2012-11-25

Saldžiosios bulvės ir obuolių kugelis

Metai tuoj skaičiuos paskutinį mėnesį.. šaltą, bet jaukų, gal net patį jaukiausią, kai širdelėj vis tik dar tiki ir tikėsi tuo šventiniu stebuklu. O tikėti nori, nes viliesi, kad tie stebuklai vis tik būna.. o jei dar prakalbus apie Naujųjų Metų naktį.. kada prie širdies glaudi sąrašėlį gerų darbų, tikslų kitiems metams, bandai įvertinti, arba nedrįsti praėjusius metus.. bijai nuliūsti, kad lyg nieko ypatingo nenuveikei, nepadarei, nebuvai tokiu žmogumi, kokiu norėjai būti, nepatobulėjai, nemylėjai taip, kaip myli, nematei pasaulio daugiau pro rožinius akinius (ir nepadeda sportinis džemperis su kapišonu ant kurio prisiūtos juokingos ausytės.. ), kad viską matuoji susigalvotais matais, vertini save kitų matais.. tada ir mintyji, kad tie nauji metai bus ir nauji ratai, nauji vėjai, nauja motyvacija, truputį akademinio gyvenimo vėl naujų akademinių stresų, begalės protingų straipsnių, kuriuos mėginsi virškinti ir paprotingėti, susidomėti ir gilintis. Nauji iššūkiai smagu, yra ko laukti, viltis, tikėti vėl, šypsotis.. O dabar galima džiaugtis tuo magišku laikotarpiu - mėnesiu iki šv. Kalėdų ar Naujųjų Metų, kurio dauguma laukia kaip kažkokio atskaitos taško, naujos pradžios, drąsesnės drąsos, susilpnėjusių baimių..
Matyt tam laukimui, magiškam laukimui, sustiprėti padeda kvapai, kurie sudirgina visus pojūčius, prisiminimus iš vaikystės, iš namų, kaimo, nerūpestingų laikų...  O šventiniai kvapai labai malonūs ir virtuvėje smagu būti žiemą, nes ten dažniausiai šilčiausia...


Labai jaukus, super paprastas ir per 12 valandų nelikęs kugelis..apkepas.. pyragiukas.. kaip pavadinsi..suvalgytas bus vis tiek...




23 cm skersmens formai
pagal NyTimes.com

3-4 kiaušiniai
1 saldžioji bulvė, nulupta ir sutarkuota burokine tarka (2,5 puodelio tarkių)
2 obuoliai, sutarkuoti burokine tarka
truputis druskos
1/2 a.š. malto cinamono
1/2 a.š. imbiero miltelių
3-4 a.š. tirpinto sviesto, arba kokosų pieno, migdolų sviesto, sezamų pastos tahini (naudojau tahini)
1-2 a.š. tirpintos medaus/nerafinuoto cukraus (nebūtinai) (nenaudojau)



1. Orkaitę įjunkite ir nustatykite 180 laipsnių temperatūrą.
2. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
3. Sutarkuotą saldžią bulvę ir obuolius išmaišykite dubenyje. Suberkite prieskonius, druską. Išmaišykite.
4. Supilkite tirpintą sviestą arba naudojamą riešutų sviestą, tirpintą medų (jei naudojate), įkulkite kiaušinius ir viską gerai išmaišykite.
5. Sukrėskite viską į kepimo formą, šaukštu suplokite, kad visur būtų vienodai pasiskirstę. Dėkite kepimo formą į orkaitę.
6. Kepkite 30-40 minučių. Palikite pravėsti ir sutvirtėti orkaitėje 10-15 minučių.
7. Galite skanauti iš karto. Pjaustysis lengvai. Atvėsęs ir labai skanus.




P.S. 
- galima į tešlą dėti smulkintų pakepintų riešutų, kokoso drožlių.. netgi įberti meduolinių prieskonių... Bet tiesą sakant, šis minimalistinis variantas skanus buvo taip, kad nesinorėtų net tiuninguoti jo... dar ir dar tik noris... 
- galima kepti keksiukų formelėse - turėsit porcijomis iš karto.. kepimo laikas sutrumpėja taip kepant, tad stebėkit bekepdami. Manau užteks 20-25 min. 
-  patiekdami galite apšlakstyti tirpintu medumi ir apiberti kepintais smulkintais riešutais, ar patarkuotu juoduoju šokoladu.. 
- lengvas, neapsunkinantys pusryčiai, desertas, užkandis, ar lengva vakarienė...  



Skaniai apsivalgykit!


9 comments:

  1. labai skaniai atrodo :) ir spalva tų bulvių tokia šildanti. vien dėl jos ir dar dėl paties eksperimento jau seniai turiu išsisaugojus saldžių bulvių saldaus pyrago/pudingo receptą. tik esu tiek aptingus, kad iki jo gal ir nukeliausiu kada nors kitąmet :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. o aš kepu vėl... kaip tik dabar:) paprastutis, bet tos bulvės tiesiog pasakiškos ir taip gerai susipiešia su obuoliukais.. o pudingas su saldžiom bulvėm tikrai verta pamėginti, mmmm .. daryk su kalėdiniais prieskoniais, bus šventiška!

      Delete
  2. labuka,
    ka tik pasoviau i orkaite. tik gaila imbiero neturejau ir dejau sviesto su kokoso aliejum, taip ant smugio sugalvojau issikepti, nes cenakai kepa orkaiteje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bus labai gerai be imbiero - jo net nesijaučia iškepus, bet beriu dėl imbiero gerumo apskritai :) Sviestas, ir kokoso sviestas ir tinka. O česnakus vien tik kepti orkaitėje tikrai škada :) Aš beveik sunaikinau antrą kepimą.. neina praeit.. paprastai be galo skanu :)

      Delete
  3. Labs Indrut, nepyk, bet tag'inu tave žaidimui http://vorastinkle.blogspot.com/2012/11/vienuolika.html :) galėsi kartu su tgipaleo parašyti :D

    ReplyDelete
  4. Gaminau siandien, aciuu, puikus, liko nukandziotas mazas gabalelis rytojui:D

    ReplyDelete
  5. Iškepiau, tiesiog fantastiška. Labai dekoju. Džiaugiuosi visais jusu parašymais, SEMĖS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū ir skanaus! Laimingo ir stebuklingo gruodžio!

      Delete