Malonu prisiminti šio pyrago skonį: daug daug svogūnų, kurie labai skaniai suminkštėjo, paskleidė savo saldumą bei kvapą kepdami; plutelė, kuri buvo minkšta, bet nebiri, lengvai pjaustoma; tas džiovintų pomidorų subtilus sūrumas.. Paprastai pagaminamas patiekalas, tereikėjo daug svogūnų turėti.
Pyragą ruošiau žurnalo pavasariniam ''Debesys'' numeriui, ir mėgavaus svogūnų žaluma, kuri buvo tikra atgaiva akims pilkomis/pilkšvomis/niūriomis/granitinėmis dienomis...
4 porcijoms:
Pagrindui
1 ½ puodelio* maltų migdolų (arba 1 puodelis maltų migdolų,
½ puodelio maltų avižinių
dribsnių/kokoso miltų**)
1 kiaušinis
1 valg.š. lydyto sviesto
po ¼ arb.š. druskos, muskato riešuto miltelių, džiovinto
rozmarino, džiovinto baziliko bei maltų pipirų
Įdarui:
5 saulėje džiovintų pomidoriukų
pluoštelis
svogūnų laiškų (apie 20 laiškų)
4
kiaušiniai
1
arb.š. ciberžolės miltelių
½ puodelio
kokoso/įprasto
pieno
po ¼
arb.š.
druskos ir maltų juodųjų pipirų
1 arb.š. nemaltų rožinių pipirų (nebūtina)
1
arb.š. sviesto ar aliejaus
*puodelis 236 ml
**sumaltos kokoso drožlės kavamale
Pagrindui
skirtus produktus sudėkite į dubenį ir suminkykite į tešlos kamuoliuką.
Kepimo
formą ištieskite kepimo
popieriumi.
Rankomis aplipinkite kepimo formą bei kraštelius pagrindo tešla. Subadykite
pagrindą šakute.
Pagrindą dėkite į iki 180°C laipsnių įkaitintą orkaitę ir pakepkite
10-15 minučių.
Kol kepa pagrindas, pasiruoškite kyšo įdarą. Atidėkite į šalį 6 svogūnų laiškus, kuriuos apkepkite nesmulkintus 1 arb.š. sviesto. Kepkite iki kol suminkštės. Nukelkite nuo ugnies ir palikite.
Supjaustykite likusius svogūnų laiškus.
Saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite į 4 keturias dalis.
Kiaušinius, pieną, prieskonius išplakite.
Ant
iškepusio pagrindo suberkite svogūnų laiškus. Sudėliokite pomidorų ketvirčius,
užpilkite kiaušinių ir pieno mase, pabarstykite rožiniai grūstais pipirais,
apdėliokite pyrago paviršių apkeptais nesmulkintais svogūnų laiškais.
Dėkite pyragą atgal į orkaitę ir kepkite dar 20-25 minutes. Palikite pastovėti išjungtoje orkaitėje 10
minučių.
Patiekite iš karto su
šviežiomis salotomis. Likučius laikykite uždengtus šaldytuve. Pyragas skanus
tiek šiltas, tiek šaltas. P.S. jei turite šviežių krapų, petražolių.. įberkite saujelę smulkintų - bus dar pavasariškiau!
Saulėtos dienos pietums!
for 4 servings
Crust:
1 ½* cup ground almonds (or 1 cup ground almonds and ½ cup ground oats/coconut
flour**)
1 egg
1 tbs. melted butter
¼ tbs. of each: salt,
nutmeg, dried rosemary, dried basil, black pepper
Filling:
5 sun dried tomatoes
a bunch of spring onions (about 20
spring onion greens)
4 eggs
1 tsp. curcuma
½ cup coconut or
regular milk
¼ tsp. each: salt,
black peppers
1 tsp pink peppercorns (optional)
1 tsp. butter or oil
*1 cup is 236 ml
** ground coconut with coffee grinder
Place crust
ingredients in the bowl, mix everything and knead a dough into a ball.
Cover a quiche
form with a baking paper.
Press
dough into a pie pan, using the palm of your hand to reach desired thickness.
Poke crust with a fork to avoid bubbles.
Bake
crust for about 10-15 minutes.
While the crust
is baking, prepare the filling.
Set aside 6 green
onions, saute them uncut in 1 tsp. Of butter or oil. Bake until soft. Remove
from heat and leave.
Cut the remaining
onions, also cut sun-dried tomatoes into 4 parts.
Beat eggs, milk
and spices.
Put cut onions
and tomatoe quarters on the baked crust. Pour egg mixture into pre-baked pie shell,
sprinkle with crushed pink
peppercorns, arrange sauted spring onions on the top of egg mixture.
Bake quiche for 20-25 minutes. Leave to stand for 10 minutes
after switching off the oven.
Serve at once with
fresh salads. Keep leftovers covered in the fridge. Quiche tastes good cold or hot.
P.S. if you got fresh dills or parsley, put some. You will have bigger spring in your lunch plate! :)
P.S. if you got fresh dills or parsley, put some. You will have bigger spring in your lunch plate! :)
Simple green pie for sunny day lunch!
Aciu uz si tikrai nuostabu recepta. Tik perskaiciusi suratau, kad ji gaminsiu. Rekomenduoju visiems pazistamiems ir nelabai :)
ReplyDeleteIrma, labai prašom ir Ačiū, kad pasidalinai įspūdžiais!
DeleteNesitikejau, jog bus taip skanu :) super patiekalas!!! Butinai kepsiu dar karta
ReplyDeleteAnonymous, kaip džiaugiuos! Man ir buvo keista gaminti taip sugalvojus - juk vieni svogūnai! O kaip ausys linko bevalgant :) Smagu, kad patiko! :)
Delete