2011-12-14

Šventiško skonio trapučiai su obuoliene


Rytais prie varškės indelio su daugybe riešutų ir sėklyčių, turiu suvalgyti kažką traškaus, trapaus, angliavandeniško. Dažnai tai būna įvairūs avižų sausainiukai, rutuliukai, bumbuliukai. Trapučius perku parduotuvėje dažniausiai, todėl pagalvojus ir pamatavus, kad namie pasigaminti juk labai paprasta. Kodėl anksčiau nepagalvojau... O ingredientų tiesiog vos keli... Avižinius trapučius/paplotėlius/duoneles dariau šventiško skonio, aka kalėdinio. Dėjau meduolinių prieskonių, cinamono Tiesiog subtiliai paprastai fantastiška, kai nori kažką kramtyti sėdint prie kompiuterio :)








Trapučiams naudojau (puodelis 235 ml):
1,5 puodelio maltų avižinių dribsnių (maliau blenderiu; malti iki norimo miltų smulkumo- mano miltai nebuvo smulkūs)
0,5 puodelio maltų linų sėmenų (nenaudojant linų sėmenų berti 2 puodelius avižų miltų)
1 sunokęs bananas
3-4 v.š. neskystos saldintos obuolienės (arba obuolių padažo (angl. apple sauce))
meduolių prieskonių
3/4 a.š. cinamono
vandens pagal poreikį
1 v.š. aliejaus
jei trūksta saldumo, beriam cukraus pagal pomėgius

Bananą sutrinti blenderiu ar šakute. Sudėti visus ingredientus į indą ir išmaišyti, įpilti aliejų, vandens pilti tiek, kad tešla būtų minkoma. Išminkyti. Jei vis dar limpa prie rankų (tešla ir lips šiek tiek visada, bet taip turi būti), įberti sėlenų ar tiesiog daugiau miltų. Palikti pabrinkti 10 minučių. Padalinti kiekį į dvi dalis ir pamiltuotu kočėlu ant pamiltuoto paviršiaus iškočioti iki norimo storumo. Įspėju tešla trapi, kočiosis ir trūkinės, bet tiesiog paspaudžiam atitrupėjusias dalis ir prilipinam prie visos tešlos. Formas trapučiams galim suteikti įvairiausias naudojant sausainių formeles, ar tiesiog pjaustyti, ar išspaudinėt su stikline (he he aš taip dariau:)) Mano krekerių storis apie pusė centimetro. Kepam įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduoja (kvapas pasklis daug greičiau nei iškeps :)) - apie 20-25 min. Plonesni kepa trumpiau - arba kepti iki norimo traškumo.
Trapučiai iškepę paplonėja, jaučiasi labai skaniai banano saldumas, obuoliukų gabaliukai iš obuolienės ir tas nepakartojamas prieskonių kvapas bei skonis. Tiesiog simply the best prie prieskoninės arbatos su tepamu sūreliu, uogiene, obuoliene ir t.t.










Skanaus! Triaukšt! :)

1 comment: