2012-09-03

Migdolų-datulių karamelė

..Krinta lapas uosio, krinta lapas klevo dėdė rudenėlis žemėn atkeliavo..

Tikrai po truputį atšlepsi spalvočiausias metų sezonas... Laimė, kad kol kas jis eina beveik basomis, nešąlančiomis kojomis per šiltą orą, nereikia guminių batų, skėtis lyg tik tarp kitko rankinėje pūpso.. Dėdė rudenėlis asocijuojas su darželio laikais, kai ruošdavom grupėse sodo ir daržo gėrybių darbelius, įvairius baibokus, dėdavom į parodėles.. Nuostabus juk rudens sezonas, kada neskaičiuodami valgom obuolius, skinam moliūgus ir cukinijas bei sukam galvas, ką daryti (juk buvo tik du sodinukai!)... Tuo pačiu juokaudami jau tarstelim 'Galim pradėti laukti šv. Kalėdų..' ir lyg patys susigūžiam nuo tokių žodžių mat vis dar ant rankų užuodžiam imbierinių sausainių ir silkių kvapą.. jos ką tik buvo... ruduo juk ką tik buvo... vėl atėjo...ką atėjo, parbėgo!
Tad išnaudot tereikia ir pavergti savo pusėn...  Išnaudokim šį sykį obuolius, prie jų pasiruošdami sveiką skanų užtepą - riešutų ir datulių karamelę... Labai panašu į anksčiau gamintą datulių pastą, bet šiek tiek subtilesnio riešutiškesnio skonio bei su daugiau vitaminų ir mikroelementų ... :)



Reikės:
idėja iš IRRI

1/2 puodelio migdolų be odelių sviesto

1/2 puodelio mirkytų datulių
1/4 puodelio graikinių riešutų arba graikinių riešutų sviesto (nebūtinai)
1/4-1/2 puodelio skysto medaus





Migdolų sviestą galima pasidaryti namie arba, jei yra galimybė įsigyti jau paruoštą. Namie gaminamas ji labai paprastai: pamirkom migdolus, kad lengvai galėtume nulupti odeles. Tą patį siūlau daryti ir su graikiškais riešutais (jei naudosite). Datules taip pat merkiam į vandenį porai valandų. Ištirpinam medų garų vonelėje arba naudojam šviežią skystą. Visus ingredientus dedame į virtuvinį kombainą, arba po 'blenderio' ašmenimis, ir malame iki vientisos masės. Visas kremas tampa pakankamai lipnus, tad karts nuo karto teks šaukšteliu atkrapštyti nuo indo, kuriame malate, kraštų ir vėl pamalti.




P.S. Riešutų-datulių karamelė labai skanu su obuoliais. Manau tiktų visokie sultingi rūgštesni vaisiai, bet... aš obuolinė :) O vieną kabinti šaukšteliu/pirštu ir ne nuodėmė.. 
Karamelę galima naudoti įvairiems sausainukams, pertepimams, valgyti su avižiniais blynais, aptepti lietinius blynelius etc. 
Laikyti reikėtų šaldytuve tol, kol suvartosit... Ištraukus iš šaldytuvo, reikėtų palaikyti kambario temperatūroje, leidžiant saldėsiui suminkštėti... 




Enjoy and have fun!



4 comments:

  1. mmm, atrodo labai skaniai!! Kai iveiksiu savo tinginuka, tai iskarto pasigaminsiu! Kiek laiko mirkei datules? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skanu ir yra :) Mėgink tikrai :) O datules nereik ilgai mirkyti, jei užpili karštu vandeniu - apie 15 min., kad nesulaužytum blenderio. O šaltu užpylus - ilgiau palaikyt (pusvalandį).

      Delete
  2. Tavo obuoliukai man primena laivelius su burėmis :) O tu datules perki su kauliukais ar be? Nes pas mus be kauliukų būna tik mirkytos sirupe, kas man visai nereikalinga.
    Ar gavai vakar Foodie penpal suporavimus? Ar pasiruošus jau įdomiausių dalykėliu pririnkti? :) Mačiau, kad be mudviejų dar dvi lietuvės šį mėnesį prisiregistravo, tai jau visa komanda :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voriuk, gavau gavau :) jau ir gavau emailą tą pačia dieną iš savo siuntėjos, ir pati parašiau emailą, tik negavau atsakymo :) Mačiau tik vieną lt, matyt nepastebėjau :)

      Taip datules perku tas įprastines, dabar iš LT gavau.. Kaune bazėse po du kilogramus maišiokus pardavinėja. Su kauliukas arba Medjool tai man neįperkama.o jei nusipirkčiau, tai tikrai nebe gaminimui būtų, o pauostymui ir iš tolo pažiūrėjimui :))) Dėl to mėgstu džiovintus vaisius plikyti karštu vandeniu arba bent gerai numirkyti, nuplauti (pvz cukruotą imbierą.... matytum, kokie luitai cukraus čia būna užlipdyti ant tų gabaliukų :)) Dėl tų mirkymų taip...reiktų ekologiškas pirkti.. bet čia bent džiaugiuos didesnį kiekį gavus nusipirki, o ne po 25 gramus prekybcentry... :) Per daugiausiai datulių ir nevartoju, labai ilgaaam užtenka :)

      Delete