2011-12-08

Aguoniniai keksiukai - užkandis po treniruotės

Kai pasportuoju, noriu kažko baltyminio ir skanaus. Prisižiūrėjus įvairių aguonų receptų šiandien, greit sumeistravau tešlą ir reikėjo gi pagaliau išmėginti naująją silikoninę keksiukų formą. Keksiukai labai labai aguoniniai, nes jų negailėjau ir man tiesiog patinka grūdelių traškėjimas tarp dantų.

Sunaudojau 6 keksiukams ir 5 sausainukams:
2/3 puodelio (150 ml) kokosų miltų
1/4 puodelio (80 ml) aguonų
1/2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. ksantano gumos*
1 bananas
3 v.š. cukraus (pagal saldumo pomėgius berti)
1 kiaušinis
žiupsnis kokoso drožlių
sportuojantiems: 3 kaušeliai baltymų miltelių (nenaudojant baltymų miltelių, berkite daugiau kokoso miltų, arba netgi šaukštą paprastų miltų)
4 v.š. natūralaus jogurto


Eiga paprastutė.
1. Užplikiau aguonas vandeniu, kad pabrinktų, ir brudukai nusiplautų.
2. bananą sutryniau kartu su kiaušiniu (galima 'sublenderiuoti')
3. į banano-kiaušinio masę subėriau sausus produktus: kokoso miltus, baltymų miltelius, kepimo miltelius, ksantano gumą
4. įmaišiau jogurtą ir aguonas (nupylus vandens likutį). Masę išmaišiau, ji gaunasi tiršta. Jei per tiršta, galima skiesti jogurtu (didinant jogurto kiekį, didinti cukraus kiekį)
5. orkaitę įkaitinam iki 200 laipsnių, keksiukus sukrečiam i keksiukų formeles ir pašaunam kepti 20-iai minučių.
6. šilti keksiukai yra minkšti, atvėsę sustiprėja Išorėje parudę, viduje baltučiai, lengvučiai ir aguoniniai.

Lengvučiai, purūs, dėl aguonų traškūs, banano poskonio. Tiesiog paprastutis skanėstas, kurį galima paruošti labai greitai po treniruotės, ir kol vyksta maudynės duše, skanėstas iškepa. O tada jau eilė maitinti raumenis :)

*tai augalinės kilmės produktas, todėl nereikia bijoti. Jokio kvapo ir papildomo skonio. Ksantano guma naudojama, norint padaryti skystį lipnesnį, tampresnį, suriša net mažiausias dalelytes drauge. Todėl įvairių gelių ir tirštų skysčių etiketėse galima jos rasti: salotų padažuose ir padažuose, dantų pastose, leduose. K.guma dažnai naudojama be gluteininiuose kepiniuose, norint išlaikyti kepinių standumą, plutelių traškumą ir įtrūkimus, kurie būtų naudojant įprastus miltus su gluteinu.
Enjoy!

6 comments:

  1. Dievinu bandeles su aguonomis, tad manau ir siti keksiukai man patiktu:)

    ReplyDelete
  2. Ksantano guma...pirmąkart girdžiu. Kur ja prekiaujama? Ir kokosų miltai..Kur galima jų rasti arba kuo galima juos pakeisti? Labai jau gražūs keksiukai ir recepto dėl įmantrių sudėtinių dalių nesinorėtų išsižadėti ;)

    ReplyDelete
  3. Agne, bandelėse dar tų aguonų tiek nebūna, kiek galima kepant pačiai prisiberti ypač mėgstant aguonas :) Dabar komentuodama užkandžiauju kaip tik jie dar skanesni kitą dieną!

    ReplyDelete
  4. Vilma, Lietuvoje iš tiesų nežinau, kur galima rasti ksantano gumos. Daug blog'erių randa visokio gėrio ekologiškų prekių parduotuvėlėse (sveikų produktų parduotuvėlėse, etc. ar kaip jos vadinas). Kaune urmo bazėse (vakarinė galerija, 5 salė, 22 vieta)yra sandėlys, kuriame yra gėrio, tik dėl k.gumos bijau sumeluot, ar turi jie.
    Ksantano guma naudojama, kai gaminiuose nėra naudojami įprasti miltai (kviečių), todėl 2/3 puodelio kokoso miltų keisčiau pusę įprastais miltais, pusę kokoso drožlių. O ir be ksantano gumos pavyks :)
    Dėl kokosų miltų - tie miltai tai yra smulkiai sumalti kokosai. Pirkti turėtų būti taip pat tose parduotuvėlėse. Turint kokosų drožlių ir su kavamale jas sumalus gausis puikūs kokosų miltai. Be to, PROMO parduotuvėje esu pirkusi berods 1kg kokoso drožlių, apie 12 Lt kainavo; neapsimoka pirkti mažais kiekiais maximose.

    ReplyDelete
  5. Šituos gaminsiu ;) dabar kolekcioniuoju keksiukų receptus ;)

    ReplyDelete
  6. keksiukai dėkingi už įtraukimą į kolekciją ;)

    ReplyDelete