2011-12-14

Speltos kūčiukai

Kūčiukus kepu trečius metus iš eilės. Nesvarbu, kad esu ne Lietuvoje, bet kūčiukai privalomi. Ne pirktiniai. Namų gamybos yra skaniausi, sveikiausi, be jokių slepiamų priedų, o ir gaminti su meile.
Atsimenu vaiksytėj, kaip mamytė prisiruošdavo kepti kūčiukus, kaip tikras mieles tirpindavo su cukrumi, užklojusi šiltai pastatydavo prie radiatoriaus kilti. Slaptom su broliu bėgdavom vis tikrinti, ar jau, ar jau iškilo iki tiek, kad galės mamytė minkyti tešlą, mes pjaustyti, dėti į skardą, galiausiai kepti, o paskui net nežiūrint, kad kūčiukai karštutėliai tiesiai iš orkaitės, krimsti pilnom saujom. Vien tas jaukus kvapas, pasklindantis nuo kepimo prieš šventes, yra privalomas kiekvienuose namuose, kur nesvetimas švenčių laukimas, kur gerbiamas namie ruoštas maistas.
Žaidimų aikštelei priminus kūčiukų receptą, nutariau, kad pagal jį ir aš pagaminsiu šiemet, be to, daug gerų atsiliepimų drąsino kepti. Komentaruose vienas žmogiukas užklausė, ar su speltos miltais pavyktų kūčiukai. Mano nuomone, kam čia nepavykti? Spelta - kvietys, tik laukinis, pramonės neapdorotas ir neišbalintas, turintis šiek tiek lengviau virškinamą glitimo baltymą (svarbu tiems, kas netoleruoja kviečių gluteino/glitimo) ir tiems, kas tiesiog nori kažko sveikesnio ir nebijo ieškoti naujų būdų).


Verta paminėt, kad su spelta šiek tiek kitaip dirbti, nes ji kitaip absorbuoja vandenį (kepiniams su spelta reikia mažiau vandens), miltų dedama tiek, kiek būtų dedama kvietinių miltų, kepiniai gražios rudos spalvos (kvietinių kepinių spalva geltonesnė), ir speltos kepinių skonis sako 'riešutiškesnis', bet aš labai radikalių skonio pokyčių nepajaučiau, lygindama kvietinius ir speltos kūčiukus.




Kūčiukams reikės (dviguba porcija): (įkvėpėja Žaidimų aikštelė)
36 v.š. speltos miltų (naudojau viso grūdo speltos miltus; norint pašalinti dalį sėlenėlių, miltus galima persijoti, o likusias sėlenėles naudoti pavyzdžiui, kepant duoną :))
7 gr. sausų mielių
3-5 v.š. cukraus (naudojau rudąjį)
3 v.š. aliejaus (naudojau alyvuogių)
4-6 v.š. aguonų (berti pagal pomėgį)
truputis druskos
200-300 ml. šilto vandens

Mieles ir cukrų sumaišyti su šlakeliu vandens ir palikti, kol pradės putoti. Atskirame inde sudėti miltus, aguonas, druską, įpilti aliejų. Kai mielės paputos, supilti jas į miltų masę, išmaišyti. Tada pilti vandenį po truputį ir maišyti. Vandens pilti tiek, kol bus galima rankomis minkyti, ir galiausiai tešla bus išminkyta. Vandens nepripilti daug, nes speltos miltams jo nereikia tiek daug, kiek kviečių miltams. Jei tešla vis limpa prie rankų, dar įberti miltų.
Išminkytą tešlą pastatyti šiltai (prie radiatoriaus; ar tiesiog padaryti kaip kad aš: įpyliau į molinį dubenėlį karšto vandens ir ant jo pastačiau indą su tešla bei pridengiau indą su rankšluosčiu), palaukti kol pakils dvigubai visa masė. Tuomet iš tešlos volioti piršto storumo volelius ir pjaustyti norimo dydžio kūčiukais.
Kepti įkaitintoje iki 180-200 laipsnių orkaitėje apie 12-15 minučių. Žinoma, geriausia stebėti ir ištraukti iš orkaitės, kai kūčiukai įgaus norimą rusvą/rudą spalvą (vėlgi pagal pomėgius: kas mėgsta traškesnius kepa ilgiau, kas mėgsta minkštesniu vidumi - kepa trumpiau).





 Dešiniau yra speltos kūčiukai, kairiau kvietiniai. Speltos kūčiukai yra grublėtesni ir rudesni.



Jaukių Kūčių!

2 comments: