2011-12-12

Kepti kaštainiai - valgomieji kaštonai :)


Kaštonai yra skanūs! Žinoma, valgomieji kaštonai (angl. chestnuts). Tinka kepimui, virimui, kaip garnyras prie mėsos kepsnių, sutrynus vietoj bulvių košės, įdaryti vištos krūtinėlę, į salotas, mišraines, malami į miltus, kurie naudojami kepiniams, ir tiesiog kramsnoti vienus...

Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Kaštonus įpjauname kryžiuku, sudedame į kepimo skardą, ir pašaunem kepti 15-20 minučių. Iškepimo požymis - atsiraitojęs/susigarbanojęs kevalas įpjovimo vietoje. Nepulti valgyti, nes baisiai įkaitę! :) Atvėsinti, o tada jau voveriauti :)

Skonis: panašu į riešutus, panašu į pupeles, bet tuo pačiu ir nepanašu į nieką, o tiesiog tai kaštonai :) Nom nom labai :)

Skanaus!



P.S. kaštonai naudingi kraujagyslėms ir kapiliarams, be to, jie labai naudingi išsekus organizmui, nes efektyviai padeda atstatyti organizmo jėgas.

15 comments:

  1. joooo....kastonai-voveriu dziaugsmas :) igavau priklausomybe Italijoj :)

    ReplyDelete
  2. Portugalijoj valgiau situs kastonus :) Skonis man patiko, ir dabar uzsimaniau pamaciusi :) dar galima i ta skarda ideti druskos, tada skanesni buna :)

    ReplyDelete
  3. Mhm tikrai geris, su druskyte taip pat. Kaip kad pupas vaikystej issilukstenus ir pasidruskinus krimsti :) Tik kastonai gereliau :D

    ReplyDelete
  4. Man irgi jie patinka, kai svečiuojuosi pietinėse šalyse, visuomet paskanauju, bet jie lietuviškai vadinami kaštainiais:)

    ReplyDelete
  5. Ačiū Rennie, pataisysiu taisyklingai, kad būtų :) Manau jei vadinsim 'valgomaisiais kaštonais' ir bus gerai, o vienu žodį vartojant reiktų rinktis kaštainiai? kaip manai? :)

    ReplyDelete
  6. O kieti kastainiai (dziovinti tikriausiai, tik tokius radau Maximoj) tik miltams tinkami? Ar ir tam ne? Gal ka bandet gaminti su kastainiu miltais?

    ReplyDelete
  7. Minkšti jie turėtų būti, na tokia kaip kad uo žemės kaštonų rudenį prisirinkus Jie taip ir atrodo. Iškepus jie viduj minkšti būna, na ne košė, bet ir ne riešuto kietumo. Su miltais nesu nieko bandžius, nes tokių net neturėjau progos nusipirkti ir užmatyti pirmiausiai :) Sugundei :)

    ReplyDelete
  8. Tie, kuriuos radau (sveriami), tai net ne riesuto kietumo, o sakyciau akmens :D Ta karta ismeciau, tada nepagalvojau pabandyt sumalt. Lauksiu eksperimentu :)

    ReplyDelete
  9. Oge, bet jie viduje gal tokie ir turėjo būti. Įpjovus juos ir iškepus, galėjo būti ir valgomi :) Kitą sykį neišmesk :) Skanus ir maistingas daiktas:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. As juos pries ismesdama dar ir iskepiau :D Bet jie tokie ir liko akmenukai :(

      Delete
    2. ir iškeptų vidus neįkandamas buvo? :( gal tikrai Maxima kokius nors džiovintus pardavinėja.. hmm bet ką tada su jais daryt ta Maxima siūlo.. ?

      Delete
    3. Tai sakau gal miltams tinkami..? Na bet neber problemos, nes siuo metu jau ir tokiu neber pirkt :)

      Delete
    4. Mėginau 'pagūglint' apie Maximos kaštainius, bet deja.. Gaila, kad teko išmest, nes šiaip kaštainiai gėris:) Tikiuosi, pavyks paskanaut jų vis tik!;)
      p.s. į miltus verčian tuos akmenukus, nesinorėtų, kad ir blenderis ar kavamalė ar koks virtuvinis kombainas perdegtų :)

      Delete
  10. "Akmeninius" kaštainius galima mėginti ilgai ir nuobodžiai virti pasūdytame vandenyje, apie 1,5-2 val, arba pamirkyti kelias valandas, ar per naktį ir tada virti apie 45min.
    Iš kaštainių miltų daroma duona, ypač skanūs pyragai.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, tiek mes čia jų ir turim, didelės kainos ir maži kiekiai.. paragavimui užteko.. Apie miltus esu girdėjus ir tikrai smagu būtų išmėginti ir tikiu, kad duonelės pasakiškai skanios :)

      Delete