2012-09-18

Žaliosios salotos - vitaminų ir mineralų bombikė

Aš iš tų žmonių, kur gali ištisai valgyti tokius pačius pusryčius, ir tokią pačią vakarienę. Pietums dažniausiai būna sveikatos kažką įdomesnio pasigaminti (ir rimtesnio), arba jau būna pagaminta, sudėta į dėžutę ir nešiojamasi į darbą. Vakarienėms dažniausiai kertu didžiulius dubenis salotų (nejuokauju, didžiulius... Mr.P net pamatęs žandikaulį atnarina žemyn) iš serijos 'ką turiu daržovių, tą sudedu ir plius kažkoks rimtas dalykas: kiaušiniai, ar sūris, ar žuvis, ar vištiena'. Viskas viename dubeny. Mėgstu viską valgyt iš dubenėlių. Ir su Latte šaukšteliais ilgais kotais šypt.

Namo eidama šiandien maišelyje nešiaus du nusipirktus brokolius. Koks gėris jie man, nors ir retokai namuose apsilankantis - akcijų atrakcijų laukiu tada griebiu, kiek panešu gležnomis rankytėmis (Mr.P. vėl išsišaipytų iš žodžių gležnos rankytės :) Ai prie reikalo. Labai skanaus ir paprasto reikalo. Žinoma, galima daryti labai įvairiai tas salotas, mišraines, o čia viena iš variacijų pagal turimus produktus.



1-ai porcijai reikės:
4-5 brokolio šakelių
1/2 puodelio šaldytų ar šviežių žalių žirnelių
1/4 ilgavaisio agurko arba vienas mažas agurkas
1/4 avokado
sauja virtų ar konservuotų avinžirnių (tiks ir pupelės), galima keisti perlinėmis kruopomis, kinva ar rudais ryžiais
30-50 gr fetos tipo sūrio ar fetos sūrio (tiktų net naminis varškės sūris, įtrintas druska)
2 v.š. skrudintų saulėgrąžų sėklų (tinka moliūgo sėklos, sezamo sėklos)

Užpilą dariau savo mėgstamą ir čia labai labai tikusį (nurodyto kiekio užteks keliems kartams)
2-3 v.š. sezamų sėklų sviesto (tahini) (t.y. maltos sezamo sėklos iki sviesto konsistencijos kaip kad gaminant riešutų sviestą)
1 nulupta citrina ir 
2 v.š. medaus.




Brokolio žiedynėlius ir žirnelius trumpai apverdame (apie 3-5 minutes). Nupilame karštą vandenį ir pakišame po tekančia šalto vandens srove, kad visiškai atvėstų.
Agurką susmulkiname kaip mėgstame: trikampiukais, rutuliukais, plonom juostelėm su skustuku paskutinėjam, ar šiaudeliais...
Į lėkštę dedame paeiliui: avinžirnius ar kruopainius, agurką, brokolio žiedynėlius, beriame žirnelius, trupiname fetos tipo sūrį/fetos sūrį, beriame skrudintas sėklas, dedame griežinėliais ar kubeliais pjaustytą avokadą. Viską apšlakstome padažu. Siūlomą padažą galite keisti mėgstamo aliejaus ir citrinų sulčių padažiuku, tada labai tiktų į salotas saujelė nuplautų ir pamirkytų razinų.



P.S. su kumpiu taip pat labai skaniai derėtų viskas, arba vištiena... arba... hmmm.. Jaučiu papuoliau į bėdą: kartosiu n kartų n vakarų šias salotas pakol atsibos... Žinant, kad man nenusibosta dažniausiai... oh tikrai bėda ... 


Lengvų akimirkų, nepasiduokit, semkit jėgas kibirais ir nosį aukštyn! 

2 comments:

  1. Kokios spalvos, kokios spalvos!!! Labai pavasariškai atrodo, kaip tik niūriam rudeniui prašviesinti :) Aš, beje, jau trečia diena irgi valgau brokolius, tai salotose, tai ant garų išsiviriau, tai kiaušinių keksiukus su brokoliais išsikepiau. Man jie irgi labai prie širdies.
    Šiandien draugė manęs užklausė, kaip aš riešutų miltus gaminuosi. Papasakojau, o tada pasmalsavau, ką ji keps. Sako: "varškės ir obuolių pyragą iš keistaipaprasta" :D Tai aš baisiai apsidžiaugiau, kad tokią įžymybę kaip Indrė pažįstu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū ačiū! Kaip miela tokius komentarus skaityt :) kikiki eidama namo perskaičiau, tai pusę kelio ėjau išsišiepus kaip dantis išsibalinus :D
      O taip šiandien valgysiu vėl tas salotas, galvojau su kumpiu šįkart, bet taip skanuu su feta buvo, kad kažin, ar mėsa pramuš fetos norą :D aš sūrinė labiau, kad ir kaip besiversčiau tos mėsos sukramtyt vien dėl tos geležies :D

      Delete