2012-09-11

Maratono sausainiai su kardamonu pusryčiams

Meilė nuo pirmo kąsnio. Ir toks staigus pliūpsnis į galvą - ''Kur aš tai ragavau?!' Antras kąsnis.. ir vėl taukšt tas jausmas į galvą.. Hm... kapstom smegenėles, kapstom.. va va kažkur daug daug metų atgal.... oo va! prigavau! taip tai vaikystėj mėgstamų sausainių skonis! Kvadratėliai.. tepdavom vieną puselę sviestu ir dėdavom antrą kvadratėlį.. arba mirkydavom arbatoj ir paskui patižusią dalį nuvalgydavom, ir vėl merkdavom.. buvo dviejų skonių.. žinau.. vieni pigesni, o kiti brangesni..ir skonis skyrėsi.. pigesnieji, skanūs, be tbe jokio poskonio, o va tie brangesni turėjo kažkokį poskonį... po daug daug metų ir supratau, ką tada berdavo.. kardamoną..arba bent kažkokį kardamono kvapiklį.. nes tikrai tikrai tas skonis iš vaikystės, kai kandu dabar keptą savo sausainį su šiuo prieskoniu..o tada tai sausainiai 'Gaidelis' buvo vardu..  dabar jų yra pirkti, bet tikrai nebe tas skonis..technologijos pakeitė skonį... ir skoniai mažiau natūralūs tapo...



Apie šių sausainiukų skonį tiek.. kardamonas siaubas! kaip tinka sausainiuose...  O sausainiai Maratonu pavadinti originaliame recepte, kurį užtikusi galvojau - hehe šaiposi iš manęs... Kaip tik tą savaitgalį vyko visokie maratonai tai Lietuvoje, tai Danijoje.. dar kitur tikriausiai.. bet aplink mane ne... Bet iš kitos pusės, maratonus mes apturim kas dieną.. skubam, lekiam, nespėjam, pražiopsom, pavėluoja, susinervinam, rankas nuleidžiam, dar, žiū, nubliaut partiją (suprask, paverkt) spėjam, o galiausiai viskas susitvarko dar geriau nei tikimės... Reikia tos energijos viskam: būti barbėm ir kenais devyndarbiais, apkuotpi viską, suspėt visur, bet reik energijos ir sau, ir laisvam laikui, ir bimbinėjimui ir tiesiog sukelt kojas ant sofos krašto ir akimis dažyt lubas . ir uostyti kepančių sausainių kvapą.. o šie sausainiai puikus energijos užtaisas, be jokių sintetikų... o su paprastais, netgi per paprastais ingredientais.. ir vienu keistu :) bet juk nebūtų keista, jei nebūtų paprasta? ;)



Susirandam tuzinui ar daugiau sausainių:
pagal De La Casa

2 puodelius avižinių dribsnių
1/2 a.š. kepimo sodos
1/2 a.š. kepimo miltelių
1/2-1 a.š. malto kardamono, arba sugrūstų kardamono sėklyčių (pirmiau jas reik išlukštenti)
1/2 a.š. druskos

1 skardinė arba 1 puodelis virtų raudonųjų/baltųjų pupelių (būtinas ingredientas vien dėl maistinės vertės, o skonio negadina! pamatysit!)
1/4 puodelio (60 ml) aliejaus/riešutų sviesto (naudojau blanširuotų migdolų sviestą)
1/2-1 puodelis nerafinuoto rudojo cukraus (šiaip užteko 3-4 v.š. skysto medaus... pakako saldumo)
1 kiaušinis
1/4 puodelio smulkintų datulių
keli lašiukai vanilės esencijos (nenaudojau)

saujelė sezamo sėklų sausainukų apvoliojimui (nebūtina)



1. Avižinius dribsnius beriam į kokteilinę ar virtuvinį kombainą ir keliais apsukimais pasmulkinam, arba galim ilgiau pamalti (netgi su blenderiu sumalu dribsnius iki miltų, tik reikia saugoti, kad neišskraidytų viskas po virtuvę) iki miltų.
2. Suberiam maltus avižinius dribsnius į indą, beriam kardamoną, sodą, kepimo miltelius, druską.
3. Su virtuviniu kombainu ar blenderiu malsim pupeles. Suberiame indan pupeles, aliejų, įkulam kiaušinį, skystą medų, ar cukrų ir sublenderiuojam iki vientisos masės (naudojau raudonas pupeles, tai masė buvo violetinė :))
4. Pupelių masę pilame į sausus ingredientus ir šaukštu maišome, kol gerai išsimaišo.
5. Įjungiame orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.
6. Arbatiniu šaukšteliu kabiname tešlos ir formuojame rutuliukus (su šlapiom rankom patarčiau), apvoliojame sezamo sėklose ir dedame ant kepimo skardos. Paplojame rankomis ar šakute, kad sausainukai būtų plokštesni. Tarp sausainukų paliekam tarpelius, nes jie pakils ir pasiplės. Suformuojame sausainėlius iš visos tešlos.
7. Dedame į orkaitę kepti 15-20 minučių, arba kol sausainukų paviršius sutrūkinėja ir dar keletą minučių. Išjungę orkaitę, paliekam 10-iai minučių pravėsti orkaitėje.
8. Skanūs ir šilti, ir šalti. Pupelių, nebijokit, nesijaučia. Kardamonas jaučiasi ir labai labai skaniai!


P.S. sausainiai viduje drėgni, .. sultingi.. Norint traškesnio paviršiaus, reiktų pakepti ilgėliau. Nesudeginkit. 
P.S.S. Šalti orai geri vien tik dėl to, kad namai pakvimpa prieskoniais... O jei šalta, galima apibėgti kelis ratus aplink stadioną, arba netgi dar daugiau.. maratoną? :) Jaučiu, teks laukti kitų renginių tik kitais metais...  

Kvapnių pusryčių!





6 comments:

  1. Maratono sausainiukai - koks tobulas pavadinimas. Tikrai, kitąmet reiks prikepti ir į Vilniaus maratoną prie finišo linijos atitempti. Tikiu, kad greitai visi išnyks (aha, dabar kai pagalvoju, tai ir nešti gaila pasidaro, norisi pačiai visus sušlamšti :D). Man visi meduoliniai aka speculaas prieskoniai kvepia žiema ir Kalėdomis. Vakar su bendradarbiais jau svarstėm, kuo apsirengti kalėdiniam darbo pobūviui... o juk dar tik rugsėjis, kas čia mums per skuba užėjo :) Anyway, dar palauksiu kokį mėnesiuką ir tada jau kepsiuos maratoninius sausainius :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oi nieko tokio apie Kalėdas galvoti, bet šie sausainukai ne, dar ne Kalędiški..ne meduoliniai, nes tik kardamonas, o jis man dar neseniai atrastas (nemaišant su kitais all spices:)) tai tinka rugsėjui :) Kalėdiniams ateis eilė ;) o šie jau laukia manęs pusryčiaujant :)))

      Delete
  2. They look perfect! Beautiful photos :) The smell of cardamom is incredible as they cook huh. Glad you enjoyed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Christina, they are sooooo delicious! Thank you!

      Delete
  3. Keistai, neįprastai paprasta, greita... ir labai skanu. Draugė paragavusi pasiūlė padaryti sūresnius ir aštresnius vyrams prie alaus... Ačiū už puikius receptus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū miela Regina! Taip aš tikiu, kad sūresni iš vis būtų vyrams liuks (kmynai, sūrio tarkuoto ant viršaus, druska...kmynai duoniškumo duotų, tad labai skanu būna). Jų valgiau kurį laiką, nėjo atsivalgyt! Dabar reiks vėl prisiminti bėgimui ruošiantis :)

      Delete