Kol lapai nekrenta ir dar šilta lauke, jungiu orkaitę...nors dažnai ją jungiu ir kepu kvapnų pyragą... obuolių! ir varškės! beveik sūrpyragis..o obuoliai kažkol skoniu primena net svarainius iš sirupo... Eh, matyt ta per didelė nostalgija svetimam krašte sėdint...
22 cm skersmens pyragui
Pagrindui:
adaptuota MyMansBelly
1 puodelis riešutų miltų (naudojau maltus iki pudros žemės riešutus)*
1 puodelis kokoso miltų (kavamale maltos kokoso drožlės iki labai smulkių dalelyčių)*
3-4 v.š. skysto medaus
3-4 v.š. tirpinto sviesto/kokosų kremo/kokosų sviesto
truputis cinamono pabarstyti iškepusį pagrindą
Įdarui:
2 dideli obuoliai ar 3 mažesni (naudojau rūgščius; angl. Bramley)
1 citrinos sultys
2 v.š. skysto medaus (medus lengvai ištirpsta citrinos sultyse)
truputis cinamono ir muskato
250 gramų varškės (naudojau naminį ožkos sūrį - konsistencija kaip varškės sūrio)**
3 kiaušiniai (naudojau kaimiškus lietuviškus!!!! yahoo!)
1/2 pakelio vanilinio cukraus arba 2 a.š. vanilės esencijos
1/2 puodelio cukraus arba medaus (arba pagal skonį)
saujelės smulkintų graikiškų riešutų (žinoma, tinka ir kitokie!)
* naudojau 3/4 puodelio riešutų miltų, 3/4 puodelio kokoso miltų ir 1/2 puodelio kviečių sėlenų; nerekomenduoju šiaip, nes birokas pagrindas tapo.
** naudoti galima grūdėtą varškę (angl. cottage cheese), tada reikėtų varškę nuvarvinti per sietelį
1. Pagrindui skirtus produktus dedame į dubenį ir maišome tarsi patrindami produktus į indo dugną šaukštu, kad neliktų sviesto gumulėlių. Galiausiai visi produktai pasiskirstys, susimaišys vieni su kitais, ir taps biria mase.
2. Suberiame pagrindo masę ant kepimo popieriumi išklotos formos. Rankomis paskirstome biriąją masę per visą kepimo formos pagrindą spausdami rankomis. Stengiamės, kad pagrindas būtų visur vienodo storumo. Dedame į 170 laipsnių įkaitintą orkaitę kepti, kol pradės ruduoti krašteliai (apie 10-15 min.).
3. Obuolius supjaustome plonomis skiltelėmis (nelupau žievelės), užpilame skystu medumi ir citrinos sultimis, pabarstome cinamonu ir muskatu. Išmaišome atsargiai, nesulaužydami skiltelių, kad skiltelės pasidengtų citrinos sultimis bei medumi - taip obuoliai nepatamsės, kol ruošime pyrago įdarą. Iškepusį pyrago pagrindą ištraukiame iš orkaitės, kad truputį atvėstų.
4. Inde, kuriame maišėme pyrago pagrindui skirtus produktus, sudedame pasmulkintą varškės sūrį ar varškę, sukulame kiaušinius, įlašiname vanilės esencijos ar suberiame vanilinį cukrų, supilame medų ar beriame norimą kiekį cukraus. Viską sublenderiuojame iki vientisos masės.
5. Varškės masę pilame ant pravėsusio pyrago pagrindo ir šaukštu paskirstome tolygiai. Pradedant nuo išorinės kepimo formos pusės smaigstome obuolių skilteles (žievele į viršų) spirale ar norimomis gėlyčių, drugelių, žvėrelių formomis :) Jei lieka obuolių skiltelių, suvalgykit, o porą šaukštų skysčio nuo obuolių apipilkite pyrago viršų.
6. Kepame pyragą 170 laipsnių temperatūroje apie 45-60 minučių. Jei obuoliai pradeda skrusti, sumažiname temperatūrą, pridengiame kepimo folija ar popieriumi pyrago viršų. Kepimui įpusėjus, apibarstome pyragą smulkintais graikiškais riešutais (ar kitokiais). Svarbiausia, kad pajudinus pyragą, jis nebūtų skystas, bet to, manau, po tiek laiko kepimo nebus. Išjungiame orkaitę, praveriame orkaitės dureles ir leidžiame atvėsti.
7. Skanaujam arba pasistatom gerai matomoje vietoje ir žiūrim ;)
P.S. kaip dažnai su pyragais būna - kuo brandesnis (t.y. anksčiau keptas), tuo skanesnis .. Šiam ne išimtis. Bet neužlaikykite per ilgai, mat įdare esanti varškė nėra linkusį būti brandinama... ;)
Atrodo labai gardžiai! Jau taip seniai nieko nekepiau, tad, manau, atėjo metas kažką nuveikti rudenėjant su obuoliukais :)
ReplyDeleteBaigiu ir suskanauti... Shame on me.. bet tiesiog nebeatsispiriu tai varškės sūrio masei su obuolių skiltelėm... :)
Deletepasiutusiai skaniai atrodo :) varškė, obuoliai, prieskoniai... labai labai.
ReplyDeletePasiutusiai greit sulapnojau :) Iš tiesų, varškės esmė tokia, kaip TAVO geriausiame varškės pyrage gali būti, o obuolių cinkelis labai papildo ir papuošia! ir tiesiog užkvėpina rudeniu :)
DeleteIs pradziu galvojau kas per skonis, varske ir obuoliai.. Gavosi puikiai, skonis pasakiskas...Vakar vakare iskepiau, si ryta po pusryciu tik mazas gabaliukas beliko :) Puikus receptas, kaip ir visi receptai siame bloge :)
ReplyDeleteRegina, ačiūūū :)) O varškė ir obuoliai labai dera netgi :) Įdaryti varške obuoliai... va gimė mintis pačiai ką tik... Skanaus paskutinio gabalyčio :))) Dar rekomenduoju vien kokoso, varškės ir obuolių pyragą, neperseniausiai keptą :))) Dar labiau patiks :))))))
Delete