gal netgi tortas vakarojant šeštadienio vakarą!



22 cm skersmens pyragui
adaptuota pagal Canada.com

Pyragui:
2/3 puodelio (puodelis 236 ml) kynvos kruopų (angl. quinoa)
1 1/2 puodelio vandens kynvai virti
7 a.š. tamsios kakavos miltelių
1/3 puodelio neutralaus skonio aliejaus arba tirpinto sviesto, arba kokosų sviesto (naudojau 1 v.š. karamelės)
1/3 puodelio kefyro/rūgpienio/pasukų
4 kiaušiniai
1/2 puodelio cukraus/medaus (pagal skonį) (naudojau 1 bananą ir 2 a.š. skysto medaus); ir karamelė buvo saldinta)
1 a.š. vanilės esencijos
truputis druskos
1/2 a.š. sodos
1/2 a.š. kepimo miltelių (arba 1 1/2 a.š. kepimo miltelių, nenaudojant sodos)

Kremui: 
3 v.š. kreminio tepamo sūrelio
2 a.š. riešutų sviesto
3 v.š. skysto medaus



1. Kynvos kruopas užpilame vandeniu ir paverdame 10 minučių. Tada išjungiame ugnį ir paliekame kruopas pastovėti bei atvėsti. Pamaišome šaukštu, kad kruopos nesuliptų. Turėtų būti vandens nelikę.
2. Kol kynva vėsta, į dubenį pilame kefyrą, skystą medų ar cukrų, sviestą ar kokosų sviestą/kremą, kulame kiaušinius, įlašiname vanilės esenciją, dedame bananą, jei naudojame. Viską sublenderiuojame, ar mikseriu išplakame (na, bananą naudojant su mikseriu išplakti nepavyks).
3. Į išplaktą masę beriame kepimo sodą, kepimo miltelius, kakavos miltelius, druską, dedame kynvos kruopas, ir viską gerai dar kartą blenderiuojame (dar variantas: plakti kokteiline) iki vientisos masės. Kruopos nesusimalė iki nematomų dalelyčių, bet manau jei jūsų virtuvinis instrumentas galingesnis ar aštresniais ašmenimis, gali susimalti kruopos geriau. Nesusimalė - anokia čia bėda, dantys tam yra...
4. Apvalią kepimo formą, ar kokią kitokią, išklojame kepimo popieriumi ar tiesiame nelimpantį kepimo kilimėlį. Orkaitę įjungiame ir nustatome 170 laipsnių temperatūrą. Pilame pyrago tešlą į kepimo formą ir šauname į orkaitę kepti. Kepame apie 45-55 minutes, o gal ir trumpiau - priklauso nuo orkaitės vis tik.
5. Ar iškepė, tikriname mediniu pagaliuku - jį įsmeigus į storiausią pyrago vietą, ir ištraukus, pagaliukas (degtukas) turi būti neaplipęs tešla. Tada išjungiame orkaitę ir paliekame bent 10-iai minučių pyragą orkaitėje (mat kepimo procesas vis dar vyksta pyrago viduje).
6. Jei kepant pyragas pradeda svilti, ar labai pradeda kilti ir atitrūkinėti viršus, orkaitės temperatūrą sumažiname iki 160 laipsnių temperatūros. Man atitrūko pyrago viršus, kurį šiek tiek nupjoviau ir dėjau kremą.
7. Kremo paruošimas paprastas: visus ingredientus dėjau į silkės kibirėlį ir išplakiau mikseriu. Tada tepiau ant  pyrago viršaus, barsčiau nupjautos dalies trupiniais. Kai pyragas visiškai atvėso, dėjau į šaldytuvą ir pamiršau iki kito ryto. Žinoma, galima valgyti iš karto!



P.S. - pyragas, kaip minėjau, drėgnas, kremas puikiai tinka, nes kraščiukams neleidžia apdžiūti.
- kremą galite daryti iš tiršto natūralaus jogurto ir medaus; natūralaus jogurto ir mėgiamos uogienės/džemo (tiktų vyšnios..mmm); rikotos sūrio ir medaus; medaus ir kakavos miltelių.... galite aplieti kokosų sviesto, medaus ir kakavos miltelių glazūra ar tirpintu šokoladu su šlakeliu pieno/kokosų pieno...  
P.S.S. kynvos kruopelės šiek tiek jaučiasi, bet čia jums ne avinžirniai, mėginkit, nebijokit, skanu, o ir be visokių perdirbtų miltų :))) galit netgi kynvą iki miltų malti ir taip naudoti :) 


Spauskite mygtuką Enjoy ir Enjoy ;)

2 comments:

  1. Skaniai atrodo :) morališkai ruošiuosi išbandyti kynvą :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O ką ten ruoštis? Malonus skonis, jei mėgsti kruopas, bus labai skanu :)

      Delete