2012-11-18

Skumbrės troškinys

Vėsų rudenį ir šaltą žiemą, troškiniai yra number one dalykas. Ir einamiausios daržovės tada būna morkos, kopūstai, ropės, pastarnokai, saldžiosios bulvės, briuselio kopūstai (jeez kaip laukiu, kada tos akcijos bus...!!!), svogūnai, burokėliai, paprikos (hmm iš kur jas vis veža..? nesvarbu, bet jos labai pagardina ir iškvepina patiekalus) ... Atrodo paprasta? Ne pomidorai iš Ispanijos ar Tailando turėtų būti šaltuoju metų laiku deja, o mūsų tradicinės daržovės, kurios laikosi per žiemą, nebijo šalčių... Aišku dar išsitraukit vis per vasarą prikonservuotus agurkėlius, įvairias morkų-burokėlių-svogūnų mišraines.. ir suvalgykit porą šaukštų už mane :)
Aš turiu tokį įprotį, bet gerą tokį, namie man privalu, kad būtų žalių daržovių..o kaip žiemą? taigi kopūstai! Jie nerealus reikalas: skanu žali patarkuoti, patroškinti, apkepti, iškepti, paskrudinti... pasaka.. greitai išsitroškina, išverda...taigi įtraukit juos į racioną ir naudokit! O šiandienos mūsų troškinio pagrindas ir buvo ponas kopūstas ir ponios morkos.


Skumbrės troškinys 3-4 porcijoms: 

1-2 šalto rūkymo skumbrės filė (naudojau skumbrę...ir berods silkę (angl. kipper))
1/2 svogūno, smulkinto pusžiedžiais
3 morkos
1/2 nedidelio tradicinio kopūsto
saujelė žalių petražolių (tiks šaldytos)
druska, pipirai
2-3 a.š. sviesto (naudoju ghee-valytas sviestas*)/kokoso aliejaus
1/4 puodelio (60 ml) kokoso pieno (nebūtina; dėkite daugiau riebalo ar netgi įpilkite tradicinio pieno)
gabalėlis kumpio (nebūtina)

* labai labai fainas dalykas ghee sviestas, o kvapas.. noris jame išsimaudyti... lengva pasigaminti namie, pagūglinkit - tikrai rasit.




1. Pakepinkite svieste (ar aliejuje) svogūną, pjaustytas morkas pailgais skridinėliais, jei pradės svilti įpilkite šlakelį vandens.
2. Kai apkeps, sudėkite supjaustytą kopūstą (o pjaustykit taip, kaip pjaustote sriubai).
3. Viską patroškinkite, kol supjaustysite žuvį gabalėliais, išrinkite matomas ašakas.
4. Į daržoves sudėkite žuvį, pabarstykite druska bei pipirais, ir kitokiomis mėgiamomis džiovintomis žolelėmis.
5. Įpilkite kokosų pieną/pieną. Troškinkite ant vidutinės ugnies pamaišydami, kol neliks skysčio keptuvėje.
6. Patiekite pabarstę smulkintomis šviežiomis žolelėmis, o jei naudojate šaldytas, suberkite jas, kai išjungsite ugnį ir trumpam palikite sušilti ir viską pakvėpinti. Kad sočiau būtų vyriškiams, išvirkite ryžių - apsipatenkins ;)


P.S. darykite daugiau troškinio, bus skanu kitą dieną pasišildyti pietums, pusryčiams ar vakarienei. Mažiau vargo...  hehe aš taip galvojau bent.. nes beveik nieko neliko, o dariau tikrai daug, kad liktų kitai dienai... Per skanu buvo, ką? 
galima naudoti ir šviežią žuvį, ir tada tikrai įpilkite šlakelį pieno troškindami, bei įberkite rūkytos paprikos miltelių, ar rūkytų džiovintų paprikų įpjaustykite (tada tik nereikėtų berti papildomai druskos, mat tokios paprikos būna sūdytos) arba kario miltelių - bus labai jaukus skonis ir kvapas.


Šiltų vakarų Jums!


Recipe in English


Mackerel Stew for 3-4 servings:

1-2 smoked mackerel fillets (I used mackerel ... and kipper)
1/2 onion, diced
3 carrots
1/2 small green cabbage
a handful of green parsley  (frozen can be used as well)
salt, pepper
2-3 tsp butter (used ghee- purified butter *) / coconut oil
1/4 cup (60 ml) coconut milk (optional; or use more fat, or even add traditional milk)
piece of bacon (optional)

* Very very nice delicious thing is ghee .. you just wanna swim in it as it smells divine... easy to make at home, so please google and you will find many instructions how to do it

1Fry in butter (or oil) diced onion, sliced ​​carrots. If it starts to burn, pour a splash of water.

2. When vegetables are almost ready and brown a little bit, add the chopped cabbage (chop cabbage as you  do it for your cabbage soup).
3. Saute vegetables while you cut fish to pieces, remove visible fish bones from fish pieces.
4. Add fish into vegetables, sprinkle with salt and season with peppers and add other your favourite dried herbs (Italian herbs, parsley, dills...).
5. Pour the coconut milk/ regular milk. Simmer over medium heat, stirring, until no liquid left in the pan.
6. Serve stew sprinkled with chopped fresh herbs; if you use frozen, add them when you turn off the heat and leave for a short time to warm up and to spread the smell. Serve with rices for your misters the stew to be more filling - their bellies will be satisfied :)

8 comments:

  1. visų pirma, giriu pirmą foto - išsyk užsimaniau šio to rimčiau nei dabar kertami varškėčiai :))

    visų antra, šiemet atradau ropes :) geras dalykas. kažkaip įdomiai nieko nemėginau su jom, bet į sriubas, troškinius - puikiai.

    trečia, dėl ghee pritariu. naudojam ir mėgstam.

    o ketvirta... einu valgyt ieškot, gundai savo troškiniais :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jurgita, žiauriai ačiū ir nemandagiai pati elgiuos- atsidarius likučių dėželę pirštais traukiu troškinį gabaliukais ir valgau... rytojaus pietūs į darbą nuplauks... O gee išmėginau tik kai Tesco užmačiau akciją, bet dabar jau eisiu ir kibirą iš azijiečių pirksiu - mačius ten, bet nesigilindavau... O SWEDE (ropės) troškiniuose, sriubose, apkepti su kiaušiniu.. pasaka.. sriuboj bulves pakeičia, nes tiesą sakant, bulvių į sriubas nededu :)))
      Skanaus! :)

      Delete
  2. Indrut, kaip tik trenerių kursuose yra toks dalykas kaip "Kalbos kultūra". Pastebėjau, kad vartoji daug svetimybių, tad linkiu puoselėti gimtąją kalbą ;)Čia didžiųjų klaidų sąrašas http://www3.lrs.lt/pls/inter/www_tv.show?id=6941,1,30 Galima netgi baudą gauti iš VLKI už svetimybių vartojimą viešoje erdvėje ;)

    ReplyDelete
  3. Ačiū už pastabas ;) Taip taip pavartoju kitokius žodžius kartais ('jezzz' ir prie jų?), ypač nervina/nepatinka/parašiuskombainas, nevisi suprastų žodis 'blenderis' (teks nuolat nuorodą dėti, kaip atrodo tas instrumentas?), bet VLKL tegul pirma sugaudo tokius skelbimus pardavimų portaluose :)) Bet tie žodžiai ne iš nemokėjimo savos kalbos :) p.s. kas be žodžio 'blenderis' užkliūna? ;)

    ReplyDelete
  4. number one dalykas, apsipatenkins ir t.t.

    O blenderis, tai ne kombainas, o smulkintuvas.

    :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. oi čia tie žodžiai, tai visiškas niekis, italic šriftu atskirai neina jų padaryti, nes visas tekstas italic šriftu (italic šriftu rašomi blog'uose dažnai kitokie/šnekamosios kalbos žodžiai:) Blenderis - tai taip smulkintuvas, bet manau reikės dėti visada reklaminį kokį paveiksliuką, koks tas smulkintuvas :D smulkintuvu galima vadinti ir Vitamix, ir Magic Bullet... eh sunku su tiksliais pavadinimais iš tiesų :)))

      Delete
  5. Mielos mergaitės, o ar žinote, kad šypsenelės ir emocijas išreiškiantys ženkliukai taip pat yra svetimybė ir nevartotinas lietuvių kalboje, todėl siekdami išvengti VLKK baudos, labai prašome jų nebevartoti viešoje erdvėje. O geriausia iš viso nustokite šypsotis. Nes dar gausite baudą iš PTK (dar žinomos kaip Piktųjų Tetų Komisija).
    Man atrodo, VLKK baudą galėtų skirti žinių portalams, o ne asmeninį tinklaraštį rašančiai mergaitei. Juolab, kad pirmiausia yra skiriamas įspėjimas ir anaiptol ne puolama bausti už netaisyklingo, bet šioje vietoje taip reikalingo, suprantamo ir įrašą pagyvinančio žodelio pavartojimą.
    Indrut, rašyk ir toliau taip, kaip rašai. Yra žmonių, kuriems tikrai smagu skaityti ir jie tikrai skaitys :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne iš pikto pavartoju šnekamosios kalbos žodžius, nes tai ne publicistika, reiškiu save, kaip reiškiu :)) svetimybes į kabutes rašau, ar paaiškinu šalia.

      Ačiū už pastabas visoms, žinoma! Miela malonu, kad skaitot ir komentuojat! O VLKK puslapį dėl bendro prusinimosi verta vis atsiversti tai tikrai :))

      Delete