2012-09-06

Saldžiosios bulvės ir morkų pudingas

Labai rudeniškas, karotinu prisotintas receptas. Jaukiems vakarams, kai noris naujo kažko, prie prieskoninės arbatos.

Ryte ėjau į parduotuvę..o taip niūkana.. pilka.. na, taip taip Škotija visa pilka..spalvos kitokios nėra gatvėse, apart dar žalių lapų, bet tas šiurpulingas pagaugais nueinantis šaltukas.. nesvarbu, kad dienos įšyla daugiau nei vasaros mėnesiais, nesvarbu, kad saulėčiau nei liepą ar rugpjūtį, bet rytais ir vakarais norisi pirštinių ir vilnonių kojinių, ir žvakę užsidegti vakare visai nebekvaila, ir nostalgiją į svečius pasikviesti visai dera...

Greitai pasigaminam šio pudingo-apkepo (žodį pudingas visi skirtingai supranta, įvairiose šalyse skirtingi dalykai vadinami pudingu, o kaip iš tiesų velniai težino..), užsipilam gal netgi čiobrelių arbatos, o gal ir kmynų su vyšnių uogiene ir skanaujam...



3-4 porcijoms: 

2 puodeliai saldžiosios bulvės piure (lietuviškai batatais dar vadina, pirkti būna didž.prekybos centruose))
1 puodelis virtų morkų piure
3 kiaušiniai ir plius 1 kiaušinio trynys
2 v.š. tirpinto sviesto (ne margarino!), kokosų kremo, ar netgi riešutų sviesto (naudojau kokosų kremą.. pirmą kartą... galvojau suvalgysiu be recepto..skanus daiktas.. naudosiu vietoj įprasto sviesto)
1/2 a.š. cinamono
1/2 a.š. meduolinių prieskonių (arba po truputį maltų gvazdikėlių, muskato riešuto, imbiero)
2-4 v.š. tirpinto medaus



Mano visi gaminiai ar kepiniai apsieina beveik su vienu bliūdu. Taukšt paukšt šlept tept ir viskas viename bliūūūde. Dažniausiai. Neapsisunkinu. 
Morkas ir bulves išverdam, atvėsinam šaltu vandeniu ar natūraliai, jei laiko turim. Nulupam ir sublenderiuojam/sumalam. Sudedam visus ingredientus į piure ir gerai išmaišom. Visa masė gaunasi poskystė, taip ir turi būti. 


Ėmiau tris molinius indelius (skersmuo apie 10-12 cm) ir dėjau po šaukštelį pudingo masės į kiekvieną, kol tešlą baigėsi. Orkaitę įjungiam ir nustatom 180 laipsnių temperatūrą. Dedame indelius su pudingu ir kepame apie 40-50 minučių arba, kol pajudinus indelius, masė nedrebės. Jei paviršius pradėtų skrusti, tada primažinkite orkaitės kaitrą ir kepkite toliau.
Valgykite iš karto, arba atvėsinkite. Atvėsinus, skaniai susiguli visas pudingas ir lengviau kabinamas šaukšteliu, smeigiamas šakute. Malonaus skonio desertas ar netgi lengva vakarienė ;)




Rudeniškos spalvos, ir jaukūs skoniai bei kvapai teįsiprašo į svečius jūsų virtuvėn ;) 


Su linkėjimais,
Indrė





12 comments:

  1. Sėdžiu po sočių sočių pietų, bet tavo nuotraukos tokios viliojančios, kad mielai dabar į svečius užsukčiau paragauti (jei nebūtų taip toli nuo manęs) :) Iš tiesų kaip gaila, kad mano kaime nėra batatų pirkti, o tai išsikepčiau ir apsimesčiau, jog svečiuojuosi pas Indrę :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū ačiū :) užsukti visada prašom :) jau šito skanėsto nėra, pora dienų ir neliko.. sukramsnojau :) o svečiuose rasim ir be batatų kuom pasimėgauti :) Maximoj nerastum sakai saldžių bulvių, o tugelyje pas bobutę kokią ar pažįstamus - gal kas augina patvory ?

      Delete
    2. Žinok, jau kuris laikas aš jų ieškau pirkti (šiaip dėl smalsumo, pasižiūrėti, kas ten yra) ir nei vienoj Maximoj dar neužtikau. Na, savaitgalį būsiu Vilniuj, kitą - Kaune, tai gal rasiu kur jų nusipirkti :)

      Delete
    3. Tikiuosi rasi..kur tada jei ne Kaune, ar Vilniuj..nors sakė, kad didelėse maximose tikrai yra, ir perka žmogeliukai.

      Delete
  2. Jergutėliau, kaip gardžiai atrodo.. o aš tiesiog dievinu visokius pudingus,o jei jie dar ir sveiki - tai pasaka. Einu ieškoti batatų. :D o ir kokosų kremo turiu šaldytuve, ir morkų , ir viso kito gėrio. Dar galima bandyti kepti vandens vonelėje, tada gautųsi kaip creme brule :) arba baltymus atskirai išplakti - būtų kaip souffle (o dėl šito gėrio bet ką pasiryžusi padaryti).

    ReplyDelete
  3. IRRI, per sunku gal tokią masę kepti garų vonelėje- ilgai keptų; bet kiaušinių baltymus išplakus ir įmaišius būtų verta išmėginti... o gal netgi puode į vandenį įstačius taip virti! Variacijų tikrai daug :) Vien iš morkų mėginsiu ir moliūgo greitu metu manau :) Tikrai sveikas desertas (tos bulvės kitaip organizmą veikia nei įprastos ;)) o žiemai artėjant aš intuityviai į morkas įninku :))

    ReplyDelete
  4. saldziu bulviu tikrai yra didziosiose Rimi. Receptas puikus, noreciau, kad veiktu toks restoranas, kuriame butu visi jusu pagaminti patiekalai:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramune, susilydžiau kaip kokoso sviestas, perskaičius tokį komentarą :) Ačiū!

      Delete
  5. ech, deja, šiandien grįžau iš eilinės maximos be saldžių bulvių... nepasisekė. Bet labai jau knieti išbandyti - slapta viliuosi šiam savaitgaliui :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. IRRI, teks pamėginti RIMI... įdomiai..juk šakninių daržovių sezonas - turi būti! Tikiuosi pavyks!

      Delete
  6. Idomu koks skonis su saldziosiomis bulvemis..
    As maciau toki pudinga, bet tik is morku, vis dar turiu sarasiuke isbandymui :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skonis saldus, į bulvę tikrai neprimena :) Saldi bulvė labai labai panašu į morką, todėl mėginsiu kitą kartą vien tik iš morkų :)

      Delete