2013-03-18

Žiedinio kopūsto ''kuskusas'' / Cauliflower ''couscous''

(Scroll down for English recipe)

Didelių įžangų nedarysiu, nes vis lakstau pakabinti pietų patiekalo tiesiai iš keptuvės. Suvalgiau porciją,bet vis kojos pačios lakioja iki virtuvės ir atgal į šiltą kambarį. Gerai vėsi virtuvė atvėsti obuolių pyragui ir bananų duonelei bei kunkuliuoti burokėlių sriubai (melejonas metų kai viriau sriubą.. aš mėgstu trintas, bet ne visi jas mėgsta, tai ir neverdu; o bet tačiau, jos man nesotus daiktas nors tu ką:)), bet kai nori kažką pagaminti, numėlynuoja rankos ir kojos. Tad pietums ir pasigaminau greitą skanų  maistingą patiekaliuką- žiedinio kopūsto ''kuskusą'' arba ''ryžius'' ..Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi. Šie ž.kopūsto variantai puikus garnyras prie mėsos patiekalo vietoj bulvių/makaronų ar kažko kito, skanu sūriu (tarkuotu, keptu, baltu, fermentiniu...), ar vietoj salotų pietums.. Vis dar šilto noris tokiu oru.. Atostogomis Lietuvoje jau kvepia, o kuo tolyn tuo labiau praneša didesnius minusus lauke.. Tik aplink šiltus puodus ir suktis... Šį kartą išsitraukite keptuvę...



..vėl parbėgau iš virtuvės.. :)



Jums reikės:
pagal Paleo Spirit

žiedinio kopūsto galvos
mėlyno arba balto vidutinio svogūno 
2 v.š. sviesto/ ghee/ kokoso sviesto/ kt. aliejaus
pusė puodelio džiovintų spanguolių (gal turite džiovintų vyšnių?)
pusė puodelio graikiškų riešutų, pasmulkintų
druskos, pipirų, truputėlio kario prieskonių

Sutarkuokite žiedinį kopūstą burokine tarka arba maisto procesoriumi. Sutarkavus tarka, bus kitokio smulkumo kuskusas, tas matosi pas mane nuotraukose.. na aš tarkuoju ir kotelius, ne tik kopūsto žiedynėlius, (o nuo galvos nuimti lapai puikiai pasitarnauja į sriubą)
Susmulkinkite smulkiai svogūną ir jį pakepkite 1 v.š. sviesto ar aliejaus. Kai gražiai parusvės, suminkštės, sudėkite tarkuotą žiedinį kopūstą ir ant vidutinės ugnies kepkite, kol suminkštės (apie 10 min.) vis pamaišydami, kad neprisviltų.
Prieš baigiant kepti, įberkite prieskonius, džiovintas spanguoles, smulkintus graikiškus riešutus. Viską gerai išmaišykite ir dar trumpai pakepkite.
Viskas!
Tiekite su pagrindiniu patiekalu, valgykite šaukštais vieną ir vis lakstykit į virtuvę ''dar dar ir dar''.

P.S. žiedinis kopūstas nerealiai universalus - kombinacijų įvairovė tokia pati, ką begamintumėte su įprastai ryžiais, ar kitomis kruopomis, sūriai, saldžiai...


You will need:
adapted from Paleo Spirit

cauliflower head
blue or white medium onion
2 tbs butter / ghee / coconut butter / other oil
half a cup of dried cranberries (maybe you have dried cherries?)
half a cup of walnuts, chopped
salt, pepper, a bit of curry spices

Grate cauliflower with a grater or a food processor. 
Chop an onion finely and saute it in 1 tablespoon of butter or oil until nice brown. 
Then add the grated cauliflower and cook over medium heat until everything will be soft (takes about 10 minutes). Stir while cooking to avoid burning of the meal.
Before the end of cooking, add the spices, dried cranberries, chopped walnuts. Give a good stir and cook a little bit more.
That's it!
Serve as a side dish, as a hot salad, with meat, cheese.






4 comments:

  1. Mmm skamba bais skaniai, kaip tik visko turiu, galvoju gal rytdienos pietums susimeistraut, tik nzn atsiliepimu apie si patiekala salta:)? Dekui,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramune, šaltas puikiai bus salotoms. Vakare šaltą valgiau, tad drąsiai. Šalia įsidėk mėgiamą mėsytę, sūrio ar duonos skrudintos, ir bus gaivu ir sotu.

      Delete
    2. Na ka, pasidziaugsiu, kad vakar buvo taip skanu, jog siandien lieku be pietu:) mano vyras, kuris yr didelis nemyletojas visokiu "neaiskiu" darzoviu patiekalu, suvalge beveik visa ir sake dar:) aciu uz puikia ideja!

      Delete