2013-03-14

Bananų duona su kardamonu / Banana bread with cardamon


(Scroll down for English recipe)



Kai ryte prabundi ir pirmoji mintis ''bananų duonos... bananų duonosss..'', tada žinai, kad jau laikas kepti ją. Ilgėlesnį laiką nekepk kažko, ir pripranti be to, nes tiesiog nebereikia. Tą rytą jau tikrai reikėjo, ir prisėdus prie išsaugotų receptų lentynos (pinterest board), atsiverčiau visas bananų duoneles ir rinkausi. Visada, beveik visada nugali receptas, kuris buvo išsaugotas paskutinis. O kam tada tiek kaupti, saugoti, rūšiuoti, svajoti.. paskui vis tiek pamiršti, primiršti, norėdamas kažką kepti, žiūrėk 'gūglini'... Bet naršyti receptus gera, smagu, tarsi skaityti knygas su paveiksliukais, o anksčiau to nesuprasdavau. Dabar pati pasiimu savo kelias turimas kulinarines knygas (visos trys netgi) ir prieš miegą paskaitinėju bei lipdukais susižymiu... Kas kartą vis kitką žymiuos.. spalvotos knygos jau, oi spalvotos nuo lipdukų...
Gera, kai turi mėgiamų dalykų, kurie tarsi meditacija, atriboja tave nuo išorinio pasaulio, leidžia atsipalaiduoti, skatina fantaziją, kuri nuo kasdienybės yra priglušusi (atsiprašau už žodį), veikia raminančiai, kaip ir kasdieninės treniruotės, įkvepia, skatina norą dalintis, stengtis... Tokie mažmožiai/nemažmožiai yra būtini kasdienoje, juk gyventi turi būti malonu. Ne tik kavos pertraukėlės su kvapniu keksiuku ar duonelės/pyrago rieke turėtų teikti malonumą, o daugelis aplink vykstančių dalykų, smulkmenų taip pat.. Jei to nėra, reikia padirbėti su savim, ir tas darbas tikrai nebus lengvas ir pūkučiais nubarstytas. Pirmąją stotelę galime padaryti su kava ir duonelės riekele, užtepta namine uogiene, ir kodėl gi ne.. atsisėst ramiai, pasijunk muziką, įsipilt kavos ar kvapnios arbatos, pasiimt ką tik iškeptą skanėstą ir pakalbėti su savimi, pabūti su savimi ir pabūti savimi... Save turim, o duonelę reikia iškepti..



Labai paprasta, bet gardi, lengvai pjaustoma, o gardinti galima įvairiai..  Beje, be saldiklių, kiaušinių, pieno produktų ir riešutų.

Bananų duonelė su kardamonu (kekso/duonos formai reikės)

1 1/2 puodelio prinokusių trintų bananų (2-3 bananai)
1 puodelio tarkuotos cukinijos
1/2 puodelio kokoso miltų (drožlės pamaltos kavamale iki milteliu pavidalo; nepermalti! nes gausis sviestas)
1/4 puodelio tirpinto kokoso sviesto/aliejaus/ghee sviesto arba įprasto sviesto (ne riebalų tepaus mišinio!)
1/2 a.š. kepimo sodos
1-2 a.š. vanilės ekstrakto
1/2 a.š. kardamono miltelių (nebūtina; išlukštenau kardamono ankšteles ir bėriau sėklas, kurias kartu su bananais maliau) (arba berkite cinamono)
2 v.š. kokoso drožlių
truputis druskos
tarkuotos apelsino žievelės

(naudokite savo turimą puodelį ir pagal tai viską matuokite. Mano puodelis 236 ml)


Sudėkite bananus, kardamono miltelius ar sėklytes į dubenį ir rankiniu maisto smulkintuvu sumalkite iki tyrelės. Supilkite naudojamą sviestą, permalkite dar kartą.
Sudėkite į bananų tyrelę kepimo sodą, druską, įpilkite vanilės ekstrakto, suberkite tarkuotą burokine tarka cukiniją, tarkuotą apelsino žievelę, kokoso drožles ir kokoso miltus. Viską gerai išmaišykite. 
Pasiruoškite kepimo formą, įjunkite orkaitę ir nustatykite 180 laipsnių temperatūrą. Sukrėskite tešlą į kepimo formą, ir pašaukite į orkaitę kepti 40-50 minučių. Ar iškepė tikrinkite mediniu pagaliuku- ištrauktas jis turi būti sausas. Kepant duonelės paviršius gali greit apskrusti, tad pridenkite kepimo folija ar kepimo popieriumi. 
Palikite duonelę visiškai atvėsti orkaitėje. Vidus man vėsdamas įkrito, bet čia kita istorija, kaip buvau suplanavusi daryti, tad netolimoj ateity papildysiu įrašą dar viena idėja :) 
Duonelę patiekiau apvertus aukštyn kojom, aplaisčius kokossviesčio-medaus-kakavos skystimuku, palaukiau, kol sustings .. Skanu užtepus aviečių, braškių namine uogiene... Na, kažkaip labai dera. Duonelė nėra sausa (iš tikro tikėjaus tokios), todėl netgi labiau pyragas, bet toooks lengvas, neapsunkinantis visiškai - daug vaisių ir daržovė!

Mėgaukitės kavos/arbatos puodeliu ir bananine duonele!



Banana bread with cardamom (cakes / bread molds required)

1 1/2 cup mashed ripe banana (2-3 bananas)
1 cup grated zucchini
1/2 cup coconut flour (chips grinded with coffee grinder until coconut is fine)
1/4 cup melted coconut butter /coconut oil / ghee butter or regular butter (not margarine!)
1/2 tsp baking soda
1-2 tsp vanilla extract
1/2 tsp cardamom powder (optional; or cinnamon)
2 tbs coconut shavings/chips
a little salt
grated orange peel

(Use your cup and measure everything with it. My measuring cup is 236 ml)




Put bananas in a bowl, sprinkle with cardamon powder and blend everything until puree. Stir in the butter, and blend it again.
Stir in baking soda, salt into banana puree, then add vanilla extract, grated zucchini, orange peel, coconut and coconut flour. Stir everything.
Prepare baking tin, turn on the oven and set the temperature to 180 Celcium degrees. Pour the batter into the baking tin and bake in the oven for 40-50 minutes. The bread is baked check with wooden stick, it must be dry pulled out from bread. If bread surface starts burning, cover with foil or parchment paper.
Leave the bread to cool completely in the oven.
Serve the bread flipped upside down, drizzled with coconut oil/butter-honey-cocoa sauce (just melt coconut oild, honey and stir in a tablespoon of cocoa powder into it), wait until chocolate-coloured surface is firm, sprinkle with coconut if you wish ..
A piece of bread is very delicious spreaded with homemade raspberry or strawberry jam ... The bread is not dry (I hoped to get that result), and even more cake like. Simply and easy for stomach - lots of fruits and vegetables inside!





Enjoy your cup of coffee/tea and a piece of banana bread!

No comments:

Post a Comment