2012-11-06

Jautienos, marinuotos kavoje, fajitas

Su jautiena susidūrus tiek tik, kiek faršą naudoju... Kuris yra gerai, bet fantazija nuneša į tą puodą, kuriame malamas tas faršas, ir nežinau, kas jame yra.. O su grynu jautienos raumenuku susidurti tiesiog ir privengiu, nes reikia mokėti ruošti.. Man tokia gryna mėsikė asocijuojas su raumenukų lindimu į dantis, kas kad skanu.. Bet vis tik šliosas gražaus lean joint ant stalo, tai ir kviečiam visažinį draugą internetą į pagalbą. Neilgai trukus ir užkabino akį daug produktų nereikalaujantis receptas pas linksmą merginą Juli iš PaleoOMG (ne ne pavadinimas tinklaraščio tikrai ne odos spalvą reiškia, kaip ji ir sako :)). Neįmantrus, bet intriguojantis, nes su kava (nustebino šis derinys ir namie buvusius, bet tikrai mėsą valgant neatrodė, kad kavą gertum)... O aš kavos kažkaip natūraliai negėrus keletą dienų (wow!), kofeino įpumpuot į mėsą sumąsčiau ir pasiteisino. Rekomenduoju ir jums tikiu mėsa juoda tokia nesigaus.




Marinatui:
1 puodelis stiprios kavos (užplikiau 1 a.š. maltos kavos ir bėriau 2 a.š. birios kavos)
1 a.š. vorčesterio padažo (arba sojos padažo)
1 a.š. balzamiko acto (arba balto vyno acto)
2 a.š. balto vyno įpyliau
1 a.š. aitriosios paprikos miltelių
truputis druskos

Mėsos įtrinimui:
1 a.š. maltos kavos (nenaudočiau kitą sykį, užteršia keptuvę ir mėsą :)) 
1 a.š. kumino sėklų (smulkinau peiliu)
1/2 a.š. cinamono
1/2 a.š. rūkytos paprikos miltelių
juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį

Fajitoms:
300-400 gr. liesos jautienos raumens
1 svogūnas
2 paprikos, pjaustytos juostelėmis
1 morka, skustuku suskusta juostelėmis
1 citrinos sultys
2 v.š. valyto sviesto Ghee/kokoso aliejaus ar kepimui skirto aliejaus (geriau ne sėklų; geriau aukšto degimo laipsnio)

1. Mėsą reikėtų geriausiai marinuoti per naktį. Pati taip dariau, tad nežinau, kaip būtų pamarinavus kelias valandas. Marinato ingredientus sumaišykite ir juo užpilkite mėsą, rankomis pagniaužykite, uždenkite indą, ir palikite marinuotis vėsiai (hem pas mane ant palangės ir norint ledus šaldyt galėčiau...:))
2. Kitą dieną, įtrynimui skirtus ingredientus sumaišykite ir jais įtrinkite iš marinato išgriebtą jautieną.
3. Įkaitinkite keptuvę su 1 v.š. naudojamo riebalo, dėkite jautieną ir kepkite, vis pavartydami, kad keptų iš visų pusių. Mano mėsos gabaliukas nebuvo vientisas raumuo, su visokiom atplaišom - tai storesnės juostelės, tai plonesnės... O kadangi kava mėsą nudažė nelabai gražia spalva, teko mėsyte vis pjaustyti ir žiūrėti, ar iškepė, ar įkandama, ar ne sausa. Galiausiai supjausčiau kepsnelių pavidalu, kuriuos baigusi kepti supjausčiau šiaudeliais - labai patogu buvo. Kai mėsa iškeps, palikite ją pastovėti keptuvėje - sako jautiena tada nepraranda sulčių, neišsausėja
4. Kol kepa jautiena, kitoje keptuvėje ant vidutinės ugnies apkepinkite svogūna 1-ame v.š. naudojamo riebalo, supjaustytą pusžiedžiais, kol taps permatomas, sudėkite pjaustytas (julienne stiliumi) paprikas, morkos juosteles ir viską patroškinkite, kol suminkštės paprikos. Galiausiai užspauskite citrinos sultis. Išjunkite ugnį.
5. Dėkite į lėkštę daržoves, jautienos juosteles ar kepsnio stiliumi, patiekite su garintu brokoliu, žiediniu kopūstu ar kitomis žaliomis daržovėmis.

P.S. paprasta, įgudusiems su jautiena darbuotis, net ir lengva bus. Tiesiog nebedėčiau manau kitą sykį į įtrynimo ingredientus kavos granulių, mat nuo marinato jau mėsytė tamsi pasidaro... Jei neturite rūkytos paprikos miltelių, dėkite paprastų paprikos miltelių 1 1/2 a.š. Citrinos sultys ant daržovių buvo labai labai tinkantis cinkelis patiekalui. O svarbiausia, mėsa nebuvo sausa, sprangi, skaniai suvalgėm!



2 comments:

  1. Oij kaip gerai atrodo, nors man jautiena su brokoliais nelabai limpa, bet už tą kava + jautiena = duodu 10 balų. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tinka tinka brokoliukas su viskuo,bet juk ne visi taip megsta!;) kava good cia:)) ir smagu prisiminti mokyklos laikus,desimtukus renkant:)))))) aciu! (sveplai rasau mat telefonu...)

      Delete