2012-09-16

Naminis majonezas su bazilikais (beveik raw)


Turėti įvairių užtepėlių man yra būtina. Naudoju visur: kabinu šaukšteliu, kai trūksta kažko po pietų, tepu ant duonos, mirkau daržoves, naudoju salotų uždarams (pff na ir žodis..), nes niekad anepilu vien tik aliejaus į salotas... Tam reikalui visokie naminiai pupelių, avinžirnių, kitokių daržovių sublenderiuoti padažai yra nerealiai patogus dalykas turėti šaldytuve. Be galo skanu, be galo didžiulė įvairovė! Kiek dar visokių tų užtepėlių planuose... hmm apelsininis humusas? ja ja vakar užmačiau idėją. O ko ne? Citrina tinka, o apelsinas jau nebe? Pff greipfrutą įvarysiu kada dar...


Šiam kartui tiesiog naminis majonezas! Kadangi įprasto nevartoju dėl keliolikos eilučių ingredientų sąrašo, kai naminį galima pasigaminti daug greičiau ir su žinomais ingredientais. Deja, nesu mėginusi pasigaminti naminį majonezą su kiaušiniais, aliejumi ir dar kažkuom... Sako tai nepavyksta iš karto...

Šis variantas paprastesnis, pavyks tikrai, nes nėra kam nepavykti... Skonis tikrai majoneziškas, ypač nepagailint prieskonių...


Nemažam indeliui: 
1 puodelis mirkytų anakardžių riešutų (pamerkti reiktų apie 2/3 puodelio riešutų)
1/2-2/3 puodelio šalto vandens (priklausomai, kokio tirštumo majonezo norit)
1 citrina, nulupta
2 pamirkytos datulės (arba truputis neutralaus skonio skysto medaus, apie 1 a.š.)
1-2 a.š. garstyčių miltelių (naudojau granulių pavidalu)
sauja baziliko lapelių
2 a.š. česnako miltelių (galima dėti česnako skiltelę)
1 a.š. svogūno miltelių, arba gabalėlis šviežio svogūno
truputis druskos, bei juodųjų pipirų
galima berti šviežių ar džiovintų krapų/krapų viršūnėlių, petražolių
galima įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus


Viską dedame į maisto smulkintuvą ir malame iki vientisos tyrės. Ragaujame, jei kažko trūksta jūsų skoniui, paprieskoniuojame. Laikome šaldytuve uždarame indelyje, kol bus suvartota.


P.S. Galima žaisti ir pridėti įvairių tirštiklių, kaip kad ksantano guma ar agaro milteliai (na tai natūralus dalykas, bet čia nebūtinas), galima įberti E621 ... (mhm šitas laisvai pardavinėjamas azijiečių parduotuvėse (kaip taste enhancer), bet kai gaminam 'ne ant p a r d o s' (suprask, ne parduoti), tai kam visa tai? 

Skanių kąsnelių!

2 comments:

  1. oi, ką tu, paprastą naminijų majonezą namie pasigaminti- vens du ir yra - ten nėra nieko sudėtingo- viskas priklauso nuo proporcijų parinkimo ir gero išplakimo ;) Bandyk drąsiai - nepasigailėsi- namis n kartų skanesnis nei visi pirktiniai kartu sudėjus :D Mes karts nuo karto naminį majonezą su ančiuviais pasigaminame- salotoms pagardinti - tiesiog apsivalgymas - trejetu idienų per akis užtenka, o ir ilgiau nereikia laikyti, vis tik tai natura produktas, be jokių E ir pan. Tavo šis pateiktas receptukas- tikrai įdomus- vertas išbandymo ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Išmėginsiu vadinas :) susirasiu tik receptuką, bet va kaip tik kaimiškus kiaušinius sunaudojau :) Teks parduotuvinius tada naudot. Bet iš esmės būtent majonezo išvis nevartoju, apart šito kaip padažo :)

      Delete