2012-11-03

Vištienos Fajitas kitaip

Lengvas vakaras... lengva pamaina... prisijuokta daug bemokant škotą keiksmažodžių... rimtai. Deja, lietuviškų nelabai ką turėjau pasakyt, nes kaip paaiškint, kokia prasmė ''rupių miltų''?... kad prikibo, tai prikibo... Teko jau siūlyti payoutubinti per savaitgalį ne tik keiksmažodžių pasimokyt, bet ir akcentą įsikirsti. Bet už tai smagu buvo.
O kaip kitaip pasiguosti gali, jei ne mažmožiais linksmais, kai lauke (hem.. ir namie) šalta kaip atvėsusioj pekloj? Tokie mažmožiai ir kuria nuotaiką, ania?... Nepatinka, kai prasideda tokie orai, kada einantis per kūną šiurpas lydi nuolatos, keli sluoksniai rūbų ir naktimis vilna apmegzta vandens pūslė pasidaro norma, ryte keltis į darbą iš vis absoliučiai demotyvuojantis dalykas.. Noris surinkt numerį ir paskambint, kad ''sergu'', bet suvoki, kad žiema vis tik poryt nesibaigs - nepriskambinėsi kas dieną...
Kai šalta norisi (net ir man šalto maisto propaguotojai (beveik) šiltuoju metų laiku :)) šilto maisto, bet kartu ir greitai pagaminamo, kad nespėtum prisikramsnoti, kol kažką pagaminsi. O šiltas maistas turi būti ne tik lengvai pagaminamas, bet ir neapsunkinantis, skanus, šildančių skonių, sveikas ir t.t.
Šiandien suruošiau greitai vištienos fajitas (greitai, nes pagrindas buvo iškeptas iš vakaro.. kepiau nežinodama dar net kaip panaudosiu..). Fajitas šiaip yra apkeptos gėrybės visokiausios (mėsytė, daržovės) su aštriais prieskoniais ir įsuktos į kukurūzų paplotėlius. Meksikietiškas maistas, žodž... Kadangi nenaudoju įprastinių visokių suktiniams skirtų papločių, tai dariau ne suktinukus, bet beveik picikes.. gražiai skaniai suvalgyta buvo ir jau laukiu rytojaus - kartosiu. Ir šis vištienos gaminimo būdas artimiausiu laiku iš meniu niekur nesitrauks.



2-3 nemenkom porcijom reikės: 
adaptuota pagal Primal Britain

Pagrindui (iš anksto išsikepti labiau siūlyčiau):
2 puodeliai tarkuoto žiedinio kopūsto
1/2 puodelio maltų riešutų miltų
1 kiaušinis
1 a.š. sviesto/aliejaus
1 1/2 a.š. mėgiamų prieskonių (bėriau ciberžolės, provanso žolelių, paprikos miltelių, rekomenduotina berti česnako granulių ar miltelių - nebėriau, nes organizmui nelabai patinka...)

Ant pagrindo dedama:
2 krūtinėlės
2 paprikos
1 citrinos sultys
pusė svogūno
1 a.š. kumino sėklų, susmulkintų peiliu* arba maltų
1 a.š. paprikos miltelių
1 a.š. ciberžolės miltelių
1 a.š. imbiero šaknies miltelių
juodųjų pipirų, druskos, aitriosios paprikos truputėlis
1 a.š. sviesto/aliejaus

* tiesiog peiliu nekeliant nuo pjaustymo lentelės pakapokit sėklas, prilaikydami peilį delnu ir kad sėklos nelakstytų į visas puses



1. Krūtinėles (naudojau šaldytas iš kameros, trumpai palaikytas kambario temperatūroje) supjaustykite šiaudeliais/juostelėmis.
2. Iš paprikų pašalinkite sėklas ir supjaustykite šiaudeliais taip pat.
3. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais.
4. Šiaudeliais pjaustytus ingredientus sudėkite į dubenį, užberkite paprikos, ciberžolės, imbiero miltelius, padruskinkite, bei apiberkite juodais pipirais bei aitriąja paprika. Užpilkite citrinos sultis. Rankomis viską išmaišykite ir palikite pasimarinuoti 10-15-ai minučių.
5. Sutarkuokite žiedinį kopūstą burokine tarka arba tiesiog susmulkinkite virtuviniu kombainu.
6. Įkaitinkite keptuvę su 1 a.š. naudojamo riebalo ir suberkite kopūstą bei prieskonius. Ant vidutinės ugnies, nuolat pamaišydami, kad nesviltų, apkepkite kopūstą, kol taps beveik permatomas - apie 10 minučių. Pravėsinkite.
7. Dubenin suberkite maltus riešutus (riešutų miltus), įkulkite kiaušinį, suberkite pravėsusį apkeptą žiedinį kopūstą ir gerai išmaišykite.
8. Pajunkite orkaitę ir nustatykite 190 laipsnių temperatūrą. Kepimo folija ištieskite kepimo skardą (na orkaitės didumo tą skardą, kuri būna perkant viryklę).
9. Ant kepimo skardos sukrėskite kopūsto masę ir šakute išlyginkite visą masę, skleisdami link kraštų (na kaip kad picos padas). Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes. [Galite palikti viską kitai dienai, ir kepimo foliją nuimti nuo visiškai atvėsusio papločio].
10. Kai pašaunate kepti pagrindo paplotį, įkaitinkite keptuvę su 1 a.š. naudojamo riebalo ir sudėkite vištienos ir paprikų mišinį į keptuvę. Pakepkite viską ant vidutinės ugnies apie 10 minučių po dangčiu, kad pasitroškintų. Po to kepkite atidengę tol, kol neliks keptuvėje atsiradusio skysčio. Tada dar truputėlį pagruzdinkite.
11. Pagrindas turėtų būti iškepęs. Jį tiesiog padalinkite norimo dydžio kvadratėliais, dėkite į lėkštę, puoškite salotos lapais ar agurkų griežinėliais ir ant viršaus dėkite vištienos troškinį. Tiekite iš karto.



P.S. galima nedaryti jokio pagrindo ir viską patiekti su ryžiais ir daržovių mišrine, ar tik su daržovių mišraine.
paprikas rinkitės skirtingų spalvų - skoniui nepakenks, bet kaip skanu spalvingai valgyti!
pagrindo idėja gali būti labai universali- picos pagrindui, tiesiog užkandis supjausčius juostelėmis, apibarstytomis sūriu ar tiekiamos su avokado griežinėliais bei kumpio gabalėliais...oi fantazuokit!
nenaudojau jokio papildomo padažo... naminio jokio neturėjau,  o parduotuviniais (taip jų yra namuose, nes kai kam jų reikia piltis visur..) negadinsi juk skanaus daikto (dažniausiai tik man taip atrodo:)).

No comments:

Post a Comment