2013-03-13

Kvapnusis ožkų sūrio kamuoliukas / Dessert goat cheese ball with spices

(Scroll down for English recipe)

Na ir kas, kad prieskoniais iškvėpintas ožkos sūris kvepės Kalėdomis... kas sakė, kad meduoliniai prieskoniai tinka tik šioms šventėms?... Nors pastaromis dienomis, pažvelgus pro langą pavasario nesimato, o netgi pusto, snyguriuoja ir žemė baltai nudažyta (kažkas baisiai keisto! Žiema, žiema, čia Škotija, čia sniego nebūna beveik, ką sumąstei?)... Ir vakare lupant mandarinus, namai pakvimpa išdykėliškom nuotaikom, tik trūksta lempučių ir eglutės kvapo. Netgi kaimynas kuriądien sako ''Šeimyna, juk devyni mėnesiai tik iki Kalėdų!'' :)
Na jau ne, žiemos šventės ir yra šventės, nes tik kartą metuose, dėl to jos stebuklingos, o dabar švęskim kitus stebuklus, sveikinkim širdyse atgimimą, laukim žalios spalvos, pienių arba narzicų geltonuojančių laukų, parkuose besidarbuojančių žmonių, kurie sodina gėles, pjauna žolę, geni medžius, laukim pasikapstymo darželiuose, sodinant naują rūšį lelijų ar astrų, ar netgi kasant lysvę darže ir sėjant naujas, nemėgintas auginti daržoves, laukiant sodų žydėjimo gegužę (gražesnio vaizdo pavasarį tikriausiai nebūna!) ir dar daug daug kitų gražių dalykų... ''Žodžiu, gera ir smagu viskas Ir visai gerai gyventi, tiesa.''
Jaukaus skonio desertinis užtepas - sūrio kamuoliukas (forma priklauso, kaip suformuosit :))



150 gr ožkos sūrio
1 mandarino sultys
¼ arb.š. tarkuotos mandarino žievelės
8 šviežios ar šaldytos spanguolės
½ puodelio skrudintų graikiškų riešutų, susmulkintų
½ arb.š. cinamono
¼ arb.š. imbiero miltelių
¼ arb.š. meduolinių prieskonių (arba truputėlis muskato riešuto, truputėlis maltų gvazdikėlių)

truputis juodųjų pipirų
1 arb.š. skysto medaus


Spanguoles sudėkite į puodą ir ant silpnos ugnies pavirinkite, kol sutiš ir nugaruos sultys. Palikite atvėsti. Ožkos sūrį su mandarino sultimis sutrinkite šakute arba sumalkite maisto smulkintuvu. Sumalę, iškrėskite sūrį į dubenėlį, sudėkite atvėsusias spanguoles bei kitus likusius ingredientus. Gerai išmaišykite. Drėgnomis rankomis suformukite iš masės rutuliuką, kurį galite apvolioti skaldytuose riešutuose, pistacijose, aguonose. Dėkite į šaldytuvą valandai, kad sutvirtėtų. Valgykite su skrudinta juoda duona, trapučiais ar krekeriais. Skanaus
!

                                     Gražių Jums dienų, gaivaus oro, ramybės širdelėse!



150 g goat's cheese
1 tangerine juice
¼ tsp. grated tangerine zest
8 fresh or frozen cranberries
½ cup toasted walnuts, chopped
½ tsp. ground cinnamon
¼ tsp. ginger powder
¼ tsp. pumpkin pie spice (or a little bit of nutmeg, a little bit of ground cloves)
a bit of black pepper
1 tsp. liquid honey

Place the cranberries in a pot and simmer on low heat until juices evaporate. Leave to cool. Mash goat cheese with mandarin juice with a fork or use a food processor. Put mashed cheese into a bowl, mix in cooled cranberries and other remaining ingredients. Mix everything well. Wet your hands and form a ball from all the cheese mass. You can roll a cheese ball in crushed nuts, pistachios, poppy seeds. Put a cheese ball into the refrigerator for an hour. Eat with toasted bread, rice cakes or crackers. Enjoy!


Have a nice sping day, breath fresh air and be calm! 




No comments:

Post a Comment